23 / 12 / 2024

Beykoz'da 2B parselleri imarlı alanlara taşınacak!

Beykoz'da 2B parselleri imarlı alanlara taşınacak!

İstanbul Anadolu Yakası Beykoz'da 2B parselleri imarlı alanlara taşınacak Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, 2B arazilerinde hak sahibi olanların bulundukları bölgelerde imarlı yerlere taşınacağını açıkladı...



Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, "Böylece vatandaşlar imar planı yapılırken yüzde 40 oranındaki kayıptan kurtulacak" dedi Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ilçenin yüzde 84'ünün orman olduğunu belirterek, "İstanbul'da ilçeler arasında en fazla 2B arazisi Beykoz'da var. İstanbul'daki 2B parsellerinin yüzde 40'ı bizde. 

Beykoz'da satılacak 23-24 bin 2B parselinin 18 bin 500'ünü belediye olarak biz dağıtacağız. Vatandaşın hak sahibi olacağı 2B parsellerini imarlı adalara taşıyacağız" dedi. 

2B satışında Maliye'nin belirlediği rayiç değerlerin bazı yerlerde vatandaşın geliriyle örtüşmediğini, bu nedenle Beykoz'da farklı bir uygulamaya gittiklerini kaydeden Çelikbilek, şunları söyledi: "Milli Emlak 2B parsellerini vatandaşa kadastral parsellerden satıyor, parasını da onun üzerinden alıyor, yasa böyle emrediyor. Satışın ardından belediye olarak plan yapmak durumunda kaldığımızda, vatandaşın bedelini ödediği alanlar üzerinden yüzde 40 kadar kamu ortaklığı payı alma hakkına sahibiz. Yani bu durumda vatandaş 1000 lira ödediyse ona 600 liralık arsa bırakılır, 400 liralık arsasını belediye, ortaklık payı olarak alır. 

Bu duruma karşılık biz farklı bir proje geliştirdik. Bizim sistemimizde şunu yapmaya çalışıyoruz: Özellikle kamu ortaklık payı bedellerini belediye olarak biz karşılayacağız. Talep ettiğimiz yerlerin tamamı bize geçecek. 2B parselleri tapulandırma olarak bizim uhdemize geçecek. 

Vatandaş ödemesi gereken yüzde 60'lık kısmı ödeyecek. Yüzde 40'lık kısmın bedelini biz karşılayacağız." 'Net parseller' Bu çalışmada 25 mahalle ve köyü proje alanı olarak ilan ettiklerini belirten Çelikbilek, şu bilgileri verdi: "Vatandaşımıza net parsellerle satış yapacak statüyü hazırlamak için bunu yaptık. 

Proje alanları içerisinde vatandaşın arsasının imar şartlarına uymadığını görmek mümkün. Öyle olduğu zaman vatandaşa hiçbir şey yapma şansı kalmıyor. Yer değiştirme, imarlı bölgeye gitme ve imar alma şansı yok. Dönüşüm sağlayabilmek için vatandaşa imar hakkı olan bir belge veriyoruz. 

Kendi alanı içinde, sağa sola gidebildiği, kaydırılabildiği bir hak veriyoruz. 

Bölge dönüşürken vatandaş bu hakkını kullanacak. Hiçbir zaman 200 metrekare arsası olan vatandaşın o arsa üzerinde müstakil bina yapma şansı yokken, hiç olmayacakken, bu dönüşümle biz bu vatandaşa herhangi bir yerde ortak kullanım içinde 200 met'ÇAVUŞBAŞI'NA YÜKSEK KAT YAPTIRTMAYACAĞIZ' rekare imar hakkı veriyoruz. 

Vatandaşın hakları asla kaybolmayacak. Ortak binalar oluşturarak daha güzel bir ortam kazanmış olacağız." 'Vatandaşın lehine' Beykoz'un büyük yapılar yapmaya müsait olmadığını ifade eden Çelikbilek, şöyle konuştu: "Burada en fazla 4-5 katı geçmeyen yapılar olabilir. Vatandaşın elindeki yerler doğrudan imar hakkını kullanmaya uygun alanlarsa, vatandaşa kalmış, isterse az kat yapabilir ya da tamamını kullanabilir. Bir kişinin dahi mağdur olmaması için bu çalışmayı yapıyoruz. Biz parselleri Milli Emlak'tan alıp satışları gerçekleştireceğiz. 

