02 / 05 / 2024

Beşiktaş Ihlamur Caddesi'ne yüksek katlı binalar mı yapılacak?

Beşiktaş Ihlamur Caddesi'ne yüksek katlı binalar mı yapılacak?

İçerisinde tarihi dikili taşlar ve köklü ağaçlar bulunan, Beşiktaş Yıldız Ihlamur Caddesi, kamusal alan olarak kullanılmasına rağmen, etrafı panellerle çevrildi.



İçerisinde tarihi dikili taşlar ve köklü ağaçlar bulunan, Beşiktaş Yıldız Ihlamur Caddesi, Eski Toprak Holding binası karşısındaki parkın, yıllardır kamusal alan olarak kullanılmasına rağmen, aniden ortaya çıkan ve arazinin sahibi olduğunu iddia eden kişilerce, etrafı panellerle çevrildi. 

Yakın zamanda yüksek katlı binaların ve AVM'lerin bu parkın bulunduğu yere yapılacağı söylentileri dolaşıyor. 

Ancak, mahalle sakinleri dün gerçekleştirdiği forumda, olayın iç yüzünü ortaya çıkartarak teşhir etmek, hukuksuzca yapıldığım düşündükleri panellerin sökülmesini sağlamak amacıyla bir araya geldiklerini duyurdu. 

Yapılan forumun ardından mahalleli kurulan Ihlamur Parkı Dayanışması aracılığıyla konunun takipçisi olacaklarının kararım aldı. Mahalle sakinleri, her gün saat 19:00'da bir araya gelerek, neler yapabileceklerini konuşacakları formlara devam edecekler. 



Taraf



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Beşiktaş'ta yeşil alanın panellerle kapatılmasına tepki gösteren mahalleli nöbet tutmaya başladı direnişi 


Beşiktaş'ta halk tarafından Ihlamur Parkı adı verilen alan etrafı iki metrelik demir paneller ile çevrilerek üzerine 'Burası Özel Mülktür Girilemez' yazısı asıldı. Duruma tepki gösteren Ihlamur Parkı Dayanışması Platformu parkın içinde stant kurarak nöbet tutmaya başladı. Ihlamur Parkı Dayanışması temsilcisi Ada Ayşe İmamoğlu, "Neden alanı çeviriyorsunuz diye sorduğumuzda, mülk sahibi kapatılmasını istiyor denildi" dedi. 


Yaşanan olaya anlam veremediklerini belirten İmamoğlu, "Tapuda yeşil alan olarak görünüyor. Alan üzerinde Osmanlı taşları var. Resmi yazışmalarda bize mülk sahipleri bir firma ile anlaşmış burayı kapatıyorlar ama yeşil alan olarak kalmaya devam edecek denildi. Çevre Bakanlığı'nın parkı sit alan olarak belirtiğini kaydeden İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Burada bir direniş var. Eylemlerimiz devam edecek yediden yetmişe hepimiz buradayız."


 Bu arada Beşiktaş Belediyesi'nden yapılan açıklamada, alanın imara kesinlikle açılmadığı belirtildi. Açıklamada, alanla ilgili Çevre Bakanlığı tarafından onaylanan Nazım İmar Planı Değişikliğinin durdurulması ve iptal edilmesi için açılan davanın devam ettiği belirtildi.


Cumhuriyet




Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




İstanbul Beşiktaş'tan Boğaziçi Köprüsüne bağlanan Ihlamur Yıldız Caddesi üzerinde bulunan ve Osmanlı Padişahlarının mesire alanlardan günümüze kalan son yerlerden biri olan, halen III. Selim'e ait 1 adet ve II. Mahmut' a ait 2 adet olmak üç nişan taşının bulunduğu Ihlamur Parkı'ndaki şantiye hareketliliği çevrecileri tedirgin etti. 11 bin metrekarelik yeşil alana hangi iirma tarafından ne yapılacağına ilişkin herhangi bir bilgilendirme levhası asılmadı. Mahalleli 21 Haziran'da demir paravanlarla kapatılan parkta nöbet tutmaya başladı. Evlerinin balkonlarına 'Ihlamur halkın buradan uzaklaş' yazıyapacağı duyumunu aldıklarını belirten Ada Ayşe İmamoğlu, Ihlamur Parkı'nııı parkın hemen yanında bulunan camiden çıkan cemaatin, oyun oynamak isteyen çocukların, nefes almak isteyen mahallelinin buluşma noktası olduğunu söyledi. Vatandaşlar, kurulan paravanlara vurarak eylem yaptı. Yoldan geçen araçlar da korna çalarak kendilerine destek verdi. 




Milliyet


Geri Dön