28 / 04 / 2024

Beyaz eşya üreticilerinden bankacılara önemli uyarı: Kredi faizlerini artırmayın!

Beyaz eşya üreticilerinden bankacılara önemli uyarı: Kredi faizlerini artırmayın!

Beyaz eşya üreticileri ihracattaki düşüşten dert yanarken, dış pazarlardaki daralmayı iç satışlar ile dengelediklerini dile getirdi. Üreticiler, sektörün istikrarlı büyümesine devamı açısından mevcut kredi koşullarında da herhangi bir değişikliğe gidilmemesini istedi.



Beyaz eşya üreticileri, dış pazarlardaki ve ihracattaki daralmadan dert yanıyor. Düzenledikleri basın toplantısıyla bu yılın ilk 6 aylık üretim ve dış pazar rakamlarını paylaşan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) yetkilileri ihracattaki düşüşe dikkat çekti.

Dernek; Arçelik, Vestel, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, Miele, SEB ve Silverline gibi ülkemizde faaliyet gösteren beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörünün yüzde 90’ını temsil ediyor. TÜRKBESD tarafından paylaşılan bilgilere göre; 2023’ün ilk yarısında 6 ana üründe yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artış gösterdi. Derneğe üye firmaların ihracatlarının ise aynı dönemde yüzde 13 oranında gerilediği kaydedildi.

660 BİN İSTİHDAM SAĞLIYORUZ

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, beyaz eşya sektörü olarak 33 milyon adetlik üretim ve 26 milyon adetlik ihracat miktarıyla büyük bir ekosisteme sahip olduklarının altını çizdi. Sektörün sadece üretim ve satış ağı ile değil, temas halinde olduğu tüm üretim ve hizmet sektörleri ile büyük bir ekosistem oluşturarak Türkiye ekonomisinin büyümesinde itici güç konumunu koruduğunu kaydeden Sığın, sektörün doğrudan 60 bin, dolaylı olarak ise 600 bin kişiye istihdam imkanı yarattığını söyledi.

Sektörün 2023’ün ilk 6 ayında hem küresel ölçekte zorlu ekonomik şartlar yaşadık, hem de ülke olarak deprem felaketiyle sarsıldıklarını anlatan Sığın, tüm bütün bu gelişmelerin üretim ve istihdam üzerine negatif etki etmesini önlemek amacıyla iç satışlara ağırlık verdiklerini ifade etti. Sığın, üretim seviyelerini yüzde 2’lik bir daralmayla geçtiğimiz yıl ile hemen hemen aynı düzeyde tutmayı başardıklarını dile getirdi.

TAKSİT SAYISI AZALTILMASIN

Sığın, beyaz eşya firmalarının yılın ilk yarısında, ihracat ve yurt içi satışlardan oluşan toplam satışlarının yüzde 6 oranında gerilediğini aktardı. Dış piyasalardaki daralmanın beyaz eşya sektörünün ihracatını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Sığın, bu düşüşü Haziran sonuna kadar iç satışların büyük oranda dengelediğine işaret etti. Sığın, üretim e istihdam yapılarını bu sayede koruduklarını belirtirken, “İç piyasadaki bu olumlu havanın devamı sektörümüz açısından büyük önem taşıyor. Bu yüzden iç piyasadaki dinamizmi riske sokabilecek kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyonlarının artırılması veya vergi düzenlemelerine gidilmesi gibi gelişmeler, üretim ve istihdam yapımızı bozabilir” uyarısında bulundu.


Geri Dön