29 / 04 / 2024

BES kısmi ödeme başvurusu nasıl yapılır? Bireysel emeklilikten çıkmadan para nasıl alınır?

BES kısmi ödeme başvurusu nasıl yapılır? Bireysel emeklilikten çıkmadan para nasıl alınır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), biriken tutarın yarısını almaya imkan tanıyan kısmi ödeme uygulamasının başvuru şartları belli oldu. BES kısmi ödeme için nasıl başvurulur? Bireysel emeklilikten çıkmadan para nasıl alınır? İşte bilinmesi gerekenler…   



BES’ten, evlenme, konut alımı, doğal afet durumlarında sistemde biriken tutarın yüzde 50’sini almaya imkan tanıyan kısmen ödeme uygulamasının başvuru şartları açıklandı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), BES katılımcılarına, sistemden çıkmadan ve hak kaybına uğramadan evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında hesaplarında biriken paranın yüzde 50’ye kadar olan bölümünü alma imkanı tanıyan uygulamanın esaslarını belirledi,  

SEDDK 1 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlanacak kısmen ödeme ile ilgili başvuru şartlarının yer aldığı genelgeyi yayımladı.

Gazete Sigorta’da yer alan habere göre bu uygulamadan yararlanmak isteyenler, sözleşmesinin olduğu emeklilik şirketine SEDDK’nın açıkladığı durumlar çerçevesinde başvuru gerçekleştirecek.. Emeklilik şirketleri katılımcıların başvurularını Emeklilik Gözetim Merkezi’nin sağladığı altyapı ile kontrol edecek.

BAŞVURU ŞARTLARI AÇIKLANDI

BES katılımcılarının başvuru yapabilmeleri için açıklanan durumlarda daha önce kısmen ödeme almamış olmaları şartı bulunuyor. Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan kişilere ise sadece bir başvuru hakkı veriliyor. Doğal afet hali hariç daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 yıl geçmiş olması gerekiyor. İlk defa başvuru yapacak katılımcıların en az 5 yıl sistemde olması gerekiyor.

SEDDK, doğal afet durumu dışında daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden veya ilk kez bu hakkı kullanacak katılımcıların sözleşme yürürlük tarihinden son başvuru tarihine kadar geçen sürede aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olması şartını arıyor.

​​Emeklilik sistemi katılımcıları, istenilen belgelerle eş zamanlı şekilde başvuru yapabildiği gibi, başvuru tarihinden 2 ay öncesine kadar evlendiğini veya konut aldığını gösterir belgeler ile de başvuruda bulunabilecek. Başvurusu onaylanıp ödeme alan katılımcıların ise ödemeyi aldıktan 2 ay sonrasına kadar ilgili belgeleri şirkete ileterek başvuru işlemlerini tamamlaması gerekiyor.

KISMI ÖDEME NE KADAR OLACAK?

Kısmen ödemeye ilişkin işlem ve hesaplamalar, başvuru tarihinde katılımcının hesabında bulunan fon pay adedine göre belirlenecek.  Başvuru tarihinde bekleyen fon alım talimatları, henüz katılımcının hesabına intikal etmemiş katkı payı ve devlet katkısı tutarları hesaba dahil edilmeyecek.

Kısmen ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcı hesabına ödenecek. Belgelerin başvurudan sonra ibraz edilmesi durumunda, devlet katkısı en geç fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş günü ödemesi tamamlanacak.

DEVLET KATKISI HESAPTAN DÜŞÜRÜLECEK

Katılımcılar başvuru formunda kısmen ödeme tutarını yüzde 50 olarak isteyebileceği gibi daha az miktarda da talepte bulunabilecek. Konut alımı ve evlilik nedeniyle yapılan başvurularda, kısmen ödeme durumunun gerçekleşmemesi ya da 2 ay içinde gerekli belgelerin hazır edilmemesi halinde kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30’u devlet katkısı hesabından düşürülecek.

KATILIMCILAR 3 YIL SİSTEMDEN AYRILAMAYACAK

Katılımcıların kısmı ödeme başvurunu yaparken BES’ten 3 yıl ayrılmayacağına dair taahhütname imzalaması gerekiyor. Bu taahhütnamenin başlangıç tarihi kısmen ödeme tarihi olacak ve bu tarihe 3 yıl eklenerek bitiş tarihi hesaplanacak. Katılımcı sözleşmesini, 3 yıllık taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat veya maluliyet dışında sonlandırması durumunda, kısmen ödeme kapsamında aldığı devlet katkısı tutarı faiziyle tahsil edebilecek.

BES ödemelerini aylık mı yoksa yıllık mı yapmak daha çok kazandırıyor?

Yatırım yapacaklar dikkat! Altın mı, toprak mı?

Kapalıçarşı'da gram altın 2 bin 600 TL'yi aştı! Altın yatırımcıları bayram etti! 16 Nisan 2024 canlı altın fiyatları

'Bu hafta çarşı pazar karışacak' diyen İslam Memiş, 'Şimdi ne yapmalı?' sorusunu da yanıtladı!

 


Geri Dön