29 / 04 / 2024

Beykoz Göksu Evleri'nde tapu anlaşmazlığı!

Beykoz Göksu Evleri'nde tapu anlaşmazlığı!

İstanbul’un en kıymetli yerlerinden olan Beykoz'da konumlanan Göksu Evleri'nde tapu krizi gündemde. Kooperatif üyelerinden bazıları, basına yansıyan haberlerde yaşananların bütün tarafıyla anlatılmadığını belirtti ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



İstanbul’un en kıymetli yerlerinden olan Beykoz'da konumlanan Göksu Evleri'nde tapu krizi gündemde. Oda TV'de yer alan habere göre; Göksu Evleri'nde yaşanan krizin koronavirüs salgınıyla sınırlı olmadığına dikkat çeken kooperatif üyeleri yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlerde, kooperatif üyelerinin imar barışından faydalanarak tapu almak amacıyla yönetime yetki verdiği fakat Kovid-19 salgını sebebiyle tapuların verilmediği iddia edildi. 

Birçok ünlü ismin de yaşadığı Göksu Evleri’nde yaşanan kriz salgınla sınırlı kalmadı. Kooperatif üyelerinden bazıları, basına yansıyan haberlerde yaşananların bütün tarafıyla anlatılmadığını belirtti.  

Konut Yapı Kooperatifleri’nin insanların ev edinmek üzere, eşitlik ilkesi üzerine kurdukları birlikler olduğuna dikkat çeken Göksu Evleri sakinleri, “Anılan eşitlik ilkesi doğrultusunda bütün ortaklara tapuları aynı anda dağıtılmalıdır. Yasa ve Yargı uygulamaları bu yöndedir” görüşünü dile getirdi. 

Beykoz Göksu Evleri nde tapu anlaşmazlığı!

“TÜM PARSELLER İÇİN AYNI ANDA TAPU DAĞITILACAĞINI KARARA BAĞLANMIŞTI”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan hak sahipleri, Göksu Evleri’ndeki bütün parseller için mülkiyet sorununun çözülemediğine vurgu yaptı ve şunları kaydetti:

“Pandemiye takıldığı için tapu dağıtılamayan Göksu Evlerinde tüm konutlar için kat mülkiyeti kurulmamıştır. Anılan nedenlerle tasfiye şartlarını taşımayan S.S.Göksu Evleri Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi Genel Kurulu, 28.05.2017 tarihli toplantısında, Kooperatifler Kanunu’na ve yargı kararlarına uygun olarak, kooperatif kapsamındaki 919/2 parsel sorunları çözülmeden ferdileşme yapılmayacağını, tüm parseller için aynı anda tapu dağıtılacağını karara bağlamıştır. Mayıs 2019 ayında göreve gelen yeni Yönetim Kurulu, Ekim 2020 tarihinde yapılması planlanan, fakat Pandemi sebebiyle ertelenen Genel Kurul kapsamına ‘tüm üyeler aynı zamanda tapularını alacaktır’ hükmünün iptal edilmesine yönelik olarak madde koymuştur. 

Genel Kurulların ertelenmiş olması sebebiyle, 2017 yılında Genel Kurulda alınan ve Kooperatifler Kanunu’na uygun olan bahsi geçen karar geçerliliğini korumaktadır.” 

Beykoz Göksu Evleri nde tapu anlaşmazlığı!

“EŞİTLİK İLKESİNİ HİÇE SAYARAK, KISMİ OLARAK FERDİ TAPULARI DAĞITMAYA ÇALIŞMAKTADIR”

Yönetim Kurulu’nun görev süresinin sona erdiğine dikkat çeken Göksu Evleri sakinleri, şunlara da değindi:

“Şimdi ise, 2020 yılında planlanan ve ertelenen Genel Kurulda alınamayan karara rağmen, yeni yönetim kurulu kanuna aykırı olarak ve kooperatif ortakları arasındaki eşitlik ilkesini hiçe sayarak, kısmi olarak ferdi tapuları dağıtmaya çalışmaktadır. Üstelik bu yönetim kurulu iki yıl süre ile seçilmiş olmakla, süresi de dolmuştur; olağan üstü işlemleri yapma yetkisi yoktur. 

Kooperatifler Kanunu’na uygun şekilde bütün parsel tapularının kooperatif üzerine alınmasını müteakip, en geç 1 yıl içinde Yönetim Kurulu’nun ferdi tapuları Genel Kurul kararlarına uygun olarak dağıtması gerektiği unutulmamalıdır.

Tüm bu kapsamda henüz tapuların dağıtılması yasal olarak mümkün değilken, yeterli araştırma yapılmadan yanlı şekilde yazı kaleme alınması hatalı olmuştur. Hatalı iş yapan yönetim kurulunun propagandası yapılarak 132 kişinin mağduriyetinin önü açılmıştır.”

Beykoz Göksu Evleri'nde tapu krizi!


Geri Dön