Besa Grup 2.5 milyar dolarlık proje yapıyor!
Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci şirketi Besa İnşaat ile atağa kalktı. Bugüne kadar 10 bin konut, 4 bin işyeri yapan Bezci, Ankara ve Bodrum'da yatırım maliyeti 1.5 milyar dolarlık projelere başladı.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci şirketi Besa İnşaat ile atağa kalktı. Bugüne kadar 10 bin konut, 4 bin işyeri yapan Bezci, Ankara ve Bodrum'da yatırım maliyeti 1.5 milyar dolarlık projelere başladı. Adana'da da Rönesans Holding'le ortak 1 milyar dolarlık termik santral kuruyor...
SALİH Bezci, kamuoyunda Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı olarak tanınır. ATO şapkası nedeniyle de şirketleri hakkında çok konuşmayı sevmez. Şirketleriyle ilgili konularda oğlu Efe Bezci sözcülüğü üstlenir. Ama biz İstanbul'dan Ankara'ya gidince ne sadece ATO'yu ne de işlerini tek başına konuşmak istemedik. Baba ve oğlunu bir araya getirerek hem şirketlerini hem de Ankara ekonomisini konuştuk.
Salih Bezci bugün Ankara'nın en önemli konut ve alışveriş merkezi müteahhitlerinden biri. 15 yıldır Ankara'da vergi rekortmeni olan Bezci, bu sene de listeye 15'inci sıradan girdi. Ama bugünlere öyle kolay gelmemiş, konuştukça ilginç bir hikaye ile karşılaştık.
Salih Bey sizi ATO Başkanı olarak tanıyoruz, şirketlerinizi, işlerinizi fazla bilmiyoruz...
Biz Kızılcahamamlıyız. Babam Durali Bezci 1953 yılında biz daha doğmadan Ankara'ya gelmiş. Amelelikten ustalığa, ustalıktan da müteahhitliğe adım atmış. Ben babamın yanında çalışırken hayalim hep mimarlık okumaktı. Ankara Devlet Mühendislik Akademisi'nin gece bölümü tek tercihimdi; bugün Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'dir. Geceleri okuyup gündüzleri çalıştım. Tezgahta karpuz da sattık, çakmak da!.. 1976 yılında ilk inşaatımı yaptım. Bu dönemde babam inşaata altı sene ara vermişti. Ben okula başlayınca zorladım inşaat yapalım diye.
İlk sıçramayı ne zaman yaptınız?
Küçük projeler beni tatmin etmiyordu. Benim hedefim, idealim bir çarşı yapmaktı. Askere giderken Kazım Karabekir Caddesi'nde bir çarşı işi geldi. O dönem Ankara'daki en önemli caddeydi. Orası için çok uğraştık. Arsayı aldık ve projeyi yaptık. Bizim için çok kritik ve riskli bir projeydi. Batabilirdik de... Bunu başardık ve ilk sıçramayı da bu projeyle yapmış olduk. 3 bin 600 metrekarelik bir işti. Evimizi ipoteğe verip tefeciden para aldık. Projeyi bu şekilde kazasız belasız tamamladık. Bu çarşıda iyi satış yaptık, kurtulduk. 80'li yılların başıydı.
Büyük işiniz ve işleriniz neydi?
Ankara'nın ilk AVM'lerinden biri olan Galeria'yı 1995 yılında açtık. Bunu yaparken sürekli İstanbul Galeria'yı inceledim. Burası da Ankara'nın ilklerindendir. Melih Gökçek o dönem yeni belediye başkanı olmuştu. Batarsın diye beni uyardı.
Ümitköy o gün için Ankara'nın dışı sayılacak bir yerdi. Başarılı bir proje oldu ve tuttu. Proje üç yılda kendini amorti etti. Sonra Akay Kavşağı'nı yaptık. Köprülü kavşak uygulamalarının ilki ve en büyüğüydü bu proje. Ardından şehrin muhtelif yerlerinde arsa almaya başladık. İkinci önemli projemiz de Armada oldu. Burada sekiz ortağız. Rıfat Hisancıklıoğlu da ortaklarımız arasında. Ardından Panora'yı yaptık. Hepsinden alnımızın akıyla çıktık. Şimdi Besa Kule'yi yapıyoruz.
Şu anda elinizde hangi projeler var?
Yeni projelerle oğlum Efe ilgileniyor. isterseniz o anlatsın... Efe Bey yeni projeleri sizden dinleyelim...
İncek'te iki konut projesine başlıyoruz. Biri 200 diğeri 850 konutluk projeler. Eylül'de başlayacağız. Bodrum'da da bir proje başlıyoruz. Bodrum Gündoğan'da 155 bin metrekarelik bir arsa. 1.2 kilometre sahil şeridimiz var. 383 villa ve 70 odalı butik otel yapacağız. Bütün villalar denizi görüyor. 500 milyon dolarlık bir yatırım maliyeti var. Hafriyat çalışmalarına başladık. Kule Evo adlı 185 daire 40 dükkandan oluşan bir projemiz var. Elimar projesi ise 850 dairelik. Kat karşılığı projemiz.
