23 / 12 / 2024

Beykoz'un imar problemi çözülecek!

 Beykoz'un imar problemi çözülecek!

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti Beykoz Belediye başkan adayı olan Murat Aydın, “İstanbul’un incisi olarak adlandırılan Beykoz biraz tozlanmış. Biz imardan istihdama yapacağımız yatırımlarla ilçeyi yeniden partalacağız” dedi



20 yıl Zeytinburnu Belediye Başkanlığı yapan Murat Aydın, 31 Mart yerel seçimlerinde Beykoz’dan aday oldu. Bu durumun kendisi için de sürpriz olduğunu ifade eden Aydın, “Noktayı Zeytinburnu’nda koyacağız derken, Beykoz’la yeni bir başlangıç yapma umudu doğdu” dedi. Seçildiği takdirde Beykozluların yaşam konforunu artıracağını söyleyen Murat Aydın, projelerini Milliyet Gazetesi'nden Eren Aka'ya anlattı. 

1- Türkiye 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlere kilitlendi. 4 dönem Zeytinburnu Belediye Başkanlığı yaptınız ve bu seçimde Beykoz’dan adaysınız. Sürpriz oldu mu sizin için?

Büyük sürpriz oldu. Türkiye’de olmuş bir şey değil. Biz neticede halkın seçtiği belediye başkanıyız. Zeytinburnu’nda 4 dönem yani 20 yıl belediye başkanlığı yaptım. Ömrümün büyük kısmı belediye başkanı olarak ve Zeytinburnu’nda geçti. Artık nokta koyacağız derken, yeni bir başlangıç oldu. 

2- Beykoz’da hangi eksikleri gördünüz, neler yapacaksınız?

Beykoz her şeyden önce doğa olarak çok güzel bir yer. Zaten Beykoz’a İstanbul’un incisi deniyor. Ama incinin üzeri biraz tozlanmış parlatılması gerekiyor. Beykozlular açısından aidiyet duygusu çok güçlü. Sanırım İstanbul’un hiçbir yerinde Beykoz’daki gibi bir aidiyet duygusu yoktur. Halkın refleksi de birbirine çok benziyor. Beykoz’da hala birçok mahallede evlerinizin kapısını kilitlemeden gidebiliyorsunuz. Çocuklarınızı, ailenizi komşunuza emanet edip gidebiliyorsunuz. Gecekondu gibi gözüken mahallelerde öylesine güzel sosyolojik ortamlar oluşmuş ki. İnsanlar, gençler birbirini tanıyor. Beykoz gerçekten çok farklı ve çok etkileyici bir yer. Bir de Beykoz’un insanı içten pazarlıklı değil. Ama Beykoz kentsel imkanları konfor olarak az olan bir yer. Yatırım yapılması lazım. Beykoz eski Beykoz değil. Geçmişte işçilerin ve yazlıkçıların yaşadığı yerdi. Şimdi öyle değil. Mesela cam 200 yıllık bir serüvene sahip Beykoz’da. Osmanlı’dan başlayan bir serüven. Şişecam 30’lu yıllarda kurulmuş. Ama onun 100 yıl öncesi de var Beykoz’da. Osmanlı’dan başlayan cam, kağıt gibi serüvenlerde yatırım yapılan, dolayısıyla işçileri bünyesinde barındıran bir yer.

‘Hedeflerini netleştireceğiz’

Cumhuriyet’le beraber yine kurulan fabrikalar olmuş. Kundura, Sümerbank gibi tesislerin olduğu yerler. Sonra bu tesisler buradan kalkınca gelecekteki hedefini netleştirememiş Beykoz. Yani yarınlara nasıl yürüyecek? İnsanlar hangi enstrümanlarını kullanarak ekonomilerini geliştirecek? Buna karar verememiş. Mülkiyet problemi büyük ölçüde çözülmüş ama imarla ilgili problem var. Tabii biz o meselelerle ilgileneceğiz. Neticede Beykoz ve Beykozlu gideceği hedefi zihninde netleştirmeli. Dışarıdan bakan bir gözün oraya çok büyük katkısı olacaktır. Ben yeni bir Beykozluyum. Artık ömrümün kalan kısmını Beykoz’da geçireceğim. Belediye başkanı seçiliriz ya da seçilemeyiz bilemem. Halkın takdiridir. Seçilmesem de Beykoz’dan çıkmayacağım. 

