22 / 11 / 2024
fuzul

Beşiktaş'ta 'ev kiralama' hareketliliği sürüyor

Beşiktaş'ta 'ev kiralama' hareketliliği sürüyor

Beşiktaş'ta, bu yıl da üniversitelerin açılması öncesinde başlayan 'ev kiralama' hareketliliği sürüyor




İSTANBUL'un en merkezi noktalarından biri olan Beşiktaş'ta, bu yıl da üniversitelerin açılması öncesinde başlayan 'ev kiralama' hareketliliği sürüyor. Çeşitli üniversitelerin fakülte ve kampüslerine yürüme mesafesinde veya tek vasıta uzaklıkta olan Beşiktaş'ı aileler yatırım için de düşünüyor.

Elçi Gayrimenkul'ün sahibi Serdar Cedimoğlu, "Beşiktaş, eskiden beri öğrenci semti. Öğrenci yurtları artsa da kiralamalar devam ediyor. Gebze'de çalışıp buradan ev kiralamak için ısrar eden müşterim bile var. Kiralık dairelerin yüzde 5'i, eskiden öğrenci velileri tarafından alınan yerler" diyor.

BEŞİKTAŞ, önemli merkezlere yakınlığı ve "kiralık konut stoğunun" zenginliği ile öne çıkıyor ve emlakçılar tarafından da 'öğrenci semti' olarak adlandırılıyor. Özellikle üniversitelerin açıldığı dönemde hareketlenen kiralık piyasası, bu yıl yine hareketli... Yazın yeni evlilerin kiralık talebine sahne olan Beşiktaş'ta, Eylül-Ekim aylarında ise üniversite öğrencileri ev arayışına başlıyor. Beşiktaş çok merkezi bir noktada bulunması nedeniyle yıllardır 'öğrenci semti' kimliğini yitirmedi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ile birlikte çevredeki özel üniversitelerin etkisiyle, bölgede kiraları etkiliyor.

Öğrenciler 'ortak' arıyor
Öğrenciler bile zaman zaman "oda arkadaşı", "daireye 3'üncü-4'üncü ortak" gibi ilanlar veriyor. Ev sahipleri 3-4 öğrencinin ortak daire tutmak istemesi karşılığında emlakçıların ifadesiyle "fiyatı daha yukarı" çekme fırsatı buluyor. Kirası 1000 TL olan bir daireyi kiralayan 3 öğrenci, aidat, telefon, elektrik gibi diğer sabit masraflarla birlikte aylık yaklaşık 400'er TL'yi gözden çıkarıyor. Yakacak, ulaşım, mutfak masrafları hariç bu tutar yüksek geldiğinde de, 4'üncü hatta daire sahibinin 'olur'u ile 5'inci ortak bile aranabiliyor.

Yurt sayısı artıyor
Yaz döneminde İstanbul'da kalıp çalışmayı düşünen öğrenciler, giden arkadaşlarının yerini doldurmak için yeni ortak arayışına girişebiliyor. Yurtlarda rahat edemeyen öğrenciler de diğer arkadaşlarının yaşantısına özenip kiraya çıkmak isteyebiliyor. Beşiktaş Barbaros Bulvarı'ndaki Elçi Gayrimenkul'ün sahibi Serdar Cedimoğlu, geçen yıllarda genelde öğrencilerin evleri tercih ettiğini belirterek "Şimdi yurtlar çoğaldı. Belediyeler, özel sektör yurtları var. Zaman iyi değil. Aileler de evde çocuklarının tam güvende olmayacağını düşünüyor. Yurtların güvenli olabileceğini, girişinin çıkışını takip edildiğini düşünüyor. O nedenle yurtlara küçük de olsa bir yönelim var" diyor.