Altında Armada kadar, 30 bin metrekarelik bir AVM var. Yaşam Kentte Besa Nova adlı 224 dairelik bir projemiz var; satışı bitmek üzere. Besa Kule projemiz halen devam ediyor. İnşaatı bitti, son rötuşlar yapılıyor. Ağustos başı teslim edeceğiz. Geçen yıl Mamak'ta 550 konutluk bir projeyi bitirdik. Ballı Kuyumcu mevkiinde bir projemiz var; 30'uncu kilometrede. 15 bin konutluk bir bölge orası. Bizim Eskişehir Yolu'na cephe 480 bin metrekare arazimiz var. 4 bin konut ve 200 bin metrekarelik bir AVM planlıyoruz. Satış ofisini kurduk. Tabelamızı astık. İç Anadolu'nun en büyük karma projesi olacak. Gelecekteki çekim merkezi olacak. Bu bölgede imarlı 5 bin konutluk daha arazimiz var. Etap etap yapmayı planlıyoruz.
Bu projelerin yatırım maliyeti nedir? Yeni projeler olacak mı?
Şu anda başladığımız ve bu yıl içinde başlayacağımız projelerin toplam maliyeti 1.5 milyar dolar düzeyinde. Bu rakamlar artabilir de. Elimizde çok ciddi bir arsa stoğu var. Hiç başka arsa almasak elimizdekiler bize 10 yıl yeter.
Sadece inşaatta mı varsınız, yoksa başka sektörlerde de faaliyetiniz var mı?
Eneıji sektöründe varız. Üç yıl önce sektöre girdik. Adana Yumurtalık'ta ithal kömüre dayalı termik santral yapacağız. 840 dönüm arazi üzerine 660 MW'lık bir proje. Yatırım maliyeti 1 milyar dolar. Eskişehir gibi bir ilin elektriğini karşılayabilecek bir santral. Rönesans Holding ile bu süreçte ortak olduk. Projeyi birlikte yapıyoruz. Projenin adı Klikya Termik Santrali olacak. Denize 450 metre cephesi var. Gelecek yıl Eylül'de yatırım başlayacak. Enerjideki ilk beş tesis arasına girecek. Ankara Haymana'da 4 MW gücünde güneş enerjisi santrali yaptık. 4.5 milyon euro yatırım maliyeti var; şu anda devrede. 6 bin evin elektriğini besleyecek güçte. İki ay önce Karaman'da 9.5 MW'lik bir ihale aldık. İnşaatı da üretimi de kendimiz yapacağız. Güneşte büyümek istiyoruz. Yeni yerler bakıyoruz. Karaman, Aksaray, Nevşehir bu iş için uygun yerler. Bodrum'daki yatırım ile turizm işine de girmiş olacağız. Besa Marin adlı şirketimiz üzerinden turizm faaliyetlerimizi yürüteceğiz. Türkiye'de olmayan Premium bir markayı getirmek istiyoruz. Halen dört zincir ile görüşmelerimiz sürüyor.
Telekomünikasyon sektöründe neler yapıyorsunuz?
STH lisansı olan bir şirketimiz var. Kurumsal anlamda hizmet veriyoruz. Hastaneler, sanayi şirketleri, KOBİ'ler, marketler, AVM'ler ve üniversitelere hizmet veriyoruz. Bin TL'lik bir faturaya yüzde ortalama 30 indirim sağlıyoruz. Numarayı ve konuşma süresini azaltmadan indirimli hale getiriyoruz. Faturayı Türk Telekom değil biz kesiyoruz. Sektördeki rakipler Süperonline, Milenicom, Vodafone, Avea gibi firmalar. Türkiye'nin her yerinde hizmet veriyoruz. Şirket merkezi İstanbul'da. İşi büyütünce yabancı bir ortaklık gündeme gelir. Bu alandaki markamızın adı Foniva.
Ticaret ve sanayinin de başkenti
Salih Bezci ile bir araya gelip de Ankara ekonomisini konuşmamak elbette olmaz. ATO (Ankara Ticaret Odası) Başkanı, Ankara ekonomisinin siyasetten etkilendiğini belirtiyor. Hatta siyasi gerginliklerde konut satış ofislerine gelen sayısının azaldığına dikkat çekiyor. Bezci, "Siyasetteki gelişmeler ekonomi ile ilgili: Bu nedenle biran önce hükümetin kurulması gerektiğini düşünüyorum" diyor. ATO'nun 150 bin üyesiyle Türkiye'nin ikinci büyük odası olduğunu belirten Bezci, şunları söylüyor: "Ankara eskiden memur şehri olarak algılanırdı şimdi sanayi ve ticaret şehri olarak algılanıyor. Ankara'da beş tane OSB var. Buralarda çok önemli yatırımlar mevcut. Havacılık, savunma, bilişim gibi çok önemli sektörler söz konusu. OSB'lerde büyük tesisler var. Ankara beşinci büyük ihracatçı, altı tane teknokentimiz var. Yükte hafif pahada ağır ihracatçıyız. Bu büyük ekonomiye bir de fuar merkezi kuruyoruz. TOBB, ATO, ASO ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile havalimanına iki kilometre mesafede bir fuar merkezi kuruyoruz. Başlangıçta 160 bin metrekare bir alana sahip olacak. Ama 360 bin metrekareye kadar çıkacak alanımız var."
Para