22 / 12 / 2024

Belediyeler kendi elektriğini üretecek!

Belediyeler kendi elektriğini üretecek!

İller Bankasının, belediyelerin aydınlatma, arıtma ve diğer sistemlerinde yenilenebilir enerji kullanılması için sunmaya başladığı kredi ve teknik destek hizmetlerine 42 belediye ile 3 il özel idaresi başvuruda bulundu




İller Bankası'nın, belediyelerin aydınlatma, arıtma ve diğer sistemlerinde yenilenebilir enerji kullanılması için sunmaya başladığı kredi ve teknik destek hizmetlerine 42 belediye ile 3 il özel idaresi başvuruda bulundu. 


     Yerel yönetimlerin, park, bahçe, cadde ve sokak aydınlatmaları, kültür merkezleri, sosyal tesisleri, bahçe ve otoparkları, sinyalizasyon ve güvenlik sistemleri, reklam panosu, otobüs durağı aydınlatmaları, benzin istasyonları, su depoları ve arıtma tesislerinin aydınlatılıp enerjilerinin karşılanması ve şehir içi dekoratif aydınlatma sistemlerinin yenilenebilir enerjiye uygun hale getirilmesi için kredi veriliyor. 


     Hizmeti sunmaya bu yıl başlayan İller Bankası, bu şekilde yerel yönetimlerin enerji sorunlarının, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak çözmeyi hedefliyor. Bu konuda gelişmiş ülkelerdeki iyi uygulama örneklerini belirleyen İller Bankası, projelere yönelik ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor, uygulanabilirliği ile alternatiflerini değerlendiriyor. 


     Bu kapsamda İller Bankasına bugüne kadar elektrik üretiminde jeotermal enerji kullanmak isteyen 35 yerel yönetim ve il özel idaresi, rüzgar ve güneş enerjisi kullanmak isteyen 10 belediye başvuruda bulundu. 

     

     Rüzgar ve güneş için 10 başvuru

     

     Jeotermal enerji için başvuruda bulunan belediye ve il özel idareleri şunlar: 

     "Işıklar/Afyonkarahisar, Havza/Samsun, Tokat İl Özel İdaresi, Dulkadirli/Kırşehir, Aziziye/Erzurum, Çiçekdağı/Kırşehir, Köprüköy/Erzurum, Doğanşar/Sivas, Karaağaç/Balıkesir, Havran/Balıkesir, Bolu Belediyesi, Bolu il özel idaresi, Niğde il özel idaresi, Gerede/Bolu, Gürçeşme/Tokat, Dodurga/Çankırı, Suşehri/Sivas, Manyas/Balıkesir, Arhavi/Artvin, Şefaatli/Yozgat, Bozköy/Niğde, Çetre/Kütahya, Gevrekli/Konya, Kadınhanı/Konya, Zeytinli/Balıkesir, Olur/Erzurum, Bekarlar/Aksaray, Sultanhisar/Aydın, Ilıca/Kahramanmaraş, Akçay/Balıkesir, Pazarağaç/Afyonkarahisar, Ayazini/Afyonkarahisar, Ereğli/Konya, Küçükköy/Balıkesir, Akdağmadeni/Yozgat." 


     Rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyen yerel yönetimler ise Tokat'a bağlı Yolkonak, Gürçeşme ve Karayaka, Ordu'nun Fatsa, Afyonkarahisar'ın Çıkrık, Denizli'nin Çal, Balıkesir'in Güre, Yozgat'ın Çandır, Karaman'ın Sarıveliler ve Sivas'ın Kangal ilçe belediyeleri oldu. 


     Öte yandan İller Bankası, İstanbul Ataşehir'deki İlbank bölge binası ile Çanakkale Ayvacık'ta yapılan otogara ısı pompası sistemi kurulmasına yönelik projeleri onayladı. 

     

     Kanıtlanmış sistemler

     

      İller Bankası Proje Dairesi Başkanlığı Yenilenebilir Enerji Proje Müdürü Erdinç Kapusuz, Türkiye'de hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal enerji santrallerinin son yıllarda hızla artmasına rağmen ülkenin kurulu gücü içerisindeki payının çok sınırlı kaldığını ifade etti. 


     Türkiye'de 2015 yılından sonra çevre ve sokak aydınlatmalarının belediyelerin yükümlülüğünde olacağını hatırlatan Kapusuz, bu kapsamda ortaya çıkacak ilave elektrik giderlerine çözüm bulmaya çalıştıklarını vurguladı. 

     Belediyeler ve il özel idarelerine yenilenebilir enerji projeleri hazırlamak için teknik altyapı, yönetmelik ve şartname hazırladıklarını, tüm alanlarda iletim, dağıtım, sistem kurulması ve planlaması, test çalışmaları ve projenin hazırlanması için danışmanlık yaptıklarını belirten Kapusuz, bunların, dünyada kullanılan, yapılabilirliği kanıtlanmış sistemler olduğunu kaydetti. 


     Kapusuz, Türkiye'nin yaklaşık 31 bin 500 megavatlık jeotermal enerji potansiyeliyle dünyada 7, Avrupa'da 1. sırada yer aldığını, güneş enerjisi konusunda ise Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Kapusuz, hibrid uygulamalarda güneş ve rüzgarın birlikte kullanıldığını, böylece yıl boyu kesintisiz enerji elde edilebildiğini ifade etti. 

     

     3 ay içerisinde sonuçlandırılıyor

     

     Belediye ve il özel idarelerinin başvurularının teknik değerlendirmelerini gerçekleştirdiklerini, kredi talepleri onaylanan projeler için ihaleye çıkılacağını anlatan Kapusuz, projelere ilişkin sürecin, yazılı başvurudan itibaren 3 ay içerisinde sonuçlandırıldığını bildirdi. 


     Hala pek çok yerel yönetimin bu hizmetten haberdar olmadığına işaret eden Kapusuz, ilk projelerin tamamlanmasıyla yenilenebilir enerji sistemlerinin daha iyi tanıtılabileceğini vurguladı. 

     Gelişmiş ülkelerde atık su arıtma sistemlerinden elde edilen gazla enerji ve fosfor üretilebildiğini, biyo poşet yapılabildiğini ifade eden Kapusuz, İller Bankası olarak hedeflerinin iş yoğunluğunu artırmak değil, Türkiye'ye katma değer yaratmak olduğunu kaydetti. 



AA


Geri Dön