Beyanname verilme şekli!
Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki yazısında Beyanname verilme şeklini kaleme aldı. Beyannameler kural olarak ilgili vergi dairesine elden verilir. Ayrıca beyanname yukarıda sayılan eklerden ilgili olanları da kapsamalıdır...
Mirasçılara intikal eden taşınmazların tapularının fotokopileri, " intikal eden taşınmazlara ait belediyelerce en son hesaplanan, emlak vergisi bildiriminin tasdik edilmiş sureti, " Araçlar ve silahlar için ruhsat fotokopisi, " Muristen kalan ve beyannamede indirim olarak dikkate alınan borçlara ait belgeler, " Muristen bankada mevduat hesabı kalmış ise banka hesabının durumunu varsa faizini gösteren ilgili banka şubesinden alınacak yazı, " Murisin kooperatif üyeliği varsa, ölüm tarihine kadar yatırılan para miktarını gösterir kooperatif yazısı, " Murise ait ticari veya zirai bir işletme varsa; " İşletme, bilanço esasına tabi ise ölüm tarihi itibariyle çıkarılmış 2 adet bilanço ve 2 adet gelir tablosu, " işletme hesabı esasına göre defter tutuluyorsa 2 adet işletme hesabı özeti ve 2 adet demirbaş listesi, " Diğer mallara ilişkin bilgi ve belgeler.
" Mirasçıların vergi numaraları (TC kimlik numaraları), Matraha dahil unsurlardan ipotek alacağı da, ipoteğe konu teşkil eden malın adresinin, ipotek senedinin tarih ve numarasının bildirilmesi gerekir.
2- Bağış (Hibe) Yoluyla intikallerde Beyannamelere Eklenmesi Gereken Belgeler Bağış işlemlerinde, vergi dairesince aranan beyanname dışındaki belgeler şunlardır: " Bağış yapan ve bağış alanın nüfus cüzdan örneği ve ikametgah ilmühaberi, " Tapu sureti, " Emlak Vergisi Bildiriminin tasdikli sureti.
BEYANNAME VERİLME ŞEKLİ Beyannameler kural olarak ilgili vergi dairesine elden verilir. Ayrıca beyanname yukarıda sayılan eklerden ilgili olanları da kapsamalıdır.
Beyannameyi alan vergi dairesi ilk tahakkuk işlemini gerçekleştirerek mükellefe hemen bir tahakkuk fişi vermekte (eğer gerekiyorsa), idarece yapılan ikinci tarhiyata göre yapılan tahakkuktan da mükellef haberdar edilmektedir.
Ayrıca beyannamenin posta ile de vergi dairesine gönderilmesi de mümkündür.
Beyannamenin taahhütlü olarak postaya verildiği tarih, beyan süreleri açısından vergi dairesine verildiği tarih olarak kabul edilir. Adi posta ile gönderilen beyannameler, vergi dairesine geldiği gün itibariyle verilmiş sayılır.
Posta ile gönderilen beyannamelerde de tahakkuk fişi kesilmekte ve mükellefin adresine postalanmaktadır.
Şükrü Kızılot/ Hürses Gazetesi