15 / 05 / 2024

Betona su katan müteahhitler için Deprem Vakfı Başkanı Erdik’ten çok önemli çağrı!

Betona su katan müteahhitler için Deprem Vakfı Başkanı Erdik’ten çok önemli çağrı!

Asrın büyük deprem felaketinin ardından binalardan alınan örnekler daha incelemeye gitmeden bile ‘pes’ dedirtirken, özellikle inşaatlarda kullanılan betona su katılması meselesi ile ilgili çok önemli bir çağrı geldi.



“MALİ YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLMELİ”

Dünya’dan Nurdoğan Arslan Ergün’e konuşan Erdik, bu noktada da ‘en ucuz’ fiyatı veren değil yanlış uygulamaların mali yükümlülüğünü üstleneceklerin sahaya çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Betona su katan müteahhitler için Deprem Vakfı Başkanı Erdik’ten çok önemli çağrı!

Prof. Erdik’e göre, iş alacaklarda üçüncü şahıslara karşı mali yükümlülük sigortası aranmalı ve sigorta şirketinden bu teminatı alamayanlara iş verilmemeli.

Bu yapıldığı zaman işi almak isteyen firmaların şartlarını da uyduracağını belirten Erdik şunları kaydetti:

“Şöyle bir mesuliyet sigortası getireceksiniz ki müteahhit betona su katıyorsa bir daha o teminat sigortasını alamasın. Teminatı getiremeyene belediye iş yapma ruhsatı vermesin. Günümüzde araç sigortası yaparken bile kaza geçmişiniz incelenmekte? Bir binayı yapacak müteahhitlik firması binanın tipine, boyutuna göre yanlış uygulama teminat sigortası getiremiyorsa ihaleye giremesin. Zaten dünyada da bu iş böyle yapılıyor.”

HIZLI DÖNÜŞÜM İÇİN BLOK İNŞAAT

Diğer taraftan da yapı stokunun yüzde 70’inin risk barındıran Türkiye’de beklenen depremlere karşı acil dönüşüm gerektiğini vurgulayan Erdik, bunun en önemli ayağının ise modüler inşaat olduğunu söyledi.

Prefabrike yapılar olarak da bilinen modüler inşaat için en önemli noktanın talep yaratabilmek olduğunu dile getiren Erdik, prefabrik yapıların hem deprem dayanıklılığı hem de hız anlamında çözüm olduğunu söyledi.


Geri Dön