BETAM Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel: Kamu ve yerel yönetimler sosyal konuta yönelmeli!
BETAM Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, kiracı ve ev sahibi krizlerine değindi ve "Kamu ve yerel yönetimler sosyal konuta yönelmeli" dedi. İşte o açıklama...
Kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar gün geçtikçe artarken; barınma krizi de derinleşmeye devam ediyor. Öğrenciler, asgari ücretliler, emekliler sık sık fahiş kiralara tepki gösteriyor.
Sektör temsilcileri, barınma sorunun çözümü ile ilgili önerilerini peş peşe dile getiriyor. Bu öneriler arasında en çok ön plana çıkan sosyal konut inşası oluyor.
BETAM Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, CNBC-e'de katıldığı bir yayında konut sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. CNBC-e'nin https://x.com/cnbceofficial resmi X sosyal medya hesabından paylaşımda, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel şu ifadelere yer verdi:
"Kiracı olarak bir evde barınmak için vereceğin para, senin gelirinin giderek daha büyük payını götürecek. Bu çok kötü bir durum. Burada piyasaya bırakılamayacak kadar büyük bir sorun ortaya çıktı.
Kamu ve yerel yönetimlerin mutlaka sosyal konuta yönelmesi, buna kaynak ayırması gerekiyor. Yoksa içinden çıkılabilecek bir durum değil.
Öyle hikayeler duydum ki ama geçen cumartesi gecesi bir hikaye duydum, tüylerim diken diken oldu.
Marmara Üniversitesi'nden genç bir meslektaş, uzun seneler oturduğu evden çıkmak zorunda kalmış. Biliyorsunuz ev sahibi 10 yıldan sonra çıkartabiliyor.
Yeni bir ev kiralamış, kiralarken büyük bir hata yapmış. Ev sahibi tahliye sözleşmesi imzalatmış. Bir yıl sonra ev sahibi 'Ya çıkarsın ya da yüzde 70 zam yaparsın' diye gelmiş.
Davaları da kaybedince, o yüzde 70 zammı yapmakla kalmamış; evde kalabilmek için tahliye sözleşmesini bir kere daha imzalamış bir de ev sahibinin avukatına açıktan 50 bin TL para vermiş."
Peki ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan bu durumlar nasıl yorumlandı? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...
4 yıl önce krediyle ev alanlar, şu an ev sahibi olmaya çalışan beyaz yakalıya 10 yıl fark attı!
Oturulamayacak derecede eski ve bakımsız ev sayısı, 2024’ün ilk 7 ayında 13 bin 161’e ulaştı!