28 / 04 / 2024

Aşağıpınar kazı alanı açık hava müzesine dönüştürülecek!

Aşağıpınar kazı alanı açık hava müzesine dönüştürülecek!

İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşağıpınar kazı alanı açık hava müzesine dönüştürüleceğini söyledi





İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prehistorik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yıldır sürdürdükleri kazıda gün yüzüne çıkardıkları eserlerin, açık hava müzesinde sergileneceğini söyledi. 


"Kültürel Miras" projesi kapsamında yapacakları açık hava müzesinin yanı sıra, bölgedeki "samanlık müzeleri"nin sayısını arttırmak istediklerini belirten Özdoğan, şöyle konuştu:


"Önümüzdeki yıl açık hava müzesinin açılması için çalışıyoruz. Müzede, jeolojik dönemden, cumhuriyet dönemine kadar olan yaşam anlatılacak. Aşağıpınar'daki yaşam, Anadolu'dan gelerek Avrupa'ya aktarılıyor. Avrupa uygarlığının çekirdeği burası. Anadolu'daki farklı yaşam biçiminin nasıl şekillendiğini anlatmaya çalışıyoruz. Kırklareli çok önemli bir çekim noktası haline gelecek. Müze, dünyadaki sayılı açık hava müzelerinden olacak." 


Özdoğan, Anadolu'daki insanların bölgede taş ve kerpiçten yapılmış mimari yapılar oluşturduğunu, bunun daha sonra ahşaba dönüştüğünü ve bu mimarinin Hollanda'ya kadar devam ettiğini vurguladı. 


YAPAY KAZI ALANI OLUŞTURULACAK


Özdoğan, kazı alanında üniversite öğrencileriyle çocuklara yönelik yapay kazı alanı oluşturacaklarını söyledi.


Yapay kazı alanıyla öğrencilerin arkeolojiyi ve tarihi seveceklerini ifade eden Özdoğan, "İlkokul ya da ortaokul düzeyindeki çocuklar, yapay kazı alanında çalışmalar yapacak. Çocuklarımıza eğitmen nezaretinde kazı yaptıracağız. Bu projemizi Trakya'daki tüm üniversitelere yaymak istiyoruz" diye konuştu. 



Son Saat






Geri Dön