27 / 04 / 2024

Beykoz'daki SİT alanına yapılan çalışmalara tepki!

Beykoz'daki SİT alanına yapılan çalışmalara tepki!

İstanbul'un Fethi'nin 563. yılı kutlamaları kapsamında yapılan etkinliklerde Beykoz'daki tarihi Küçüksu mesire alanına iş makineleri girdi. Boğaziçi Dernekleri Platformu SİT alanına işmakinelerinin girmesine tepki gösterdi.



İstanbul'un Fethi'nin 563. yılı kutlamaları kapsamında yapılan etkinliklerde Beykoz'daki tarihi Küçüksu mesire alanına iş makineleri girdi. Bu akşam verilecek Mustafa Ceceli konseri için Osmanlı'dan kalma 3 asırlık alanda zemin kazınarak, çakıl taşıyla kaplandı. Boğaziçi Dernekleri Platformu SİT alanına işmakinelerinin girmesine tepki gösterdi. 


Beykoz'da İstanbul'un Fethi'nin 563. yıl dönümü nedeniyle bu akşam Mustafa Ceceli konseri gerçekleşecek. Konser alanı ise 3 asırlık mesire alanı olan Küçüksu Çayırı. Konserden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi çevre düzenlemesi adına tarihi çayırın zeminini kazıdı. İş makinelerinin girdiği alana çakıl taşları döküldü.

 

Boğaziçi Dernekleri Platformu adına Aydınlık'a açıklama yapan Selçuk Yılmazer, bölgenin 2 ayrı kanunla korunduğunu yapılan işlemin yasalara aykırı olduğunu söyledi. Yılmazer şöyle konuştu: "Tarihi Küçüksu Mesiresi Osmanlı'dan günümüze miras kalmış, 3 asırlık bir alan. Bir kültür ve tabiat varlığı olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun koruması altında. Aynı zamanda Boğaziçi SİT alanında bulunması nedeniyle de Boğaziçi Kanunu'nun da koruması altında. Bölgede koruma kurullarının onayı olmadan herhangi bir inşaat, hafriyat yapılamaz. 2 ayrı kanun tarafından korunan bir SİT alanına Mustafa Ceceli konseri için iş makinalarının sokulması, tarihi mesirenin zemininin kazınarak üzerine mıcır dökülmesi, dökülen mıcırın silindirlerle ezilerek sıkıştırılıp, betonlaştırılması suç olmasının yanı sıra kamu vicdanını da yaralayan eylemlerdir. Alanda çalışan iş makinalarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi'ne ait olduğunu görüyoruz. Bu kurumlardan tarihi mesire alanına yapılan bu tahribata bir an evvel son vermelerini talep ediyoruz. Boğaziçi Dernekleri Platformu olarak bu konunun takipçisi olacağız." 





Aydınlık Gazetesi


Geri Dön