Bazı fakülteler taşındı
Genelde kız öğrencilerin yurtları tercih ettiğini hatırlatan Serdar Cedimoğlu, "Beşiktaş ve civardaki bazı fakülteler taşındı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bazı fakülteleri Davutpaşa Kampüsü'ne gitti. Bahçeşehir Üniversitesi geldi. Galatasaray Üniversitesi'nin çok büyük öğrenci potansiyeli yok. Burayı etkileyen en büyük üniversiteler YTÜ ve İTÜ. Öğrenci talebinde bir miktar azalma var. Talebin azalması da kira fiyatlarını aşağı çekiyor" diye konuşuyor. Beşiktaş ile Gültepe arasındaki kiralık rayicinin azaldığını söyleyen Cedimoğlu, "Keza, Anadolu yakası ile kiralar birbirine yaklaştı. Bunun yanında; Beşiktaş, İstanbul'daki birkaç merkezi semtten biri olduğu için her dönem rağbet görür. 150-200 TL fiyat farkı ise Beşiktaş'ın hakkı" ifadelerini kullanıyor. Konutların genelde 2+1 dairelerden oluştuğunu kaydeden Cedimoğlu şöyle devam ediyor:

Kiralar hangi aralıkta
"1+1'ler az. Çoğunlukla 2+1 var. 3+1'lerin de az olduğunu söyleyebilirim. Beşiktaş'daki evlerin ortalama yaşı 25-30. Eski Rum evinden çevirme apartmanlar var. Restore edilmiş evler var. 1+1'lerde bodrum katlarda bile minimum kira 400 TL. Maksimum 1200 TL'ye kadar çıkar. Beşiktaş'ı öğrenciler, yeni evli genç çiftler, yalnız yaşayanlar tercih ediyor. Gebze'deki bir şirkette çalışan genç bir kızımız, Beşiktaş'tan ev tuttu. Servisi var. Her gün gelecek, gidecek. 'Sosyal aktivitelerden soyutlanıp orada yaşamak istemem' diyor. 2+1 daireler en ucuzu 650-700 TL'den kiralanıyor. Eski binalarda 1250-1300 TL'ye kadar gider. Yeni binalarda ise 1500 TL'ye 2+1 var."
 
Kiralık daire sahiplerinin yüzde 5'i, geçmişte oğlu veya kızı için ev alanlar
BEŞİKTAŞ, şehrin bütün merkezlerine, kültür kurumlarına, turistik yerlerine bir vasıta uzakta. Sakinlik, Anadolu havası bazılarına yetmiyor... İstanbul havasına, Boğaz'a alışmış olanlar için, Beşiştaş vazgeçilmez oluyor. Elçi Gayrimenkul'ün sahibi Serdar Cedimoğlu, "İstanbul'da yeni yerleşim merkezleri oluştu. Fakat Gebze'den bile müşteri çekiyoruz; çünkü genç çalışanlar, öğrenciler şehrin kalbine yakın olmak istiyor. Çalışanlar yorgunluğunu burada atıyor. Boğaz'a, Taksim'e yürüyerek inebiliyor. Beşiktaşlı olmak alışkanlık halini alıyor. Kirada oturduğu evi alanlar da çıkıyor" diyor. Kiracı olduğu evi almak isteyenlerin yüzde 5 civarı olduğunu söyleyen Serdar Cedimoğlu, şunları ekliyor: "Kirada oturmaktansa daire almak mantıklı. Biz de bunu öneriyoruz. Kira 1000 TL ise durumu uygun olanlar 500 TL daha üzerine koyup, peşinatı da ödedikten sonra mülk sahibi olabilir. Gençler 4-5 yıl üniversitede okuyup çalışmaya başlıyor. Okul bittikten sonra da İstanbul'da yaşamaya devam ediyorlar. O zaman ev alması mantıklı. Beşiktaş'tan kopmak isteyen az. Okulu biten, askere giden de Beşiktaş'ta kalıyor. Evinin değer kaybetme ihtimali de az. 5 sene sonra baktığında ev ona çok uygun fiyata malolmuş görünüyor. Geçmişte oğluna, kızına daire almış aileler, bugün bu daireleri kiraya veriyor. Bizim kiraya veren müşterilerimizin yüzde 5'i bu şekilde. Oğlu veya kızı okurken daire almış. Okul bitmiş, evlenmiş veya başka şehre gitmiş, şimdi o daire kiraya veriliyor."
 
