Sigorta

BES'i olanlar için yeni dönem geliyor!

BES'i olanlar için yeni dönem başladığı kaydedildi. Bireysel Emeklilik Sistemi içinde olanlar birikimlerini bozmadan teminat göstererek kredi çekebilecekler. Üstelik birikimleri yine yükselmeye de devam edecek. 

Türkiye'de giderek büyüme gösteren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeni uygulamalar ile daha cazip olmaya devam ettiği kaydedildi. Geçtiğimiz dönemde de devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkmasından sonra katılımcı sayısı da artmaya başlayan BES'te 18 yaşından küçüklere de hak tanınması ile fon büyüklüğü 1 trilyon lirayı geçtiği ifade edildi.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerinden derlenen bilgilere göre, BES'e 9 milyon 61 bin 975 kişi dahil olurken, toplam fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 934 milyar liraya kadar yaklaştı. Çalışanların yararlandığı OKS'de ise 7 milyon 323 bin 573 katılımcı yer alırken, toplam fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 69 milyar lira civarında gerçekleştiği belirtildi.

BES ve OKS'deki toplam fon büyüklüğü kurulduğu günden bu yana 1 trilyon 2 milyar 409 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 16 milyon 385 bin 548 kişiye yükseldi. Sektör, 2023 yılını BES ve OKS dahil 756 milyar 421.5 milyon lira fon büyüklüğü ve 15 milyon 979 bin 96 katılımcı ile tamamlamıştı.

Yılbaşından bu yana katılımcı sayısı 406 bin 452 kişi, toplam fon büyüklüğü de 245 milyar 988.1 milyon lira artış gösterdi. BES'in son yıllardaki büyümesinde itici güç olan 18 yaş altında ise kısa sürede çok hızlı bir ivme ile her yaş grubundan çocuk ve gençlerde sözleşme sayıları da giderek artış gösteriyor.

Gönüllü BES'te kişi başı birikim seviyesi de 100 bin lira seviyesini yakaladı. BES'te 18 yaş altı katılımcı sayısı 10 Mayıs ile biten haftada 1 milyon 184 bin 373 olurken, en çok katılım 102 bin 14 ile sıfır yaşta görüldü. Söz konusu dönemde 18 yaş altı katılımcıların biriktirdiği fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 20 milyar 52 milyon liraya ulaştı.

Takvim'den Faruk Erdem'in haberine göre; Çalışanlara ikinci bir emeklilik hakkı tanıyan BES şimdi de acil nakit ihtiyacı olanların imdadına yetişiyor. 3 Haziran itibariyle devreye giren yönetmelikle BES'teki katılımcılar birikimlerini 'alacağın devri yoluyla teminat göstererek' kredi kullanırken hem acil nakit ihtiyacını karşılayabilecek hem de hak ve birikimlerini koruyabilecek.

İlk olarak Ocak 2022'de duyurulan ve 28 Eylül 2023'te işleme ilişkin usul ve esasları belirlenen uygulama böylece hayata geçmiş oldu. Uygulama ile BES'te birikimi bulunan katılımcılar, bankalardan kullanacakları krediler için ilgili BES hesaplarındaki birikimlerini kredi süresiyle sınırlı olmak üzere bankaya devredip finansmana daha rahat erişim sağlayabilecek. Yani bir bakıma BES birikimleri teminat olarak gösterilecek.

KISMİ ÖDEME TEMMUZ AYINDA 

BES birikimlerinin teminat olarak gösterilmesinin durumunda belli ihtiyaçlar için kısmi ödeme sistemi de Temmuz ayında başlayacak. Eğitim, doğal afet, evlilik ve konut alımı gibi durumlarda BES'ten çıkmadan ve sahip olunan haklardan vazgeçmeden hesaplarda biriken tutarların, devlet katkısı dahil, yüzde 50'sini alabilme hakkı 1 Temmuz'da uygulanmaya başlayacağı kaydedildi.

Kimler yararlanacak?

- BES sisteminde olanlar 
- Düzenli ödemesini yapanlar

Nasıl başvurulacak? 

- İstenilen bankaya başvurulacak.
- Kimlik ve gelir belgesi olacak 
- BES altyapı kuracak

Ödeme nasıl olacak? 

- Birikime göre kredi verilecek
- Kredi birikimin 1.2 katı olabilecek
- 100 bin lirası olan 120 bin lira çekebilecek

BES birikimi ile kredi kullanma dönemi başladı

BES’te kaybettiren nedenler!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emekliye kaybettiriyor