21 / 12 / 2024

'Müteahhitlerimiz yurtdışında 22,5 milyar dolarlık proje üstlendi'

'Müteahhitlerimiz yurtdışında 22,5 milyar dolarlık proje üstlendi'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlik sektörünün geçen yıl yurtdışında 22,5 milyar dolarlık proje üstlendiğini, sektörün cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağladığını ifade etti.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlik sektörünün geçen yıl yurtdışında 22,5 milyar dolarlık proje üstlendiğini belirterek, "Müteahhitlik sektörümüz Türkiye’nin dünyadaki en önemli sektörlerinden biri olma özeliğini sürdürmektedir. Müteahhitlik sektörümüz en önemli hizmet ihraç kalemlerimizden biridir. Cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlamaktadır" ifadesini kullandı.


Zeybekci, yazılı açıklamasında, 2014'te müteahhitlik sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeybekci, 1972'de Libya'da liman projesiyle başlayan yurtdışı müteahhitlik sektörünün, 2014'ü de başarılı bir şekilde tamamladığını ifade etti.


Türkiye'nin hizmet ihracatının halihazırda en gelişmiş ve en rekabetçi bölümünü oluşturan ve sürdürülebilir büyüme açısından ekonominin lokomotif sektörlerinden yurtdışı müteahhitlik sektörünün, gerçekleştirdiği muazzam büyüme rakamları ve üstlendiği projelerdeki başarılarıyla dünyada haklı bir itibar kazandığına dikkati çeken Zeybekci, yurtdışı müteahhitlik sektörünün, 42 yıl içinde 104 ülkede toplam değeri 300 milyar doları aşan 7 bin 684 proje üstlendiğini belirtti. 2014'te bölgede yaşanan siyasi istikrarsızlıklara ve konjonktürel sorunlara rağmen 22,5 milyar dolar değerinde proje üstlenildiğini ifade eden Zeybekci, 2014'ün son döneminde işveren idarelerle firmalar arasında imzalanan yeni sözleşmelere dair bilgilerin Bakanlığın veri tabanına girmesiyle bu rakamın bir miktar daha artmasının beklendiğini bildirdi. 2014'de en çok proje üstlenilen ilk 5 ülkenin Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Cezayir, Katar ve Kazakistan olduğunu belirten Zeybekci, şunları kaydetti:


"2000'li yılların başında ortalama proje bedeli yaklaşık 20 milyon dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam 2013'te 80,1 milyon dolar, 2014'te ise 88,4 milyon dolara yükseldi. Söz konusu artış, müteahhitlerimizin bugün katma değeri daha yüksek, nitelikli projeler üstlendiğinin en önemli göstergesidir.


Türk müteahhitlik firmaları, dünyanın farklı coğrafyalarında ve iklimlerinde, yüksek teknoloji gerektiren projeleri başarıyla yerine getirmeye devam etmektedir. Söz konusu prestijli projelerden bazıları; Polonya’daki Varşova Metro Projesi, Katar’daki Doha Metro Projesi, Türkmenistan’daki Aşkabat Uluslararası Havaalanı, Etiyopya’daki Awash-Weldia Demiryolu Projesi, Ekvator Ginesi’ndeki ENR tarafından 2013 yılında 'Kültür Alanında Küresel En İyi Proje' seçilen Sipopo Kongre Sarayı, Azerbaycan’daki Bakü Ulusal Stadyumu ve Rusya Federasyonu’ndaki St. Petersburg Tünel ve Köprü Projesi’dir."


Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün, ödemeler dengesi içinde sadece inşaat gelirleri kalemi altında değil, lojistik, işçi gelirleri ve mal ihracatı kalemleri altında da ciddi gelir kaynakları yarattığını vurgulayan Zeybekci, sektörün, Türkiye'nin yetişmiş insan gücü, teknik birikimi ve teknolojiye adaptasyonu, iş deneyimi ve disiplini, coğrafi konumu, bölge ülkeleri ile siyasi ve kültürel yakınlığı gibi avantajlarının kullanılması ve kamu kuruluşları ile özel sektör arasındaki koordinasyon, işbirliği ve ortak hareket etme bilincinin sağlam bir şekilde yerleştirilmesi sayesinde, dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik dalgalanmalara rağmen, 2006'dan beri yıllık 20 milyar doların üzerinde bir performans sergilediğini ifade etti.


Türk müteahhitlerinin, bugüne kadar üstlenilen projelerin yüzde 90’ından fazlasının Bağımsız Devletler Topluluğunda (BDT), Ortadoğu ve Afrika coğrafyalarında yer aldığını bildiren Zeybekci, ilk 10 ülkenin ise Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Libya, Irak, Kazakistan, Katar, Suudi Arabistan, Cezayir, Azerbaycan ve BAE olarak sıralandığını kaydetti.


Zeybekci, müteahhitlik firmalarının en aktif oldukları pazarlar arasında yer alan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da 2013'ten bu yana yaşanan siyasi gelişmelerin sonuçları ve ayrıca 2014'ün ortasından itibaren en büyük müteahhitlik pazarı olan Rusya Federasyonu’nun ekonomisinde yaşanan daralmanın, müteahhitlik firmalarının yurtdışındaki etkin konumlarını sürdürülebilir kılmalarını teminen, yeni pazarlara yönelmelerini gerekli kıldığını bildirdi.


Sahraaltı ülkelerinin bu geçiş döneminde önemli bir çıkış kapısı olacağına dikkati çeken Zeybekci, anılan bölgeye yönelik bir yoğunlaşmanın, geleneksel pazarlarda önümüzdeki dönemde yaşanacak olumlu gelişmelerin ardından da devam etmesinin, bu bölgenin de önemli pazarlardan birisi haline dönüşmesini sağlayacağını belirtti. Zeybekci, bu amaçla anılan bölgeye yönelik Etiyopya ve Nijerya ile başlanılan müteahhitlik heyetleri programlarına devam edileceğini bildirdi.


Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Sektörümüzün başarını tebrik ediyor, 2015 yılında da müteahhitlik sektörümüzün yeni başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum" ifadesini kullandı.




Geri Dön