29 / 04 / 2024

Beyaz eşya ve mobilya alırken de kredi notuna bakılacak!

Beyaz eşya ve mobilya alırken de kredi notuna bakılacak!

Bankalar kredi kullandırırken kredi notuna bakıyor. Notu yüksek olan daha düşük faizle kredi kullanıyor. Yakında beyaz eşya, mobilya satışında da kredi notu gündeme gelecek. Hatta oto kiralama şirketleri de bu konuda istekli.



Türkiye genelinde 30 milyon banka müşterisinin kredi sicilini elinde tutan Kredi Kayıt Bürosu (KKB) dijital bankacılıkta artan risklere karşı harekete geçti. Geçtiğimiz ay kredi notu, Risk Raporu ve Çek Raporu gibi ürünlerini Findeks markası altında toplayan KKB, dijital kanallarda kredi kartı veya kimlik bilgilerinizin çalınması durumunda SMS veya e-mail kanalıyla banka müşterilerini uyaracak.

 

NOTA GÖRE KREDİ ÇEKİLEBİLİYOR


Bireysel kredilerin takip ve kontrolünü sağlamak amacıyla 1995 yılında 11 bankanın ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu'nda şu anda 30 milyon banka müşterisinin bilgisi bulunuyor. Kredilerinizi düzenli ödüyor musunuz? Ne kadar geciktiriyorsunuz? Veya idari, kanuni takibe girmiş mi? Kısacası kredi itibarınız bu bilgiler ışığında KKB’da 1 ila 1900 puan arasında değişen Kredi Notu’na dönüşüyor.  Genelde 1400 puanın üzerinde kredi notuna sahip bireyler daha kredibl kabul ediliyor Bankalar da bu kredi notuna göre size kesenin ağzını açıyor. Aynı şey sadece bireyler değil işletmeler için de geçerli. Ancak Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz bireyler ve reel sektör tarafında kredi notu algısının yeterince gelişmediğini belirtirken, geçtiğimiz ay başlattıkları Findeks platformu ile biraz da bu konuda toplumda farkındalığı artırmayı planlıyor. Kredi notunun artık günlük hayatımızdaki öneminin artacağına işaret eden  Kasım Akdeniz, önümüzdeki aylarda oto kiralama şirketlerinin de kredi notuna bakacağını açıkladı. 


OTO KİRALARKEN DE...


Akdeniz, şunları söyledi:  “Oto kiralama şirketleri 3 günlük kiralama için kredi kartından 500 lira bloke ediyor. Ama teslim ettiği araba 50 bin TL. 

O yüzden aldıkları risk büyük. Beyaz eşya mobilya firmaları ile de iletişim halindeyiz. Onlar da bu sistemi kullanmak istiyor. Sektörün önde gelen temsilcilerinin ortalama 5-6 bin adet bayisi var. Hepsi riskini yönetmek zorunda."


İlber Hoca reklamlarıyla sisteme olan ilgi de arttı


Tarih profesörü İlber Ortaylı’nın oynadığı Findeks reklamları ile şimdiden herkesin dikkatini çekmeyi başarmışlar. Bunun rakamlara da yansıdığını belirten Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “Kamuoyundan olumlu tepkiler alıyoruz. Findeks üye sayımız 470 bine ulaştı. Hedefimiz yıl sonunda 1 milyon üyeye ulaşmak. Birkaç yıl içerisinde 10 milyonu aşkın üyemiz olacağını öngörüyoruz. 23 Eylül’de yaptığımız lansman önceki dönemde günde 4 bin civarında rapor üretirken şu anda 20 binin üzerinde üretiyoruz” dedi.


Korsanlara karşı takip sistemi var


Findeks sisteminde sunulan önemli hizmetlerden biri de Takipçi... Bu sistem, sosyal medyadaki hesaplarınızın yanında kredi kartı, kimlik bilgilerinizin çalınması durumunda sizi uyarıyor. Akdeniz, “Sistem internet korsanlarının kullandığı alanlar dahil tüm sistemi tarıyor. Eğer çalındıysa ve korsanlar tarafından paylaşıma açıldıysa ya da el değiştirdiyse anında buluyor. SMS ve e-mail kanalıyla bilgilendirme yapılıyor. Siz de hemen gidip kartlarınızı kapattırıyorsunuz” diye konuştu.


Ayfer Arslan-Akşam Gazetesi


Geri Dön