28 / 04 / 2024

Beşiktaş'ta 200 bin metrekarelik alan siteler tarafından işgal altında! Sayıştay'dan Beşiktaş'a uyarı!

Beşiktaş'ta 200 bin metrekarelik alan siteler tarafından işgal altında! Sayıştay'dan Beşiktaş'a uyarı!

Beşiktaş'ta imar planlarında  yeşil alan olan ve vatandaşların kullanması gereken binlerce metrekarelik alanın site ve konutlar tarafından işgal altıda olduğu ortaya çıktı.



Türkiye'de metrekare fiyatlarının en fazla olduğu Beşiktaş ilçesinde 200 bin metrekarelik alanın siteler tarafından işgal edildiği belirlendi. Kamunun malı olan bu alanların üzerinde tenis kortları, otopark, basketbol sahası, havuz ve halı saha yapıldığı tespit edilirken Sayıştay'dan uyarı geldi. 

SAYIŞTAY'DAN UYARI!

Sayıştay tarafından yapılan açıklamada;  ''Beşiktaş Belediyesi sınırları içerisinde bulunan bazı konut siteleri tarafından,  idarenin hüküm ve tasarrufu altında olup imar planında yeşil alan, park ve yol olarak kamunun kullanımına ayrılan yerlerin etraflarının çevrilerek site içlerinde bırakılmak suretiyle ilgisine göre park ve yeşil alanlar üzerine imar mevzuatına aykırı olarak havuz, halı saha, tenis kortu, basketbol sahası, çocuk parkı, otopark, yol, bahçe, sosyal alanlar, müştemilat vb. yapıların yapıldığı; bazı alanlarda da yolların bariyer ve güvenlik kulübesi konularak işgal edilmesi suretiyle halkın erişiminin kısıtlandığı; ayrıca İdare tarafından, söz konusu işgalleri yapan toplam 63 siteden ecrimisil alınarak bu işgalcilerin söz konusu yerlerden çıkarılmadığı, bunun yerine geçmişe dönük olarak tespit edilmiştir.

Medyaradar'da yer alan habere göre; tazminat suretinde alınması gereken ecrimisil bedellerinin, kiralama yöntemi şeklinde kullanılarak ileriye dönük de uygulanıp işgallerin devam ettirildiği ve bu suretle mevzuata aykırı hareket edildiği, mevzuata aykırı inşa edilen yapılarla ilgili olarak, yukarıda yer verilen 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre de herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi. 

Beşiktaş ta 200 bin metrekarelik alan siteler tarafından işgal altında! Sayıştay dan Beşiktaş a uyarı!

Sayıştay, Beşiktaş Belediyesi'nin yaptığı savunmayı yaptığı tespitlerle çürüttü. Raporda; 'İlgili alanların tüm kamunun kullanımına açık olduğu belirtilmişse de; sitelerin içinde yer alan ve yukarıda detayı yer alan kamu alanlarının sitelerin yapısı gereği etraflarının çevrili olduğu ve giriş ve çıkışların güvenlik kulübesi, bariyer vb. önleyici tedbirler ile korunduğu dikkate alındığında kamunun kullanımının fiilen sağlanamadığı açıktır.

Ayrıca yine yukarıda detayı verilen yerlerden görüleceği üzere siteler tarafından bazı kamu alanlarına mevzuata aykırı olarak havuz, spor tesisi, çocuk parkı, otopark vb. yapılar yapılmıştır ve bu alanlarında 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre yıktırılarak kamunun kullanımına açılması gerekmektedir. Yıkım masrafının yüzde 10 fazlası ile ilgililerden alınması gerekmektedir.' ifadelerine yer verildi. 

Beşiktaş Kulübü'nden İstanbul Havalimanı'na komşu 'Beşiktaş Gayrimenkul Projesi' geliyor!

İBB'den megakentin göbeğinde dev satış! Beşiktaş'taki turizm ve ticaret imarlı arsanın fiyatı dudak uçuklattı!

Geri Dön