22 / 11 / 2024
fuzul

Betona yapılan zam konut fiyatlarını arttırır mı?

Betona yapılan zam konut fiyatlarını arttırır mı?

İzmir inşaat sektörünün temsilcileri, betona yapılan fahiş zammın, konut fiyatlarını yüzde 5 artıracağını dile getirdi. İzmir'deki hazır beton firmalarının yaptığı yüzde 35'i bulan zamma tepkiler çığ gibi büyüyor.




Torbalılı müteahhitler, yüzde 35'i bulduğu belirtilen zam nedeniyle 15 gün boyunca beton dökmeme kararı alırken zammın vatandaşın cebini de vuracağı ortaya çıktı. Beton zammının konut fiyatlarını da yükseltmesi bekleniyor. Bu arada Torbalı'da başlatılan eyleme öncülük eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçeye tüm İzmir'e de hizmet edecek bir hazır beton tesisi kurmayı planladıklarını açıkladı.


İŞTE İNŞAATÇILARIN TEPKİLERİ


Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak: "Açıkçası bu zam oranının yüzde 35'leri bulacağını sanmıyorum. Zam oranı yüzde 25-30 civarında olacak. Ancak, bu yüzde 25-30'luk oran dahi fazla. Beton üretimi yapan firmalarla görüşmeler yapılarak ortak çözüm noktası bulunulabilir. Ancak, bu zam oranı 1-2 ay içinde konut fiyatlarında da yüzde 5'lik bir artışı otomatik olarak getirir. Bu zammın nedenlerini de araştırmak lazım. Asgari ücrete gelen zam ve ardından da beton hammadesi kum ve çakıla gelen yüzde 50'lik zam bu noktaya getirdi. Ayrıca çok sayıda kum ocağının kapanması da bu zammı tetikledi. Ancak, beton üreticilerinin masaya oturup bu zam oranlarını yeniden hesaplamaları ve ortak çözüm noktası bulmaları şart."  


İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil: Torbalı'daki 200 meslektaşımızı tepkilerinden dolayı kutluyorum. Demokratik haklarını kullanıyorlar. Bu tepki daha büyümeden bir dizi önlem almak şart. Dünyada demir ve çimento fiatları düşerken bizde hazır beton fiyatlarının artması sektöre büyük darbe vurur. Beton fiyatlarının artması inşaat sektörünü ilgilendiren 400'e yakın iş koluna da darbe vurur. Onlar da fiyatlarını artırma yoluna giderler. Bu da konut fiyatlarını yükseltir. Betonda karlılık oranları çok yüksek, beton üreticilerinin bir kez daha düşünüp fedakarlık yapmaları gerekiyor."  


SEVKON İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sevil: "İnşaat sektürünün ana hammaddesi betona yapılan bu zam çok yüksek. Bu durum otomatik olarak konut fiyatlarına yansır. Çünkü, betona yapılan zam yüzlerce iş kolunu da yakından ilgilendirir. Acil olarak ortak çözüm noktası bulup bu zam oranlarının aşağıya çekilmesi lazım." 


EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve KURYAP İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez: "Hazır beton üreticilerinin illere göre değişen fiyatlardan vazgeçmeleri lazım. Burnumuzun dibindeki Manisa'da bile İzmir'dekinden farklı fiyat uygulanıyor. İzmirli firmaları fahiş fiyatla beton almaya zorluyorlar. Bu durum bir an önce masaya yatırılmalı, bu soruna kesin ve kalıcı çözüm bulunmalı. Dünyada betonun hammadde fiyatları gözle görülür oranda düşerken, bizde nedense korkunç fiyatlarla artışa geçiyor. Buna anlam veremiyoruz." 


Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "Son zamla birlikte İzmir'de inşaat sektörü ve ekonomi ağır darbe yiyecek. 1 metreküp betonun fiyatı İzmir'de diğer illerden yaklaşık 63-64 TL daha pahalıya satın alınıyor. Zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi yok. Betonun fiyatı Konya'da pompa ve KDV dahil metreküp fiyatı 90 TL 86 kuruş. Kayseri'de de 96.76 kuruş. İzmir'de 7 Aralık'tan itibaren ise, 154 TL 78 kuruş para isteniyor. Akaryakıt fiyatları son 12 yılın en dip noktasına gelmişken, dünyada fiyatlar düşerken bizde beton zamlanıyor. Beton firmaları bunu düşünmeli, şapkalarını önüne koymalı ve neden İzmirli firmalara fahiş fiyatla mal veriyoruz demeliler. Son zamla birlikte ev fiyatları kaçınılmaz olarak daha da pahalanacak. Bu da hem müteahhitlere hem de İzmirli hemşehrilerimize yansıyacak."  


Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: "İzmir'de çimento fiyatlarındaki aşırı yükseklik yıllardır devam ediyor. Bu durum sadece konut projelerini değil, altyapı, okul, hastane gibi kamu alanındaki yatırımları da doğrudan etkiliyor. Hazır beton için çimento sağlayan iki kuruluşun, hammadde girdilerinde fahiş bir artış olmamasına rağmen zam yapmaları, taahhüt işi yapanlarla yap-satçı müteahhitlerin bu farkı fiyatlarına yansıtmalarına neden olacaktır. Lokomotif sektör konumundaki inşaat alanındaki bu maliyet artışı, sosyal yaralara da neden olacaktır. Bu kente yıllardır çimento sağlayan iki şirketin, tekelci mantığıyla bir gecede yaptıkları yüksek artışa karşı,  İzmir  inşaat sektörü temsilcilerinin seslerini yükseltmesi kaçınılmaz olacaktır. İzmir, Denizli'den, Manisa'dan, Balıkesir'den, diğer büyük illerden daha fazla beton bedeli ödemeye mahkum edilmektedir. Ortak hareket, İzmir'e yönelik bu fiyat adaletsizliğinin kaldırılması için şart. Firmaların zam konusunda geri adım atmaları, onların bu kente olan borcudur."



Yeni Asır


Geri Dön