14 / 05 / 2024

Belediyenin imar hizmetleri nelerdir?

Belediyenin imar hizmetleri nelerdir?

Belediyeler, bir şehir ya da ilçenin temizlik, aydınlatma, su ve elektrik gibi ortak ihtiyaçlarını ve hizmetlerini gören örgüt olarak tanımlanıyor. Peki belediyenin imar hizmetleri nelerdir?



Belediyenin imar hizmetleri nelerdir?

Belediyeler, bir şehir veya ilçenin temizlik, aydınlatma, su ve elektrik gibi ortak ihtiyaçlarını ve hizmetlerini gören örgüt olarak tanımlanıyor.


Nüfusu belli bir sayının üstünde olan yerlerde kurulan yerel yönetimler olan belediyeler,  Beldenin sorunlarını çözmek ve bazı hizmetleri karşılamak amacıyla, belde halkının oylarıyla seçilen yöneticilerin görev yaptığı, tüzel kişiliğe sahiptir. Belediyenin birçok alanda hizmeti bulunuyor. Peki belediyenin imar hizmetleri nelerdir?


Belediye Hizmetleri..

Beyan Bilgileri

Borç Bilgileri 

Sicil Bilgileri 

Tahsilat Bilgileri 

Bilgi Edinme Başvuru

Bilgi Edinme Başvuru Sorgulama

Arsa Rayiç Değerleri

Fenni Sicil Sorgulama


İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğünün görevleri:

1. İstanbul İmar Yönetmeliğini hazırlamak, Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sunmak.

2. Her yıl “imar hizmetleri ücret tarifesi” ve “otopark tarifesi” teklifini hazırlayıp Büyükşehir Belediye Meclisinin onayına sunmak.

3. İstanbul il sınırları dahilindeki imar uygulamaları ile ilgili olarak, uygulamada birlik ve beraberliği sağlayıcı karar ve tedbirleri almak (standart, şartname, yönetmelik genelge, bildiri vb.) ve tereddüde düşülen konularda görüş bildirmek ve yönlendirme yapmak, İlçe ve İlk Kademe Belediyeleri arasında koordinasyonu sağlamak.

4. 5216/7-c maddesine göre kanunlarla büyükşehir belediyesine verilmiş görev ve hizmetlerin gerektirdiği proje, yapım, bakım ve onarım işleriyle ilgili imar uygulamalarını yapmak ve ruhsatlandırmak.

5. İmar Planları, plan notları ya da İstanbul İmar Yönetmeliği gereğince ”Avan projesi Büyükşehir Belediyesi’nce onanacaktır.” hükmü olan yerlerdeki avan projeleri; imar durumu, plan notları ve yönetmelik doğrultusunda incelemek, uygun bulunması halinde imar hizmetleri ücret tarifesine göre ücretlendirerek projenin tasdikini yapmak. 

6. Yüksek katlı binalar ile mevzuat gereği özellik arz eden binalara ait projelere görüş veya onay vermek. 

7. Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde mesleki faaliyet gösteren, mühendis, mimar ve diğer teknik elemanların Fenni Sicil kayıtlarını tutmak.

8. Teftiş Kurulunca incelenen konularda yeminli bilirkişi görevlerini üstlenerek dosya ve arazi tetkiklerini yapmak, ve bu doğrultuda rapor düzenlemek.

9. 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde İlçe belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemek,


Belediyeye ödenen harçlar nelerdir?


Geri Dön