‘İmar problemi çözülecek’

3- İlçe halkının sizden beklentisi ne peki?

Belli problemlerinin çözülmesini istiyorlar. İmar ve mülkiyet. En önemli konu imar. Bu anlamda Cumhurbaşkanımızın sonsuz desteği var. Zaten ilçe belediyesinin, başkanın direkt yapacağı bir iş değil bu. Gerekirse yasal düzenlemeleriyle çözülecek işler. Beykoz’da imar ve mülkiyet problemleriyle ilgili bir rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanına sunacağız. İnsanların çürük evlerini yeniden yapabilmelerinin önünü açacağız. Parlamentonun desteğini alarak, gerekli yasal düzenlemelerle bu sorunu çözeceğiz. Ulaşımla ilgili sorunlar da var. Yeni yatırımlar isteniyor. İstihdam alanlarının oluşması beklentisi var. Eğitim kalitesi İstanbul ortalamasının altında. Özellikle ilkokul, orta okul ve liselerde eğitim kalitesinin daha iyi olmasını arzu ediyorlar. Yani yaşam konforunun daha iyi olmasını istiyorlar. Doğal yapısı, fiziki yapısı, sosyal ilişkiler bakımından çok mutlu insanlar ama bu potansiyelin harekete geçirilmesini bekliyorlar. Sosyal yaşam alanları istiyorlar.

‘Farklı kesimleri birleştireceğiz’

Biz klasik belediyecilik hizmetlerinin ötesinde asıl gelecekle ilgili projeler yapacağız Beykoz’da. Zaten iktidar partisinin üyesiyiz. Destek çok alacağız yani. Sosyolojik anlamda farklı kesimler var Beykoz’da. Sitelerde yaşayanlar, yalılarda yaşayanlar ve bir de gecekondu bölgelerinde yaşayanlar var. Aynı ilçede yaşıyorlar ama farklı dünyaları var. O insanların bir araya getirilmesi lazım. Bu anlamda Türkiye’nin en güzel mekanlarının oluşmasını sağlayacağız. Yeni sosyal yaşam alanları yaratacağız. Kimse kimseden üstün olmasın. Barışın, huzurun kenti olsun istiyoruz.

4- Riva Deresi’ni temizleyecek misiniz?

Riva, İstanbul’un en popüler turistik mekanlarından ve kent tarımının yapıldığı yerlerden biri olacak. O dereyi biz temizleyeceğiz. Denizden başlıyorsunuz, içe doğru 15 kilometre gidebiliyorsunuz. Buraların temizlendiğini düşünün, muazzam olur. Oradaki 7 mahallenin gençleriyle görüştüm. Kürek takımı kurmalarını istedim. Belediye olarak destek vereceğimizi söyledim. Gençlerimize kürek sporu yaptıracağım. Dereyi kirleten unsurları da bize bildirecekler. Biz fotoğrafçıları, gazetecileri sürekli oraya davet ederek, vitrinde tutacağız. Tanıtmış olacağız. Ekonomik anlamda çok ciddi kalkınma yaratacak. Beykoz’un, turistlerin İstanbul gezisinde uğrak yeri olmasını istiyoruz. İnsanların hafta sonları oraya gelip, doğal hayatı yaşamalarını istiyoruz. Beykoz’un ve medyanın desteğiyle orayı yeni bir yer haline getireceğiz. 

5- Bu arada bisiklet projenizi de Zeytinburnu’ndan Beykoz’a taşıyorsunuz...

