18 / 05 / 2024

Benzin ve motorinde büyük şok! Artık tek fiyat uygulanacak: Resmi Gazete'de yayımlandı!

Benzin ve motorinde büyük şok! Artık tek fiyat uygulanacak: Resmi Gazete'de yayımlandı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan karara göre, katkılı motorin ile benzinde fiyat farkı olmayacak ve tek fiyat uygulanacak. İşte detaylar...



Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda, farklılaştırılmış olsun ya da olmasın aynı tür akaryakıtlar için bir son dakika kararı alındı. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), "8370 Sayılı Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kurul Kararı", Resmi Gazete'de yayımlandı ve detayları açıklandı. 

Buna göre, karar çerçevesinde farklılaştırılmış akaryakıtlar için artık fiyat farkı uygulanamayacak.

Benzin ve motorinde büyük şok! Artık tek fiyat uygulanacak: Resmi Gazete de yayımlandı!

Karar'ın Ek-1'inde yer alan Farklılaştırılmış Akaryakıt Bilgi Formu'ndan "DKA (Diğer Kodlu Akaryakıt) olarak kullanılacak mı?(3) : Evet/Hayır" ibaresi ile aynı Formun altında yer alan (3) Kuruma 'Diğer' olarak bildirimi yapılan ve fiyat farkı uygulanan akaryakıt olarak satılıp satılmayacağı ile ilgili bilgi" ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Söz konusu Karar'ın Ek-2'sinde bulunan Farklılaştırılmış Ürün Bilgilendirme Metni'nde yer alan "Fiyat farkı uygulanan akaryakıt, sadece tüketicinin talebi doğrultusunda ikmal edilebilir." ibaresinin de yürürlükten kaldırıldığı belirlendi. 

Söz konusu kararın 15 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe alınacağı belirtildi. 

Benzin ve motorinde büyük şok! Artık tek fiyat uygulanacak: Resmi Gazete de yayımlandı!

EPDK'den konu ile ilgili yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaştırılmış akaryakıt satışını sürdürebileceği fakat akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıtlarda artık birden fazla fiyat olmayacağı ifade edildi. 

Özellikle tüketici nezdinde oluşan belirsizliklerin engellenmesi, ayrıca dağıtıcı ve bayilerin operasyonlarında kolaylık sağlanmasının Karar'ın en önemli nedenleri arasında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"İlgili lisans sahiplerinin gerekli uyum çalışmalarını tamamlayabilmeleri için bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Karar, 15 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe alınacak. Türkiye'de yaklaşık 13 bin bayi ile tüketicilerin akaryakıt ihtiyaçları en yüksek hizmet ve kalite standartları ile karşılanıyor. Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (AKİS) ile akaryakıt bayilerinde ve Depo Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi (DAKİS) ile de akaryakıt dolum terminallerinde kalite izlemesi aralıksız şekilde devam ettiriliyor."

Ayrıca, EPDK, petrol piyasası mevzuatı kapsamında, dağıtıcı lisansı sahiplerinin yüzde 0,5 oranını geçmemek şartıyla akaryakıtların özelliklerini iyileştirmeye ilişkin çeşitli katkı maddelerini akaryakıta ekleyebildiğini ve söz konusu katkılama işlemi için kullanılacak katkı maddelerine ilişkin dağıtıcı lisansı sahiplerinin EPDK'yi bilgilendirme ve gerekli izinleri alma yükümlülüklerinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmediği bilgisini verdi. 

Kapalıçarşı'da altın fiyatları! Çeyrek altın Kapalıçarşı fiyatı ne kadar? Reşat altın kaç TL? 4 Mayıs altın fiyatları

Konut alan da kiralayan da kalmadı: 6 ay önce 25 bin TL olan ev, şimdi 15 bin TL'ye düştü!

Konut sektörü nereye gidiyor? Ev almak için iyi bir dönem mi?


Geri Dön