27 / 04 / 2024

Belgrad Ormanı'na su dolum tesisi yapılacak!

Belgrad Ormanı'na su dolum tesisi yapılacak!

Bakanlık ve İBB, Belgrad Ormanı'na üç ayrı su dolum tesisi yapılması için inşaat izni verdi



Bakanlık ve İBB, Belgrad Ormanı'na üç ayrı su dolum tesisi yapılması için inşaat izni verdi. CHP'li Meclis Üyesi, "Yalvarıyorum izin vermeyin, ormanlarımız yok olacak" diyerek karara karşı çıktı

Orman Haftası'nı kutladığımız  şu günlerde istanbul'a soluk veren ormanlarımız büyük tehlike altında! Kutlu hafta dolayısıyla kentin birçok yerinde fidanlar dikilip çevre daha yeşil hale getirilmeye çalışılırken, bir taraftan da ormanların yok edilmesi için projeler üretiliyor. Güven Su ve Hisar Su şirketleri, bundan iki yıl önce Belgrad Ormanı'na entegre su dolum tesisi yapabilmek için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurdu.

21 BİN METREKARE İSTEDİLER
Talebi inceleyen bakanlık Belgrad Ormanı'nda Güven Su Şirketi'ne iki ayrı noktada 19 bin 371 bin metrekare, Hisar Su Şirketi'ne ise 9 bin 387 metrekare olmak üzere yaklaşık 29 bin metrekare entegre su dolum tesisi yapılması için yer tahsis etti.

Tesisleri kumaları  için de iki yıllık süre verildi. Bakanlıktan vize alan şirketler, yapılaşmanın yasak olduğu Kemerburgaz Kırçeşme Su Kemeri koruma bandmdaki arazilerde tesis yapabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kapısını çaldı. Şirketler, ormana su dolum tesisleri için belediyeden iki katlı, bodrum katları emsal harici yaklaşık 21 bin metrekare inşaat izni istedi. İBB Planlama Müdürlüğü,  Çevre ve Orman Bakanlığı'nm yanısıra birçok kuruma görüş sordu. Bakanlık, taleplerle ilgili verdiği görüşünde "Ormanın içinde entegre su tesisi yapılmasında kamu yararı bulunduğunu" bildirdi.

KAMU YARARI VARMIŞ
Bunun üzerine rapor hazırlayan imar ve Bayındırlık Komisyonu, teklifi Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sundu. Konu Belediye Meclisi'nde tartışmalara neden oldu. Karara karşı çıkarak üyelere hitaben bir konuşma yapan CHP'li Meclis Üyesi Hasan Fazıl Afacan, "Sizlere yalvarıyorum. Bu su dolum tesislerine izin vermeyelim.

Hem su kaynaklarımız  tükenecek hem de orman katledilecek. Deprem tartışılıyor, deprem olduğunda içecek suyumuz kalmayacak" dedi. Ormanı imara açan su dolum tesisi izni, CHP'nin karşı çıkmasına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

Çok sayıda ağacımız kesilek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, bakanlığın 21 bin metrekare olarak verdiği inşaat iznini, 7 bin metrekareye düşürdü. Ancak bodrum katlar inşaat emsaline dahil edilmedi. Bu şartlarda, Belgrad Ormanı'nın içinde belirlenen sözkonusu yerlere, ikişer katlı su dolum tesisi inşaatı yapılabilecek. İnşaat için çok sayıda ağacın kesileceği belirtilirken, tesislerin ormanlara büyük zarar vereceğini söyleyen CHP'li Meclis üyeleri, tüm çabalarına rağmen kararın çıkmasını durduramadılar.
Ercan Sarıkaya-Mehmet Birer / Habertürk


Geri Dön