28 / 04 / 2024

İBB'den Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarına suç duyurusu!

İBB'den Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarına suç duyurusu!

İBB, Galata Kulesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata Kulesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu. 

Anadolu Ajansın'da yer alan habere göre; İBB tarafından yapılan açıklamada, Kültür Varlıkları Daire Başkanlığının, Galata Kulesi'nde onaylı restorasyon projesi olmaksızın başlayan restorasyon çalışmasıyla ilgili savcılığa ve İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna suç duyurusunda bulunduğu ifade edildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, restorasyon için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylı restorasyon projesi gerektiği ifade edilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşai ve fiziki müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez. Esaslı onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, yakma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale sayılır."

Taşıyıcı özgün duvarların, hilti ve iş makineleri kullanılarak tahrip edildiği ve özgün malzemenin parçalandığının görüldüğünün ifade edildiği suç duyurusu dilekçesinde, şu iddialar yer aldı: "Galata Kulesi'nin yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda, taşıyıcı duvar düşey yükünün en fazla olduğu ve deprem kuvveti açısından en zorlanan bölge olan zemin kotunda yıkım gerçekleştirilmektedir. Yapılan müdahale bu nedenle yapının taşıyıcılığını direkt etkileyecek bir uygulamadır." 

Açıklamada, Galata Kulesi'nde dün yıkılan duvarın alelacele yeniden örüldüğü iddia edildi.

Bu arada İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Koruma, Uygulama ve Denetim Müdürü Menekşe Şakar ve İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı İmar Müdürü Ramazan Gülten, tarihi kuleye gelerek çalışmalarla ilgili incelemeler gerçekleştirdi.

Çıkışta basın mensuplarıyla konuşan Gülten, şantiye binasına girerek incelemelerde bulunduklarını ve konunun takipçisi olacaklarından bahsetti.

İBB'den Galata Kulesi açıklaması!


Geri Dön