10 / 05 / 2024

Best AŞ Balıkesir'e 200 milyon liralık yatırım yaptı!

Best AŞ Balıkesir'e 200 milyon liralık yatırım yaptı!

Küresel finansal krize rağmen Türkiye ekonomisine güvenen firmalar yatırım kararını ertelemiyor



Balıkesir'de faaliyet gösteren Best AŞ 200 milyon liralık yatırımla yeni transformatör tesisini açtı. 1,5 yılda tamamlanan tesisler sayesinde şirketin istihdam sayısı da 1.000'e yükseldi.  
 
Tesislerin açılışında konuşan Best Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı son iki yıldır süren global ve ülkesel ekonomik krize rağmen yatırımlarını tamamladıklarını söyledi. Firmanın gelecek yıl 45. yaşını kutlayacağını vurgulayan Yırcalı, şirketin kuruluşunda Avrupa'da çalışmaya giden Türk işçilerin mütevazı birikimlerinin olduğunu vurguladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da küresel krizin Türkiye'nin dünya haritası üzerindeki yerini değiştirmediğini ifade ederek, "Türk özel sektörü bölgesinde sanayi devidir. Türk sanayicileri ve tüccarları ise uçbeyidir, sancaktardır. Türkiye büyük hedeflere koşarken durmak gibi lüksümüz yoktur. 21. asır Türk asrı olacaksa, bunu Türk işadamları başaracaktır." dedi. Yırcalı ailesinin Kurtuluş Savaşı'nda Balıkesir'de ilk adımları attığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, aynı ailenin bugün de küresel krizin etkilerinin azaltılmasında önemli bir adım attığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, özel sektör olarak devletten ve hükümetten tek beklentilerinin moral desteği olduğunu vurguladı.

'NE İŞ OLSA YAPARIM' SÖZÜ LÜGATTEN ÇIKARILMALI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise bir ülkede yatırım olması için barış ortamına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Hükümetin 'komşularla sıfır problem' politikası izlediğini vurgulayan Ergün, "Üç tarafı denizlerle, dört tarafı düşmanlarla çevrili bir politika gelişmeye uyumlu bir anlayış değil. Komşularıyla ticaret yapmayan kaç ülke var? En az ticaret yapan ülkelerden bir tanesiyiz. İnsan önce komşularıyla en büyük ticareti, en büyük ortaklıkları yapabilmelidir." diye konuştu. Bakan Ergün açılışın ardından Balıkesir Sanayi Odası tarafından 2008 yılında en yüksek vergi ödeyenlere ödüllerin verildiği törene katıldı. Ergün burada yaptığı konuşmada da, mesleki eğitimin önemine dikkat çekerek, 'Ne iş olursa yaparım abi.' sözünün lügatten çıkarılması gerektiğini söyledi. Ergün, "Bu sözü söyleyenin elinden hiçbir iş gelmiyor demektir. Nitelikli eleman yetiştirmek için meslek liselerini güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı. Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula da, yeni teşvik yasasının ardından 6 firmanın 55 milyon dolarlık yatırım yapacağını ve 127 kişilik yeni istihdam sağlanacağını açıkladı. Hükümetin demokratik açılımına destek veren Kula, tüm detayların açıklanması gerektiğini kaydetti. Kula elektrikteki TRT payının kaldırılmasını isterken, ek vergi getirilmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Zaman/Ercan Baysal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

BEST'in yeni transformatör fabrikası açıldı!

Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri'nin (BEST) 200 milyon liraya mal olan yeni transformatör fabrikası, törenle açıldı

BEST Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde yüzde 100 yerli sermayeyle kurulan yeni fabrikanın, Türkiye'nin ikinci büyük transformatör tesisi olduğunu söyledi.
45 yıl önce yaptıkları ilk ihracatta büyük heyecan yaşadıklarını anlatan Yırcalı şunları söyledi:
"Bugün 5 kıtada 48 ülkeye ihracat yapıyoruz ve son 5 yılda ciromuz 30 kat arttı. Global krize rağmen bu ikinci tesisimizi 18 ayda tamamlayıp, üretime geçirdik. Böylece üretim ağımız 15 bin metrekareden 50 bin metrekareye yükseldi."
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de fabrika açılışında yaptığı konuşmada, "Türkiye komşularıyla sıfır problem politikası izliyor. Ülkeler önce komşularıyla birlikte ticaret ve ortaklık yaparak büyümeye ulaşılmalıdır" dedi.

