01 / 05 / 2024

Belgesi olmayan satış ve kiralama yapamayacak!

Belgesi olmayan satış ve kiralama yapamayacak!

Türkiye'deki tüm binaların 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor. EKB'si olmayan binalarda alım, satım ve kiraya verme işlemleri yapılamayacak.



Türkiye'deki tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması gerekiyor. Bu belge olmayan binalarda alım, satım ve kiraya verme işlemleri yapılamayacak. Belge almak için son tarih 1 Ocak 2020 olarak belirlendi.


Enerji kimlik belgesi nedir? 

Mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi'nde, binaların enerji sınıfı A, B, C, D, E, F, G olarak gösteriliyor. Bu belgenin on yıl geçerliliği bulunuyor. Enerji Kimlik Belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor.

Enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Enerji Kimlik Belgesi almak için bina sahipleri veya yöneticilerin başvuruda bulunması gerekiyor. Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar veya bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara bu belgeyi verebiliyor.

 

Tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi alması gerekiyor!

Enerji kimlik belgesini kimler verebilir? 


Geri Dön