26 / 11 / 2024

Belgrad Muhafaza Ormanı'nın milli parka dönüştürülmesi mecliste!

Belgrad Muhafaza Ormanı'nın milli parka dönüştürülmesi mecliste!

Belgrad Muhafaza Ormanının milli park olarak dönüştürülmesi konusunda çalışma yapılıp yapılmadığı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Zeybek, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...




CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, Belgrad Muhafaza Ormanının milli park olarak dönüştürülmesi konusunda çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin soru önergesi hazırladı. Zeybek, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gökhan Zeybek, ''İstanbul Sarıyer ilçesinde bulunan Belgrad Muhafaza Ormanı, başta su kaynakları olmak üzere doğal yapısı ve kültürel değerleri açısından Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar hassasiyetle korunan bir alandır. Cumhuriyetten sonra 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Belgrad Ormanının korunmasına dair bir kararname çıkarılmış, 1950 yılında ise Bakanlar Kurulu Kararı ile bu ormanın içinde 7 adet su bendi barındırması ve bu bent sularının ancak ormanın kapalılığı ile korunabilecek olması, Kağıthane deresinin esas kollarından birinin bu ormandan beslenmesi ve zamanla tahrip edilen ormanın korunması gerektiği gerekçesi ile muhafaza ormanı olarak ilan edilmiştir.

Bilindiği üzere Muhafaza Ormanı; Orman Kanununda tanımlanmış ve erozyonu önleme, yerleşim yerlerinin havasını, toz ve kum fırtınalarına karşı korunmasını sağlama, nehir yatakları ve su havzalarının korunması ile memleket savunması için mecburi durumlarda devlet ormanı içinden ayrılmaktadır'' ifadelerini kullandı.

Zeybek, ''Bu bilgiler ışığında; Belgrad Muhafaza Ormanı ve benzeri Muhafaza Ormanlarının, muhafaza ormanı statüsünden kaldırılarak milli parka dönüştürülmesi beraberinde büyük riskler taşımaktadır. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Türkiye Orman Mühendisleri Derneği Marmara Şubesi ve İstanbul Orman Mühendisleri Odası; Belgrad Muhafaza Ormam'nın Milli Park'a dönüşümü uygulamasının kimseye yarar getirmeyeceğini, aksine Belgrad Ormanını yok edeceğini ve bunun kamu yararına hiç bir fayda sağlamayacağını açık bir biçimde belirtmiş durumdadır'' dedi.

Gökhan Zeybek'in soruları:

1- Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Belgrad Muhafaza Ormanının Milli Park olarak dönüştürülmesi konusunda bir çalışma başlatılmış mıdır?

2- Eğer bu doğrultuda bir çalışma var ise; bu çalışmanın amacı nedir? Ne amaçlanmaktadır? Sizi böyle bir değişime hangi düşünce sevk etmiştir?

3- Söz konusu planlanan dönüşümde 5000 (beş bin) hektardan daha fazla sahanın Milli Park olarak ilan edilmesi; mümkün hale gelebilecek yapılaşma ve günübirlik kullanımlar neticesinde ormanın doğal yapısının bozulması ihtimalini düşündüğümüzde önlemleriniz nelerdir? Günümüzde bir çok bölgede yapılaşma neticesinde yaşanan suistimallerin önüne geçebileceğinizi düşünüyor musunuz?

4- Belgrad Muhafaza Ormanının Milli Park olarak ilan edilmesi durumunda bu ormanın sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğünden alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Orman Bölge Müdürlüğü'ne (Doğa Koruma ve Milli Parklar) devredilecektir. Orman Genel Müdürlüğü, ormanların korunması ve geliştirilmesinde; personel, araç- gereç, koruma imkanları, teknoloji ve birikim bakımından Türkiye'nin tartışmasız en yetkili kurumudur. Bu nedenle, başta Tabiat Parkları olmak üzere söz konusu Milli Parkları kiraya vermek suretiyle işlettiren Milli Parklar idaresinin bu alanların kontrolü ve korunması konusunda yetersizlikler yaşaması mümkün müdür? Bu hususta ne gibi önlemleriniz bulunmaktadır?

5- Belgrad Muhafaza Ormanı, yapısal özellikleri bakımından rekreasyonel amaçlı değil, koruma ağırlıklı hizmetleri ön planda olan ormanlardandır. Belgrad ormanının 1950 yılında muhafaza ormanı olarak ilan edilme gerekçeleri günümüzde halen varlığını korumaktadır. Belgrad Muhafaza Ormanı'nın İstanbul'un nadir su kaynaklarından ve havzalarından biri olması, toplumun temiz su ihtiyacını karşılaması, Kağıthane deresinin su akışını düzenleyerek sellerin ve taşkınların önüne geçmesi ve bununla beraber yerleşim yerlerinin de korunması konusundaki etkisi günümüzde mevcuttur. Söz konusu planlanan değişim sonrası oluşabilecek yukarıda örneklendirdiğim riskleri almanıza neden olan, kamu yararına daha faydalı olabileceğini düşündüğünüz gerekçeler nelerdir?


Geri Dön