'Moral istiyoruz'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kriz mutlaka bitecek, uzun da olsa kısa da sürse bitecek. Biz, devletten çok bir şey istemiyoruz, istediğimiz sadece moral" diye konuştu.

Transformatör üretimi yapıyor
Rona Yırcalı, tesisle ilgili şu bilgileri verdi: "Toplam 155 bin metrekare alanda kurulu bu tesis, her çeşit transformatörü üretiyor. Tesiste Türkiye'nin en büyük test jeneratörü ve en büyük yüksek gerilim test laboratuvarı yer alıyor."
Öte yandan Balıkesir Sanayi Odası ildeki vergi rekortmenlerine törenle ödül verdi. Rona Yırcalı, merkez ilçede 2008 yılında en yüksek gelir vergisi ödeyenler arasında altın madalya aldı.
Beste ÖNKOL/Milliyet

'Devlet dönemi bitti, ülke özel sektörle büyüyecek'
  
BEST A.Ş., Balıkesir'de 115 bin metrekarelik alana kurulu yeni trafo fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Dev tesisin açılışında konuşan Bakan Nihat Ergün, enerji ve gıda güvenliğine vurgu yaparak 'Devlet eliyle büyüme dönemi sona erdi. Türkiye artık özel sektör eliyle büyüyecek' dedi

Yönetim Kurulu Başkanlığını Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı'nın yürüttüğü BEST A.Ş.'nin Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde 18 ay gibi kısa bir sürede 115 bin metrekarelik alana kurulan yeni trafo fabrikasının açılışı dün gerçekleştirildi. Rona Yırcalı, yatırımın yaklaşık 200 milyon liraya mal olduğunu söyledi. Balıkesir Elektromekanik Tesisleri (BEST) 48 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

YURTTA SULH, CİHANDA SULH
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, BEST A.Ş.'nin yeni tesislerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, devletçi ekonomi modeli devrinin kapandığını belirtti ve Türkiye'nin bundan böyle özel sektör eliyle gelişip büyüyeceğini kaydetti. Devletin yatırımcılara yurtiçi ve yurtdışında hukuki, siyasi, ekonomik zemini hazırlama yükümlülüğünü yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Ergün, Atatürk'ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh'' deyişine uygun adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ergün, şunları söyledi: 'Barış varsa aş, iş vardır. Yatırım, üretim, istihdam vardır. Türkiye, komşularıyla sıfır problem politikasını hayata geçirmek, bunu yatırıma üretime, zenginliğe dönüştürme amacına doğru ilerliyor.' Bakan Ergün, Türkiye'nin komşularıyla az ticaret yapan ülkelerin başında geldiğini vurgulayarak, 'Komşularıyla ticaret yapmayan kaç ülke var. En az ticaret yapan ülkelerden bir tanesiyiz.  Türkiye, komşularıyla sıfır problemle politikasını hayata geçirmek, bunu yatırıma üretime, zenginliğe dönüştürme amacına doğru ilerliyor. Buna uygun bir sanayi stratejisi de oluşturuyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip ülke olduğunu anlatan Ergün, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında Türkiye'nin ilk 10 ekonomi içerisinde olmayı hedeflediklerini vurguladı. Bakan Ergün, Türkiye'nin su, gıda ve enerji konusunda, geleceği de görerek hep birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkati çekerek, su, enerji ve gıda alanında dünyanın yakın geleceğinde sorunlar yaşanma potansiyeli bulunduğunu kaydetti.

