23 / 11 / 2024
fuzul

Beşiktaş'ta ikinci İstiklal Caddesi yaratılacak!

Beşiktaş'ta ikinci İstiklal Caddesi yaratılacak!

Boğaziçi’nin kalbi Beşiktaş’ta, 29 Mart seçimleriyle birlikte yeni bir dönem başladı. Kentin ikinci İstiklal Caddesi’ni Ihlamurdere’de yaratmayı düşünen Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar, “Ortaköy’e de ikinci açıkhava tiyatrosunu yapacağız” dedi...





Boğaziçi’nin kalbi Beşiktaş’ta, 29 Mart seçimleriyle birlikte yeni bir dönem başladı. Uzun yıllar başkanlık yapan İsmail Ünal’ın ardından Murat Hazinedar, başkanlık koltuğuna oturdu. Peki Beşiktaş’ta 8 ayda neler oldu, bundan sonra neler olacak? HaberTürk gazetesi yazarı Esra Boğazlıyan Başkan Hazinedar’la iddialı projelerini, hedeflerini konuştu.


"Hiç CHP’li gibi konuşmuyorum. Zaten CHP tarihinde 3 kez ihraç edilmiş tek kişiyim."


■ Hareketli, aktif, heyecanlı bir profil çiziyorsunuz...


Taban siyasetinden geliyorum. Yaptığım şey, bugüne kadar öğrendiğim siyaset anlayışını, dilini, belediye üzerinden uygulamak. Çok şanslıyım, çünkü taşra, köy siyasetinin içinden geliyorum. Ben hiç İstanbul’da siyaset yapmadım, hep Ordu’da siyaset yaptım. Hayatımın yarısı avukat olmam nedeniyle İstanbul’da geçiyordu ama Ordu’da da bir düzenim, şirketlerim vardı. Kazandığını bölgesine yatıran, aynı zamanda da sosyal işlerle de uğraşan biriydim. Taşrada şartlar çok zordur. Oradaki şartlara alışanlar burada rahat ederler. Beşiktaş, eğitim, öğrenim seviyesinin zirvede olduğu bir ilçe. Böyle bir zirvede olmak insana farklı sorumluluklar yüklüyor. Bütün hedefim önce Beşiktaş’la helalleşmek o yüzde 77 oyun hakkını vermek.


■ Ne değişti Beşiktaş’ta siz geldikten sonra?


Beşiktaş’ın algısına, sessizliğine dokundum. Daha fazla öne çıkan bir dönem başlattım. İnsana, sokağa dokunuşla farklılık ortaya koydum. Mikro ölçekte dokunuşlarımız da var büyük projelerimiz de. Bu projeleri gerçekleştirirken büyükşehir ve hükümetin yetkileri konusunda bir ayrım yapmayacağız, hepsini kullanmaya, onların da rol üstlenmesini sağlayacağız.


■ Sizinle birlikte Büyükşehir’le arada sıcak bir iletişim sağlandı gibi bir görüntü var...


Sağlandı ama daha da iyi sağlanacak. İBB, bölgede yetkiyi paylaştığımız bir üst kurum aslında. Bu işbirliği sadece benim keyfi olarak centilmenlik yaparak tercih ettiğim bir şey değil, olması gereken bu. Zaten halkımıza da sorduk, anket yaptırdık. Beşiktaş’ın makro projeleri de var. İstanbul’u etkileyecek projeler. Meydan projesi, Ihlamur Yayalaştırma Projesi ki ikinci bir İstiklal Caddesi ortaya çıkacak. İstanbul’un en büyük aktif yeşil alanını hizmete sunacağız. 240 dönümlük Ortaköy Kültür Vadisi’nin içinde hedefimiz yeşil dokuya dokunmadan bir Ortaköy Açıkhava yapmak. Harbiye Açıkhava’ya alternatif olarak Ortaköy Açıkhava... Ulaşımı kolaylaştıracak projelerimiz var. Başbakan’la da İBB Başkanı’yla da bizzat görüşerek yapılması ve hızlandırılması için çaba gösterdiğimiz tüneller var. Dolmabahçe’den Fulya’ya, Fulya’dan Levazım’a, Ortaköy’e,oradan Konaklar Mahallesi’ne, Harp Akademileri’ne, Maslak’a uzanan yeraltı tünelleri var ki biz bunun teklifini sunduk. İstanbul’un altını satalım diyoruz. Artık İstanbul’un üstünü bırakalım, altını satalım. Yapişlet-devret modeliyle bütün yoğun bölgelerde yatırımcıya İstanbul’un altını satalım. Metronun Beşiktaş’a gelmesi çok önemli. Bu konuda İBB biraz ağır davranıyor. Bunu hızlandırmamız gerekiyor. Burası hem deniz trafiğinin de daha çok kullanılmasını sağlayacak. Tüp geçit ve 3. köprüyle trafikte azalma bekliyorum ama bunun en önemli yolu, İstanbul’un merkez trafiğini paralı hale getirmek. Bunu destekliyorum. İstanbul’u korumak zorundayız. Şehrin merkezine gelişe bir bedel koymak zorundayız. Buraya dokunan bedelini ödemeli. Bunu yapmazsak şehir ve insan zarar görüyor. Araç trafiğinin paralı olmasını savunuyorum. Belli zonların, alternatif metro zonlarının da ekstra ücretli olması gerektiğine inanıyorum. Metro hattını bir bütün olarak düşünmeyin. Bunlara bağlantı yapmak isteyen özel sektörü de destekleyelim. Diyelim ki, ‘Ben Zincirlikuyu’dan özel bir hat açmak istiyorum’ diyen bir yatırımcı varsa onun da önünü açmalıyız. Yapsın, orası için ekstra bedel ödeyelim. Avrupa ülkelerinde bu böyle. Bunlara bağımsız hatlar isteyen özel sektöre de destek olalım. Hiç CHP’li gibi konuşmuyorum. Zaten farklı bir kültürden geliyorum. CHP’nin ekonomiye, siyasete dair farklı bakışını temsil ettiğim için CHP’nin tarihinde 3 kez ihraç edilmiş tek kişiyim. Ben hep mahkeme kararlarıyla döndüm. Ben zaten aykırıyım. Bu farklılığımı tescil ettirdim.


