28 / 04 / 2024

Bergama Tarihi Yabets Sinagogu restore edildi!

Bergama Tarihi Yabets Sinagogu restore edildi!

İzmir Bergama Belediyesince restore ettirilen Yabets Sinagogu, Türkiye Hahambaşı Rav İshak Haleva, İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi ve eski Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin katıldığı törenle açıldı...




İzmir Bergama Belediyesince restore ettirilen Yabets Sinagogu, Türkiye Hahambaşı Rav İshak Haleva, İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi ve eski  Ankara  Büyükelçisi Gabby Levy'nin katıldığı törenle açıldı.


Turabey Mahallesi'nde, Efrayim Bengiat tarafından babası İshak Bengiat anısına 1875 yılında inşa edilen, 2010 yılında Bergama Belediyesince İl Özel İdaresinden katkı payı alınarak restorasyonuna başlanan Yabets Sinagogu'nun açılması dolayısıyla tören düzenlendi.


Kamhi, törende, sinagogun yeniden açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "UNESCO Dünya Mirası Listesi" adayı Bergama'nın, bu listeye girebilmesi, ayrıca İsrailli turistlerin ilçeyi ziyaret etmesi için elinden geleni yapacağını belirtti.


İsrail'in Bergama doğumlu eski Ankara Büyükelçisi Levy de daha önce ziyaret ettiği sinagogun restorasyonunun, başarılı şekilde yapıldığını kaydederek, "Harikulade bir yapı olmuş. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Sinagogun, Bergama'ya daha fazla ziyaretçi getireceğine inanıyorum" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Haleva'nın katılımıyla şükran duası okundu. Katılımcılar, "Ulu Tanrı, vatanımız Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ü koru, yücelt ve her zaman başarılı kıl" diye dua etti.


Törene, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper,  İzmir  Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar, İsrail'in İzmir Fahri Konsolosu Jak Eskinazi de katıldı.



AA


Geri Dön