SU, GIDA, ENERJİ GÜVENLİĞİ
Çin ile Hindistan'daki gelişmelerin, dünyanın su, gıda ve enerji taleplerini ciddi manada etkileyecek boyutta olduğunu ifade eden Ergün, Çin ve Hindistan'ın zenginleştikçe, daha çok gıda ve enerji tüketme noktasına geleceğini belirterek, şunları kaydetti: 'İşte o zaman dünyanın gıda ve enerji konusunda hem fiyat, hem miktar olarak önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağını şimdiden görmek, Türkiye'nin gıda yatırımlarını, gıda güvenliğini ve enerji güvenliğini sağlam temellere oturtma mecburiyeti vardır. Türkiye su, gıda enerji alanında en önemli yatırımları yapmaktadır.'

'Bizim tek isteğimiz moral'
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, özel sektör olarak hükümetten tek beklentilerinin moral desteği olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, '21. asır Türk asrı olacaksa, bunu Türk işadamları başaracaktır' dedi.

Sektörün 2. en büyük şirketi
BEST'TE düzenlenen törende açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı yaptı. BEST'in halka açık bir fabrika olduğunu ve Türkiye'nin transformatör üreten en büyük 2. tesisi olduğunu kaydeden Yırcalı 'Önümüzdeki yıl 45. yılını kutlayacak olan BEST, ülkemizin yarım asırlık sanayi yaşamı içinden süzülerek gelmiştir. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan BEST bugün hala yüzde 100 yerli sermayeden oluşmaktadır. Ülkemizdeki 2. en büyük transformatör üreten fabrikası konumundaki kuruluşumuz 2. tesisini 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak hizmete girdi' dedi.
Akşam

Nihat Ergün: 'Su, enerji ve gıda önemli Çindistan'a dikkat edelim'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Çindistan" olarak nitelediği Hindistan ve Çin'e su, gıda ve enerji güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin önündeki en önemli gündem maddelerini su, gıda ve güvenlik olarak özetledi. Rona Yırcalı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Balıkesir Elektromekanik Sanayi'nin (BEST) yeni üretim tesislerinin açılışına katılan Ergün, şöyle konuştu: "Türkiye'yi Avrasya'nın yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili bir üretim merkezi haline getirmek yeni stratejimizdir. Ama asıl önemli olan ürettiklerimizi satmak. Önümüzdeki yıl, Türkiye en büyük 20 ülke içinde 16'ncılığa çıkacak. Su güvenliği, gıda ve enerji güvenliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Çin ve Hindistan da zenginleşince -bunları Çindistan olarak da adlandırıyorlar- onların da tüketim alışkanlıkları değişecek. Henüz bizim kadar gıda ve enerji tüketmiyorlar."

SADECE MORAL İSTİYORUZ
Ergün, Atatürk'ün 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ve 'Türkiye'yi çağdaş uygarlıklar düzeyine çıkarmak' hedeflerinin lafta kalmaması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye, 3 tarafı denizle, 4 tarafı düşmanla kaplı bir ülke olmamalıdır" dedi. TOBB Başakın Rifat Hisarcıklıoğlu da, "Kriz mutlaka bitecek. Çok şey istemiyoruz, istediğimiz sadece moral" dedi.

Best 5 kıtada 48 ülkeye trafo satıyor
3 5 kıtada 48 ülkeye ihracat yapıyor. 3 1000 kişiye istihdam sağlıyor. Çalışanların yaş ortalaması 30 civarında. 3 İSO 500 2008 listesinde 269. sırada yer alıyor. 3 Son beş yılda ciro 13 kat arttı. 3 Fabrika, 18 ayda 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçti. 3 Toplam 50 bin metrekarelik kapalı üretim alanı bulunuyor. 3 Best, yüzde 100 yerli sermayeyle Türkiye'nin ikinci büyük transformatör üreten tesisi.

Krize rağmen 200 milyon TL'lik yatırım
Best Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye'nin ikinci büyük transformatör üreten tesisinin açıldığını belirterek, "45 yıl önce ilk ihracatı yaptığımızda heyecanlanmıştık. Bugün 5 kıtada 48 ülkeye ihracat yapıyoruz ve son 5 yılda ciromuz 30 kat arttı. Global ve ülkesel ekonomik krize rağmen 200 milyon liralık yatırımla bu ikinci tesisimizi 18 ayda tamamlayıp, üretime geçirdik" dedi.
Barış ERGİN/Sabah


Geri Dön