■ Beşiktaş’la ilgili ‘Yıllardır hiçbir şey yapılmadı’ algısı var. Siz bu hızlı projelerle bu algıyı yıkmaya mı çalışıyorsunuz?


Biz zaten geldik geleli çok şey yaptık. 8 aylık dönemdeki icraatlar başlı başına bir iş. Bunları mikro projelerle süsleyeceğiz. Her sabah 05.00’te kalkıp sokağa çıkıyorum. 18-19 saat çalışıyorum.


■ En önemli sorunu neydi Beşiktaş’ın, ilk hedefiniz neydi?


Beşiktaş Belediye Başkanı’yla sokağın buluşmasını sağladım. Sokaktayım, mahallelerdeyim. Esnaflayım. İki ayda bir anket yaptırıyorum. 8 ayda 4 anket yaptırdım.


■ Ne soruyorsunuz ankette?


Her şeyi. Yaptığım şeyleri, yapmam gerekenleri, açık uçlu. ‘Ne istiyorsun’ diye soruyorum vatandaşa. Şıklı değil, boş kâğıt. Zaten şehri böyle yönetirsen, o interaktif ilişkiyi somutta sokağa yansıtmak gerekiyor.


"Beşiktaş Belediye Başkanı’nın sokakla buluşmasını sağladım."


■ Beşiktaş’ta ilk kentsel dönüşüm geçen hafta Kültür Mahallesi’nde başladı. Nasıl bir dönüşüm projeniz var?


Kültür Mahallesi’nde 7 binanın otoparklarıyla, yeşil alanlarıyla güzel bir örneğini gerçekleştireceğiz. Ancak orada kötü olan şu, yeni imar hakkı veremiyoruz yani en azından müteahhit payını veremiyoruz. Bizim bölgede metrekareler aslında çok düşük. Bu durumda da 1+1’ler çoğalıyor. Bu da ailelerin burada uzun süreli yaşamalarına engel. Biz istiyoruz ki semt kültürü korunsun, yerinde dönüşüm olsun. Bunu sağlamamız için imar yoğunluğunu artırmadan ama en azından müteahhit payı kadar küçük bir emsal artışını kabul edebiliriz. Bunun dışında imar yoğunluğunu özellikle aşağı Beşiktaş’ta, tarihi Beşiktaş’ta artırmayacağız. Bu noktada silueti bozacak, insanların gözünde ve gönlünde olumsuz kanaatlere yol açacak uygulamalara izin vermeyeceğiz. Ada bazlı kentsel dönüşümü destekliyoruz. Bu nedenle de 8 aydır ruhsat vermiyoruz. Binaların biraraya gelerek ada bazlı dönüşüm yapılmasını arzu ediyoruz. Bunu yapabilmek için sadece benim kararlılığım değil Büyükşehir’in ve hükümetin desteği gerekiyor.


Meydanda trafik yeraltına inecek


■ Beşiktaş Meydanı projesi ne aşamada?