Vatandaşın lehine iki durum var; orÇavuşbaşı'nın 2B alanı olduğunu belirten Çelikbilek, şunları söyledi: "Bu bölede hiç imar hakkı yoktu, imar hakkı elde edecekler. Çavuşbaşı'nda belediye olarak yapacağımız sosyal alanlar olacak. Ranta dönük bir çalışma içinde olmayacağız. Büyük yapılar yaptırmayacağız, yüksek kat yaptırmayacağız, koruyacğız. Olumlu veya taklık payının bedelini ödemeyecek ve imar hakkına sahip olacaklar. Biz de belediye olarak daha dikkatli planlar yapacağız. Satışlardan elde edilen gelir de belediyeye kalacak. Vatandaş kazanım haklarını elde ederken ortaklık payları cebinden çıkmayacak. Vatandaş yakın yerlerde, kendi adaları içinde kalacak. Bir adanın tamamı tamamen imarsız değildir. İmarsız olanları imarlı yere nakledeceğiz." Nisana kadar bitecek 2B arazilerini Milli Emlak'tan devraldıktan sonra nisana kadar herkese hak sahipliği belgesini verecekerini belirten Çelikbilek, şöyle dedi: "Beykoz için devrim niteliğinde bir karar. 18 bin kişiyi hak sahibi yapıyodüzgün mekanlarla ilgili çalışmalara devam edeceğiz." Kavacık trafiği çözülüyor Kavacık'ta trafik sıkışıklığı sorununun çözülme aşamasına geldiğini kaydeden Çelikbilek, "Trafik yeraltına alınacak. Karayolları çalışmaya başladı. 5-6 ay içinde bitecek. Sorun yüzde 80 çözülecek" dedi. 

ruz. Beykoz 2014'e giderken mülkiyet sorununu yüzde 95 oranında çözmüş olacak. Ayrıca Büyükşehir'den aldığımız arsalar var. Bu arsaları belediye olarak biz devraldık. Bu kapsamda 2 bin 300 kişiyi aralık ortasına kadar tapu sahibi yapacağız. Vakıflar'dan aldığımız arsaları da 5 yıl vadeli, arzu edilirse yüzde 20 peşin indirimli olarak satacağız. Milli Emlak'tan almamız gereken arsalar var, onları da talep ettik. Bu arsalar için de fiyat tespit çalışması yapılacak. Beykoz Belediyesi ıslah planından elde ettiği arsaları da satarak artık Beykoz'da şahıs payı oranı yüzde 15-20'den yüzde 95'e çıkacak. Son aldığımız 16 köy ve mahallede Lse kadastral parsel satışı yapılacak." ELMALI BARAJTNA7 ADET KENT PARKI KURULACAK Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, TEM otoyolu ile Çavuşbaşı arasında yer alan Elmalı Barajı etrafında 8 milyon metrekarelik kent ormanı kurulacağını söyledi. Çelikbilek, "Ruhsatı vedik, heyecanla bekliyoruz" dedi. 

Elmalı Kent Ormanı'na 7 ayrı park yapılacağını kaydeden Çelikbilek, projeyi şöyle anlattı: "Anadolu yakasının en büyük kent ormanı olacak. Projeyi Orman Genel Müdürlüğü yapıyor. Türkiye'nin 7 bölgesinden esinlenerek hazırlanan şehir ormanı, Beykoz'un turizm vizyonunu güçlendirirken, ziyaretçilere doğayla iç içe huzur dolu bir ortamda piknik, spor, dinlenme ve birçok aktiviteyi birarada yapma imkanı sunacak." 7 mesire alanı olacak Ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanda Gülistan, Lalezar, Sümbül, Gelincik, Menekşe, Çiğdem ve Karanfil adlarında 7 mesire alanı kurulacak. Her bir bölgede restoranlar, kafeler, sergi alanları, mescitler, çeşmeler, spor alanları, kuş dünyası, akvaryum, çiçek bahçeleri ve sosyal tesisler yer alıyor. 

