26 / 11 / 2024

Galata Kulesi’nin restorasyonuyla ilgili yeni açıklama!

Galata Kulesi’nin restorasyonuyla ilgili yeni açıklama!

Galata Kulesi’nin restorasyonu sırasında hilti kullanıldığıyla ilgili görüntülerin ortaya çıkmasının ardından kulede basın açıklaması gerçekleştiren Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve Kültür Varlıkları Genel Müdürü Gökhan Yazgan iddiaları yanıtlandırdı.




Galata Kulesi’nin restorasyonu sırasında hilti kullanıldığına dair görüntülerin yayılmasından sonra, kulede basın açıklaması gerçekleştiren Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve Kültür Varlıkları Genel Müdürü Gökhan Yazgan iddialara cevap verdi. Açıklamaya Galata restorasyonuna başlayan E-S Yapı’nın genel müdürü Sevilay Tuncer de katıldı.

Hürriyet'ten Ayegül Usta'nın haberine göre; İstanbul’un en önemli simgeleri arasında yer alan Galata Kulesi’nin restorasyonunda hilti kullanıldığıyla ilgili görüntüler büyük tepkilere neden olmuştu. Galata Kulesi’nde açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, “Yüklenici firmanın özgün olmayan malzemeyi çıkarırken kullandığı yöntem bizi de en az sizler kadar üzmüştür” şeklinde konuştu. Firmanın uyarıldığından bahseden Ersoy, devamında da ekonomik ceza uygulanacağını kaydetti. Galata Kulesi’nin restorasyonunu yapan E-S Yapı Şehircilik Mimarlık Restorasyon şirketinin genel müdürü Sevilay Tuncer ise çalışmanın 20 saniyelik bir görüntüye konu olmasından üzüntü duyduklarını ifade ederek “Yanlış bir görüntü onu da söylüyorum. Arkadaşların seçtiği teknik yanlıştır ama işlem doğrudur” dedi.

‘ÖZGÜN DEĞİL SONRADAN EKLENTİ’

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Galata Kulesi’nin Fatih Sultan Mehmet’in bir vakfiyesi olduğundan bahsederek “Yapıyı sonradan eklenen unsurlardan kurtarmak ve özgün haline kavuşturmak, güçlendirmek için çalışmaları başlattık. Onlarca eklentiyi temizlemeye başladık. Bunların hiçbirinin yapının özgün hali ile uzaktan yakından alakası yoktu” ifadelerini kullandı. 

‘TIRNAKLA SÖKMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Vakıflar Genel Müdürü Ersoy, tepkilere neden olan olayın çimento olduğundan bahsederek “Ana duvardaki girişte çimento vardı. Çimentoyu tırnak ucuyla sökmek mümkün değil. Muhakkak bir alet kullanmak lazım. Belki arkadaşlar yanlış bir alet kullandılar. Onu biz kabul ediyoruz zaten” açıklamasında bulundu. Restorasyon çalışmasını yapan firmanın genel müdürü Sevilay Tuncer, beton kırıcı ile yapılan çalışmada orijinal dokunun zarar görmediğini sözlerine ekledi. 

İBB'den Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarına suç duyurusu!


Geri Dön