23 / 11 / 2024
fuzul

Beşiktaş, TT Arena'yı kullanabilir: sırrı tapuda gizli!

 Beşiktaş, TT Arena'yı kullanabilir: sırrı tapuda gizli!

Beşiktaş İnönü Stadının tesis olma çalışmaları için yıkılacak olan stad sonrası Beşiktaş'ın nerede oynayacağı ikilemde kaldı. Galatasaray TT Arena'da Beşiktaş'ın oynamasına izin vermiyor





Beşiktaş'ın son dönemlerdeki gündemi; gelecek iki sezonda maçlarını hangi statta oynayacağı. Fenerbahçe ve Galatasaray'dan sonra tesisleşme konusunda önemli bir adım atan ve güzel bir stada kavuşmak için harekete geçen Beşiktaş yönetimi, harıl harıl inşaat süresi boyunca kullanacağı stadı arıyor.


Aslında en iyi formül, Galatasaray'ın Türk Telekom Arena Stadı. Ancak Sarı-Kırmızılı yönetimin bu konuya soğuk yaklaştığı biliniyor. Şimdi soru şu: Devletin yaptığı bir stat... Olağanüstü bir dönem ve zorunluluktan kaynaklanan nedenler söz konusu... Nasıl olur da büyük bir camia, başka büyük camiaya bu konuda yardımcı olmaz? Bunu anlamakta ben de güçlük çekiyordum. Önce Galatasaray yönetimiyle ardından da konuya çok yakın isimlerle görüştüm. Öncelikle şunu tekrar söyleyelim. Galatasaray yönetimi Beşiktaş'ın teklifine mesafeli duruyor.


Beşiktaş'da İnönü Stadını vermemişti


İşin arka planında geçmişten kalan bir hesap var. 'Biz stadımızı yaparken, Beşiktaş'ın İnönü Stadı'nda oynamak istemiştik, onlar bize yardımcı olmamıştı' diyorlar. Yönetim ayrıca üç sebep daha ortaya koyuyor: Galatasaray taraftarının tepkisi, Beşiktaş taraftarının Arena'da oluşturacağı hasar ve son olarak Yönetim Kurulu'nun böyle bir kararı tek başına alamayacak olması... Konu, Genel Kurul kararı gerektiriyor. 


Galatasaray ile kamu otoritesi arasında imzalanan sözleşmeye göre, Türk Telekom Arena Galatasaray'ın maçları dışında milli gün ve bayramlarda, milli maçlarda kullanılabiliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katılacağı etkinliklerde de saha kullanıma açılıyor. Bunun dışındaki bütün talepler için Genel Kurul kararı gerekiyor.


Buraya kadarki Galatasaray yönetiminin nabzı... Olayın farklı boyutları da var.


Bir ay içinde şerh düşülmesi gerekiyordu


Buna göre stat yapıldıktan sonra bir ay içinde tapuya gidilmesi ve kullanım hakkıyla ilgili şerhin düşülmesi gerekiyormuş. Adnan Polat yönetiminin Ünal Aysal yönetimine devir teslim sırasında verdiği 'yapılacak işler listesi'nin başında da bu tapuya şerh düşülmesi konusunun yer aldığını öğrendim. Aldığım bilgiye göre bu şerh düşülmemiş. Dün de sözleşmeyi inceledim. Konu, Genel Müdürlüğün yükümlülükleri arasında. Galatasaray yönetiminin, bu sorunun çözümü için Genel Müdürlük'le ortak hareket etmesi gerekiyor.


Spor servisindeki arkadaşlarım bürokrasiyle konuştu. Galatasaray, sözleşmenin iki önemli hükmünü de yerine getirmemiş. Haberin ayrıntılarını sayfamızda okuyabilirsiniz. Kısaca söz edeyim. Açılır kapanır çatının 24 ay içinde yapılması gerekiyormuş. '6 ay kaldı, yetişmesi mümkün değil' diyorlar. Bu durumda Galatasaray ceza yükümlülüğüyle karşı karşıya.


Sözleşmenin bir başka maddesine göre de kulübün, her yıl ocak ayında amatör spora katkı için 1 milyon 500 bin lira yatırması gerekiyor. İki yıldır bu da yatmamış. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sözleşmenin iptali için dava açma hakkı bulunduğu belirtiliyor.


Yani Galatasaray'ın, kamunun çözümcül tutumuna çok ihtiyacı var. Kamu da ondan aynı tavrı bekliyor.  Ankara  devrede; Galatasaray yönetimine 'Stadı Beşiktaş'a kullandırın' diyor. Şu anda sıkı müzakereler sürüyor. Galatasaray yönetiminin eli çok da güçlü sayılmaz.


Akşam


Geri Dön