Şu anda sondaj aşamasında. Büyükşehir sondaj yapacak. Yapılacak meydanda tarihi nitelikteki yerlerin olup olmadığına bakacak. Eğer tarihi eserler çıkarsa farklı bir strateji uygulayacağız. Projeye tartışılarak son hali verilecek. 2016’da ihale yapılmış olmasını ve inşaatın kazmasının vurulmasını diliyorum. Bizim desteklediğimiz, İBB’nin ihale edeceği bir proje. Duraklar kalkacak, meydan yayalaşacak. Yeşil stoku tamamen korunacak, üstüne ekleme yapılacak. Sahili de içeriyor. Bir kere buradaki çirkin yapılar, işgaller kaldırılacak. İstanbul’un Boğaz’a, sahile ulaşan en güzel meydanı burası olacak. Otobüs seferleri ring seferleri şeklinde olacak. Meydanın altında otoparklar olacak. Vatandaşa araçlarını bırakıp tekneyle karşıya geçebilecekleri imkân tanınacak.


‘Dönüşümde top Büyükşehir’de’


■ Dönüşüm için sırada nereler var?


Beşiktaş, 50-60 yıllık kalitesiz, kötü bir yapı stokuna sahip. Deprem konusunda özellikle aşağı Beşiktaş olarak nitelendirdiğimiz Ortaköy, Dereboyu, Mecidiye mahallelerinin olduğu, Ihlamur bölgesi olarak nitelendirdiğimiz Sinanpaşa Türkali Mahallelerinin olduğu bölgelerdeki zemin bizim için depremsel tehditle bizi karşı karşıya bırakıyor. Kentsel dönüşüm, kaliteli şehirlerin ortaya çıkmasının fırsatını veriyor. Bunun için gerekli adımları atıyoruz ama aynı karşılığı İBB’den ve Çevre bakanlığından da bekliyoruz. Her yerde aynı modeli uygulayamazsınız. Bu şehrin ruhuna aykırı. Her semtin farklı bir kimliği var. O kimliği bozmadan dönüşüm yapmalıyız. Bozuk olan yerleri düzeltecek şekilde olmalı. Bu adımların karşılığı gelirse İstanbul’un kalbi Beşiktaş’a büyük katkı sağlanacak. Sinanpaşa, Türkali, deprem nedeniyle önceliğimiz. Mecidiye ve Ortaköy mahallelerimiz var. Diğer bölgelerde de dönüşüm planımız var ama buralar acil. Her şeyi hazırladık, top şu anda İBB ve bakanlıkta.


■ Bir de deprem senaryonuz var sanırım...


Senaryo var ama korkutucu bir tabloyu ortaya koymak istemiyorum. Benim görevim korkutmak değil, çözüm bulmak. İnsanlar bize yetki veriyorlar. Biz millet için el ele tutuşup çözüm bulmak zorundayız. Ben hazırlıklarımı yaptım, İBB’ye gönderdim. Top onlarda.


‘Hayri İnönü’nün yaptığı siyasi ahlaka aykırıdır’


■ Bu yıl Nişantaşı’nda yılbaşı kutlamaları yok. Sizde var mı?


Nispetiye ve Akaretler’de yılbaşı eğlencesi düzenleyeceğiz. Videomapping şovlar olacak. Kenan Doğulu-Zeki Müren hologramla düet yapacak. Akaretler’de Mustafa Sandal konseri, havai fişekler olacak. Videomapping’le Akmerkez’i yıkacağız.


■ Çok maliyetli bir şey mi yılbaşı programı? Geçen hafta Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ‘Süsleme ve kutlama yapacak paramız yok’ demişti. Sizin bütçe uygun mu?


Biraz maliyetli, sonuçta sanatçılara para ödüyorsunuz. O arkadaşımız yapamadığı, beceremediği için öyle demiş. Sponsorlarla yürüdük. Belediyemize büyük bir yükü yok.


■ Şişli Belediyesi’ndeki kriz için ne diyorsunuz? Başkan Hayri İnönü’nün açıklamaları var, nasıl bakıyorsunuz?


Bir partilinin, parti içi meseleyi, üstelik de hak etmediği yerde oturan birinin, parti hukukunu, örgüt hukukunu bilmeyenin getirdiği nokta. Bir belediye başkanı, mahiyetindeki insanlarla ya da partinin iç konularıyla ilgili, sokakta, sosyal medyada tartışamaz. Bu yaptığı siyasi nezakete, ahlaka aykırıdır. Bir şikâyeti varsa belediye ve parti içinde çözmelidir. Siyasetin etiği de bunu gerektirir. Aslında yazılı kuralları da bunu gerektirir. Ama arkadaş emek vermeden geliyor, sıfır emekle, soyadıyla sonra böyle oluyor...


Esra Boğazlıyan/HaberTürk


Geri Dön