Kira

Beyaz yakalı çalışanların maaşları kira ve masraflar karşısında eridi!

İPA Başkanı, Şehir Plancısı (Phd) Dr. Buğra Gökce, bir araştırmayı paylaştı ve maaşlar ile kiraları karşılaştırdı. İşte Gökce'nin o açıklaması... 

sahibindencom’un, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporu dün açıklandı. Detaylara göre, Eylül ayından Ekim’e ülke genelindeki ve üç büyükşehirdeki cari konut fiyatı artış oranları enflasyon oranından daha düşük olduğu için, hem ülke genelindeki hem de üç büyük kentteki reel (enflasyondan arındırılmış) satış fiyatında gerileme yaşandı. 

Ayrıca, Şubat 2024 itibarıyla yerini negatif yükdelişlere bırakan yıllık reel kira fiyatları değişimi de Mayıs'ta yaklaşık yüzde -15 olarak kaydedilmişti. Mayıs’tan sonra reel kira bedellerindeki düşüş ivme kaybı yaşadı. Bu ivme kaybı Ağustos ayından itibaren daha da belirginleşti. Ekim verisine göre reel kira fiyatındaki yıllık değişim 0,7 puan arttı ve yüzde -2,1 oldu.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı, Şehir Plancısı (Phd) Dr. Buğra Gökce, https://x.com/gokcebugra resmi X sposyal medya hesabından maaşlar ve kiralar ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Söz konusu paylaşımında İPA tarafından yazırlanan yaşam maliyeti grafiklerine yer veren Gökce, şu ifadeleri kullandı:

"Kamuda ve özel sektörde “beyaz yakalı” çalışanların maaşları ortalama kira ve yaşam masrafları karşısında eridi.

2020 yılı Ekim ayında Kaymakam maaşları İPA yaşam maliyetinin 1,6 katıyken 2024 yılında 1,2 katına düştü. Uzman doktor maaşı yaşam maliyetinin 1,1 katıyken, 0,9 katına, yaşam maliyetine denk olan mühendis maaşı  0,8’e indi. Yaşam maliyeti bakımından en büyük düşüşü genel müdürler yaşadı. Genel müdür maaşları 2020 yılı Ekim ayında yaşam maliyetinin 1,8 katıyken, bu yıl 1,3’e düştü. 

Özel sektöre temel olan kamuda verilen maaşlar İstanbul’da ortalama kira gideri karşısında da azaldı.  Örneğin bir uzman doktor maaşıyla 2020 Ekim ayında 3,94 kira ödeyebilirken bugün maaşı ancak 2,6 kiraya yetiyor. Mühendis maaşları 3,39 ortalama kira bedelinden 2,37 kira bedeline düşerken, avukat ve araştırma görevlisi maaşları 3,2 seviyesinden 2,2 seviyesine geriledi.

2020 - 2024 yılları arasında uygulanan politikalar nedeniyle Türk Lirası değer kaybetti, artan enflasyon özellikle düşük ve orta gelirlileri, çalışanları ve emeklileri yoksullaştırdı. Bugün mavi yakalılar gibi beyaz yakalı çalışanlar da yaşam koşulları bakımından geriye gidiş yaşıyor."

4 yılda yüzde 400’ün üzerinde zamlanan inşaat demiri, fiyatı en az artan inşaat malzemelerinden biri oldu!

Gayrimenkul sektörü faizdeki indirimi bekliyor!

Bakanlık duyurdu! Yapı denetim firmalarına 14 milyon lira ceza uygulandı