Yöresel etkinlik ve şölenler için de kullanılacak alanda yer alan yöresel market ve pazarlarda organik ürünler satılacak. 7 farklı konseptin hakim olduğu kent ormanında yılın belirli günlerinde mesirelerin taşıdığı konsepte uygun festivaller düzenlenecek. Projenin 2 sene içerisinde tamamlanması bekleniyor. 

'BURASI DOĞAL SİT ALANI KÖPRÜYLE İMARA AÇILAMAZ' 3. köprüden sonra Beykoz'un imara açılacağı eleştirilerine yanıt veren Çelikbilek, şunları söyledi: "Köprüler her dönemde eleştirildi. 100 binlik planda da, bizim yapacağımız planda da nüfusu artıracak hiçbir şey yok. Daha önce bu kadar hassasiyet, dikkati çekecek tepki yoktu. Beykoz imar planlarıyla nüfus 20 yılda 250 binden taş patlasa 350 bine çıkar. 

Yılda 5 bin kişi, o da 1250 konut eder. Zaten yerleşim alanlarında yapılacak bir düzenleme. Yoksa ormanlar açılarak, tahrip edilerek bir yerleşim oluşturma şansınız yok zaten. Burası birinci derecede doğal sit alanı. Buraların ticaret alanı ve konuta dönüşmesini bekleyemezsiniz. Bilgisizlik birtahm tepkilerin olmasına neden oluyor." 'ACARLAR'IN HUKUKİ SORUNU ÇOZULUYOR' Beykoz'daki ormanların yüzde 2-3'ünün özel orman olduğunu kaydeden Çelikbilek, şöyle konuştu: "Özel orman vatandaşın kendi malıdır, devlete ait değil. Devlet ormanları sit alanıdır, çivi bile çakamazsınız. Özel ormanlar ise ikinci derecede doğal sit olduğundan üzerine yapı yapma hakkı var. Beykoz'da ciddi devlet ormanı var. Yüzde 2-3 oranında özel ormandan bahsetmenin hiçbir anlamı yok. Bunun spekülasyonu yapıldı, bu tür çalışmalar akamete uğradı. 

Acarlar'ın yeri özel orman alanıydı. Zannederim hukuki sorunlarını çözüyorlar. Bu tür projelerin gelişmesi benim bölgem için katkıdır, bölgenin zenginleşmesi anlamına gelir." KANAL PROJESİYLE RİVA TURİZM MERKEZİ OLACAK Riva deresini kanala çevirmek için master plan hazırlandığını ve Hollandalı firmalarla çalışmaya başlandığını kaydeden Çelikbilek, şu bilgileri verdi: "8 köyün içinden geçen dere, 15 kilometrelik bir kanal olacak. 

Kanal İstanbul projesi gündeme gelmeseydi İstanbul'da en önemli proje Kanal Riva olacaktı. Ama Kanal İstanbul bizim bu havamızı durdurmuş oldu. Haklıdırlar çünkü Kanal İstanbul artık bir devlet projesidir. Burası da devlet projesi olmakla birlikte belediye ve özel sektör işbirliğiyle yapılacak. Kanalın kenarını turizm alanı olarak açıyoruz. Her iki tarafında konaklama tesisleri ve rekreasyon alanları olacak. 

Dere içinde 5.5 metre derinlik olacağından içinde deniz taşıtlarıyla ulaşım sağlanacak. 

Kanal Riva, 50 metre genişliğinde bir kanal olacak." 20 film birden çekilecek Kılıçlı'da ormandan kiraladıkları alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte film platosu kurduklarını belirten Çelikbilek, "İstanbulun en büyük film platosu olacak. Binaların bir kısmı tamamlandı. Aynı anda 20'ye yakın film çekilebilecek" diye konuştu. 


Milliyet


Geri Dön