28 / 04 / 2024

Kayseri Kültepe'nin açık hava müzesine dönüştürülmesi mecliste!

Kayseri Kültepe'nin açık hava müzesine dönüştürülmesi mecliste!

2022 yılının Kültepe Kaniş Karum Yılı olarak ilan edilmesi istemi ve bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi meclis gündemine taşındı. MHP'li Özdemir, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, 2022 yılının Kültepe Kaniş Karum Yılı olarak ilan edilmesi istemine ve bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Özdemir, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

MHP'li Özdemir, ''MHP Kayseri Milletvekili Kayseri tarihinin 6 bin yıl önceye dayanan belgelerinin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe, Kayseri merkeze 24 kilometre uzaklıktadır. Hititlerin Anadolu'da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri'nde yönetim binalarının, dini yapıların, ev, dükkân ve atölyelerin kalıntıları görülmektedir. Kültepe, Anadolu'daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Asur çivi yazısı ile yazılan bu tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler ve anlaşma metinleri vardır. Söz konusu tabletler 2015 yılında UNESCO Dünya Belleği listesine alınmıştır. 
Ticaret yolu üstünde stratejik öneme sahip Kültepe bu özelliğini yüzlerce yıl sürdürmüştür. Kültepe, dünya müzelerine ve eski eser pazarlarına dağılan ve Kapadokya tabletleri olarak tanımlanan çivi yazılı belgelerin ilk ortaya çıktığı 1871 yılından beri bilinmektedir. 1925'te Kültepe’nin önemli bölümlerinden biri olan karum keşfedilmiştir. Kültepe’de Asur, Genç Hitit, Helen, Roma, Pers ve Tabal dönemlerine ait eserler ve bulgular gün yüzüne çıkarılmıştır. Çıkarılan bu eserler Kayseri Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir'' diye konuştu.

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir'in soruları:
1. UNESCO tarafından geçici miras listesine alınan Koramaz Vadisinin devamı ve bütünlüğü içerisinde Göbeklitepe ve Patara'da olduğu gibi 2022 yılının da Kültepe Kaniş Karum yılı olarak ilan edilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır? 

2. Bölgenin açık hava müze haline dönüştürülmesi sağlanacak mıdır? 
 


Geri Dön