02 / 05 / 2024

Beykoz’da pek çok alanın sit derecesi düşürüldü! Kuzey Ormanları'nda rant tehlikesi! 

Beykoz’da pek çok alanın sit derecesi düşürüldü! Kuzey Ormanları'nda rant tehlikesi! 

Beykoz’da ormanlık alanların da yer aldığı pek çok alanın sit derecesi düşürüldü. Uzmanlar bunun bir tehdit olduğunu ve sit derecesi düşürülen bu alanların ranta açıldığını savundu. İşte ayrıntılar...



Mega kent İstanbul'un temiz hava ve su kaynağı olan Kuzey Ormanlarının çeşitli noktaları, doğaya zarar veren pek çok proje ve imar izni sebebiyle tartışmalarla gündeme geliyor. Bu durumun son örneği de Beykoz'da yaşandı. 

Alibahadır, Paşamandıra, Öğümce, Mahmutşevketpaşa mahalleleri ve Riva Beylikmandıra etabının koruma derecesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düşürüldü.

Beykoz’da pek çok alanın sit derecesi düşürüldü! Kuzey Ormanları nda rant tehlikesi! 

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Bakanlık tarafından verilen son karara göre, “Nitelikli doğal koruma alanı” şelinde ifade edilen bazı kısımlar bakanlık oluruyla “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” şeklinde tescil edildi. 

Bu bölgelere ilişkin imar planı değişiklikleri, yerel seçimlerden birkaç gün sonra 4 Nisan 2024 tarihinde askıya çıkarıldı. Ayrıca Resmi Gazete’de önceki gün yayımlanan bir ilana göre de Polenezköy Mahallesi’nin doğal sit alanı koruma statüsündeki bazı kısımları da  “doğal sit sürdürebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” şeklinde tescillendi. 

Uzmanlar ise başta Beykoz olacak şekilde çeşitli yerlerde yapılan bu uygulamanın Kuzey Ormanları için tehdit oluşturduğuna ve sit derecesi düşürülen bu alanların ranta açıldığına dikat çekiyor. 

Beykoz’da pek çok alanın sit derecesi düşürüldü! Kuzey Ormanları nda rant tehlikesi! 

Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü ve şehir plancısı Başar Alipaça, sit revizyon tescil kararları ile ilgili açıklama yaptı ve "Tescillenen alanlara bakıldığında birinin yanında maden sahası, bir değerinin içinde tesis olduğu görülmekte. Muhtemelen bu alanın sit derecesinin düşürülmesinin sebebi yanda yer alan maden sahasını büyütmek istemeleri" ifadelerini kullandı. 

Başar Alipaça, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’nda istenilen her şeyin yapılabildiğine değindi ve "Bu uygulama maden ve turizm tesisi başta olacak şekilde pek çok faaliyetin önünü açıyor. Hatta daha önce hukuksuz olarak inşa ettikleri yapıları bile meşru bir duruma getirebiliyorlar" şeklinde konuştu. 

Koruma alanlarının sit derecesinin düşürülmesi durumuyla sık sık karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Alipaça, sit derecesinin düşürülmesinin  orman dışına çıkarmanın bir yolu olarak kullanılldığının, böylece ormanlık alanların orman vasfından çıkarılıp ranta açıldığının altını çizdi. 

Altında ters dalga! Düşüyor! Altın yatırımcıları endişeleniyor! 15 Nisan 2024 altın fiyatları

Opel'den Nisan 2024'ün ilk kampanyası geldi! Düşük faiz fırsatlı Crossland'in yeni ve indirimli fiyatları şaşırttı! 

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan İstanbul depremi açıklaması: Kuzey Marmara'daki deprem enerjisi Düzce'ye göç etti! 


 


Geri Dön