28 / 04 / 2024

Bestseller mağaza sayısını 3 yılda 100'e çıkaracak

Bestseller mağaza sayısını 3 yılda 100'e çıkaracak

Bestseller 2 milyar Euro'yu aşkın cirosuyla Avrupa'nın en büyük 3'üncü perakende grubu



Danimarka'da 1975 yılında kurulan ve Vero Moda, Jack&Jones, Only, Pieces, Name it markalarının sahibi Bestseller 2 milyar Euro'yu aşkın cirosuyla Avrupa'nın en büyük 3'üncü perakende grubu.


Türkiye'de Jack&Jones ve Vero Moda markaları 2002 yılında Kuveytli Al-Shaya grubu tarafından getirilmişti. Üç yıl önce 8 mağazalık operasyonu Shaya'dan devralan Bestseller, mağaza sayısını 3 kattan fazla artırarak 30'a çıkardı. 10 milyon Euro civarında cirosu olan grup, Türkiye hedeflerini büyüttü. Bestseller'ın Avrupa Mağazalar Direktörü Henrik Matthiesen, "Markalarımız Shaya'nın çocuklarından biriydi. İlgi dağılıyordu. Ama onlar bizim bebeklerimiz. Biz devralınca hızla büyüdü. Aslında öyle çok agresif büyüme planlarımız yoktu ama buradaki işler 3 kat büyüdü" dedi. atthiesen, Türkiye'de 3 yılda mağaza sayısını 100'e çıkarıp, şu anda burada olmayan markalarını da pazara getirip 100 milyon Euro ciroya ulaşacaklarını söyledi.
Türkiye operasyonlarını devralma gerekçelerini Henrik Matthiesen "Biz yerel olmaya, lokal yönetime inanıyoruz. Dünyadaki diğer bölgelerde de pazarı, insanlarını, şartlarını bilen `yerel ekip anlayışı'nı benimsiyoruz" sözleriyle açıkladı.

Türk markaları başarılı
Çok kısa bir sürede Avrupa'nın ve dünyanın sayılı perakende gruplarından biri olduklarını vurgulayan Matthiesen, "Biz yeni bir şeyler yapmak istedik. Yeni markalar yarattık. Hazır markalar da alabilirdik ama zor olanı seçtik. Çünkü bizim izimizi taşıyan markalar olmalıydı bunlar. Tamamen müşteriyi dinleyerek markalarımızı yarattık" diye konuştu. Matthiesen, Türk markaların hem yerel pazarda hem de dünyada iyi çıkış yaptığını ve son derece başarılı bulduğunu belirtti.  Matthiesen,  "Moda oryantasyonunun çok yüksek olduğu bur ülke Türkiye. Elbette Oxford Street'te (Londra), Champs Elysees Türkiye(Paris) var olmak, yer bulmam çok zordur. Avrupa fazlasıyla olgun bir pazar" dedi.

Türkiye'den 300 milyon Euro'luk alım yapıyor

BESTSELLER'ın tüm dünyada 4.200 mağazası, 41 bin çalışanı bulunuyor. Her yıl çok önemli bir satın alma yapan grubun Türkiye, Çin, Hindistan ve Bangladeşte önemli bir miktarda üretimi bulunuyor. Grup geçtiğimiz yıl  Türkiye'den 300 milyon Euro'nun üzerinde alım yaptı.
Demet Cengiz Bilgin / Hürriyet


Geri Dön