Gecenin 2'sinde, 3'ünde bile sokakta güvenle gezilebilir
ELÇİ Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Cedimoğlu, Beşiktaş'ta yaşayanların gecenin 2'sinde, 3'ünde rahatça sokakta dolaşabildiğine dikkati çekerek "Çünkü burası şehrin kalbi. Güvenlik üst düzeyde. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ofisleri yakında. Resmi kurumlar, oteller var. Güvenlik üst düzeyde. Milli istihbaratın bile ekipleri geziyor. Burada bir gerçek var: Beşiktaş öğrenci semtidir. Öğrenciler ile mülk sahipleri de güzel kompozisyon oluşturmuş" diyor.

Dövizle kira kalmadı
Krizle birlikte, döviz cinsinden kiraların yok denecek kadar azaldığını söyleyen Serdar Cedimoğlu, "Döviz bitti! Benim döviz cinsinden hiç portföyüm yok. Artık depozito da döviz cinsinden alınmıyor. Yeni binalarda döviz üzerinden kiraya verilen yer, yok denecek kadar az" ifadelerini kullanıyor. Cedimoğlu, şunları ekliyor: "Şu dönemde burada en güzel şey, iş yerleri ile konutların kompozisyonu. İyi bir uyum var. Apartmanlarda rahatsızlık yaratacak durum yok. Genelde Barbaros Caddesi, iş yeri. Büro da olsa, büro ile alt alta daire de olsa uyum içindeler. İş yeri veya daire olması kira ücretini değiştirmiyor. 3-4 aydır, konut kiralama işi daha iyi. İş yerlerinde durgunluk var. İş yerini konuta çevirip kiraya veren de çıkıyor" .
 
150-200 bin liraya malolan daire 1000-1200 liraya kiralanabiliyor
ÖĞRENCİ semti Beşiktaş, yatırımcılar için önemli bir adres... Beşiktaş'tan kopamayan gençlerin, veya eski kiracıların yer değiştirdiğini; bu anlamda 1+1'de oturanların 2+1'e; 2+1'de oturanların daha büyük bir daireye geçmeyi tercih ettiğini aktaran Elçi Gayrimenkul'ün sahibi Serdar Cedimoğlu, "Beşiktaş'ta oturmaya başlayan, daha sonra kolay kolay kopmak istemiyor. Eskiden ev sahipleri evine ilgi göstermezdi. Kiracı harabe de osa tutardı. Şimdi kiracıların beklentileri arttı. Ev sahipleri evlerine bakıyor. Kiracı düzgün kiralık ev arıyor, ev sahibi de düzgün kiracı arıyor. Buna mukabil evine masraf yapmaktan çekinmiyor. Ev sahibi, 'Ben evime 300-500 neyse masraf edeyim, hiç olmazsa daha düzgün insanlara kiraya verme şansım olur' diyor" ifadelerini kullanıyor.

Gençler çatı keyfi istiyor
Serdar Cedimoğlu, şu bilgileri veriyor: "Beşiktaş'ta 2+1 daireleri 150-160 bin TL'den başlayan fiyatlara alabilirsiniz. Bunlar, oturulabilir-masrafsız daire fiyatı. Fiyatlar 250-300 bin TL'ye kadar çıkar. 3+1'lerde ise fiyatlar 180 bin TL'den başlar, 350 bin TL'ye kadar gider. Bulvar üzerinde veya sıfırsa, fiyatları 500-600 bin TL'ye kadar gider. Sıfır dubleksleri minimum 300 bin TL. Tercih ara katlar. Bekarlar, tek yaşayanlar çatı kat isteyebiliyor. Çatının teras avantajı var. Keyif için yaşıyorlar. 2 oda 1 salon daire alan bir yatırımcı; 150-200 bin TL'ye malettiği daireyi 1000-1200 TL civarında kiraya verebilir. Mantıklı bir yatırım olabilir. Dövizde paramı tutmaktansa, gayrimenkul alırım diyenlerin sayısı bence daha fazla olmalı. 35-40 senelik apartmanlarda daire alıp restore eden, eski binaarı alıp restore ederek kiraya veren, satan var. O tip yatırımcılar her zaman oluyor. Restore edip satmak, daha çok bu işi meslek edinmiş kişilerin yaptığı bir iş."
Hürriyet Seri İlanlar/Ali Öztürk


Geri Dön