22 / 11 / 2024
fuzul

BELTUR, Galata Kulesi'nin kirasını ödemedi mi?

 BELTUR, Galata Kulesi'nin kirasını ödemedi mi?

Mehmet Ersoy, Galata Kulesi’nin 10 Eylül 2019 itibarıyla Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmesi ve mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesine ilişkin, BELTUR, Galata Kulesi'nin kirasını ödememesini sebep gösterdi...




Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Yüksel Mansur Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge sundu. 

Galata Kulesi’nin 1985’ten 2013’e kadar özel bir şirket tarafından işletildiğini anımsatan Kılıç, şirket ile sözleşmenin yenilenmemesi üzerine 16 Nisan 2013'ten itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu olan BELTUR A.Ş. tarafından işletilmeye başlandığını belirtti.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Selda Güneysu'nun haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Galata Kulesi’nin 10 Eylül 2019 itibarıyla Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmesi ve mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesini, “BELTUR. A.Ş’nin halihazırda bir sözleşmesi bulunmamaktadır. Şirket, işgalci olduğu bu süreçte ödemesi gereken kiralarını ödememiştir” ifadeleriyle savunmuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Galata Kulesi’nin mülkiyetinin, 13 Mayıs 2019’da, Kule-i Zemin Vakfı adına, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini belirten Kılıç, “İBB Hukuk Müşavirliği tarafından, 27 Aralık 2019’da, İstanbul Nöbetçi Sulh Mahkemesi’nde açılan davada Galata Kulesi’nin Kule-i Zemin Vakfı adına tescilinin iptali talep edilmiştir” diye konuştu.

Kılıç’ın önergesini cevaplayan Ersoy, “Galata Kulesi’nin mülkiyet bahsinin netleştiğini” söyledi. Kulenin, Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edildiğini belirten Ersoy, “BELTUR A.Ş. adına düzenlenmiş olan sözleşme 31 Aralık 2019 tarihinde sona ermiş bulunmaktadır.

BELTUR. A.Ş’nin halihazırda bir sözleşmesi bulunmamaktadır. Şirket, işgalci olduğu bu süreçte ödemesi gereken kiralarını ödememiştir” ifadelerini kullandı. Ersoy, şirketin Galata Kulesi’ni 30 gün içinde tahliye etmesi için süre verildiğine dikkat çekti.

PROF. ZEYNEP AHUNBAY: GALATA’NIN DEVRİ FIRSATÇILIK

Restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Galata Kulesi’nin “geçmişinde vakıfla ilgili bir dönem” olmadığını anımsatarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrini “fırsatçılık” olarak belirtti. 

Prof. Ahunbay, Karar gazetesinde yayımlanan söyleşisinde devir işlemiyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı: 

“Bir kültür varlığının onun bakımını yapmayan kurumlardan alınıp, daha fazla kaynak ayırabilecek, daha fazla uzmanla yönetebilecek bir kuruma verilmesi konuşulup tartışılabilir. Ancak böyle bir tartışma yapılmadan, mülkiyet ve kullanım kaydırmaları yapılması fırsatçılıktır. Kültür mirasının yönetimi kaptı-kaçtı zihniyetiyle değil, hukuk çerçevesinde, özen gösterilerek yürütülmesi gereken bir alandır. Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İBB çok sayıda kültür varlığının sorumluluğunu taşıyan kamu kuruluşlarıdır... Galata Kulesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi uygun bir hareket olmamıştır. Yasaları çarpıtırsanız hukuk ortadan kalkar” dedi.

Galata Kulesi ve Selimiye Kışlası Vakıflar'a devredildi!

Mahir Polat'tan 'Galata Kulesi'nin tapu davası' açıklaması!

Ekrem İmamoğlu'ndan Mehmet Nuri Ersoy'a Galata Kulesi mektubu!


Geri Dön