Bisikletin yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerekiyor. Ben bunu Zeytinburnu’nda test ettim. Sağlık ve mutluluk veriyor insanlara. İnanılmaz da destek gördü. Bunun İstanbul’da yaygınlaştırılması lazım. Beykoz bu anlamda uygun değilmiş gibi zannediliyor ama son derece elverişli bir yer. Beykoz’da paylaşımlı bisiklet sistemini elektrikli sistemle entegre edip dik yollarda kullanılabilir hale getireceğiz. Geçtiğimiz günlerde Anadoluhisarı’ndan Riva’ya kadar bisikletle gittik. Mükemmeldi. Orada da bisiklet projemizin destek göreceğine inanıyorum. Toplu ulaşımla ilgili yatırımlar tamamlandıktan sonra Beykozlu olmayanların Beykoz’a otomobille gelişini avantajlı olmaktan çıkaracağız. Otomobilsiz gelsinler istiyoruz. Deniz yoluyla, bisikletle gelsinler.

6- Beykoz’un sosyal hayatında ne gibi değişiklikler olacak?

Beykoz’da mayısta başlayıp eylüle kadar devam edecek festivaller yapacağız. Turizm ve ticarette Beykoz’a katkı sağlayacak ve çok daha bilinir hale gelecek bölge. 20 yıl Zeytinburnu’nda yaptık, ekonomik anlamda bizi çok kalkındırdı. Türkiye’de hediyelik, turistik cam ürünlerinin satışa sunulduğu merkez Paşabahçe olacak. Geçmişte üretiliyormuş. 210 yıllık bir geçmişi var. Gelenek ve göreneklerimizi canlandıracağız. İstanbul’da festivaller denince akla Beykoz gelecek. Türkiye’nin en büyük bahçesi ‘Beykoz Bahçesi’ni kuracağız. Türkiye’nin en büyük ‘Tekno Kenti’ni kuracağız. Sporla ilgili programlarımızda Marmara Üniversitesi’nin desteğini alacağız. Her işi uzmanıyla yapacağız. Problemli gençlerden kurduğumu buz hokeyi takımımız vardı. Sonrasında üniversiteli gençlerle bu gençleri bir araya getirdik. Daha sonra dünyada bu sporun çok iyi yapıldığı ülkelerden sporcular, hocalar getirdik. Onların birikimlerini gençlerimize aktarmalarını sağladık. Takımımız 4 yıl Türkiye şampiyonu oldu. Bilgiye açık olup çok çalışırsanız başarı kesinlikle geliyor. Biz de camı camcılarla yapacağız, bahçemizi Türk Alman Üniversitesi’yle yapacağız. Beykoz’da tarımı geliştirmek için bilimsel çalışmalar yapacağız.

7- Beykoz için en çarpıcı vaadiniz nedir?

Yaşamı daha mutlu kılacağız. 20 yıldır telefon numaramı değiştirmedim, şimdi de değiştirmeyeceğim. Her zaman bana ulaşabilecekler. Beykoz’da istihdamı artıracak yatırımlara öncülük yapacağız. Belediye bütçesiyle yapılabilecek işler sınırlı, özel sektör aracılığıyla yapacağız. Beykoz’da diğer faktörleri devreye sokarak büyük istihdam alanları oluşturacağız. Ticareti yaygınlaştırmak, turizmi geliştirmek, eğitim kalitesini artırmak açısından yapılabilecek birçok şey var. Gençlere spor olanaklarının sunulmasıyla ilgili çok olanak var önümüzde. Şunu arzu ediyorum; İstanbul’da yaşayanlar gecenin herhangi bir saatinde ‘nerede kahve içebilirim, yemek yiyebilirim’ dediği zaman akla gelecek yer Beykoz olacak. 24 saat açık mekanların sayısının çok olması lazım. İlk 2 mekanı belediye olarak biz yapacağız. Biri balıkçı, diğeri sebze ağırlıklı olacak. Beykozlu’ya yüzde 25 indirimli olacak buralar. İlk 2 mekanı açtıktan sonra bu konuda yatırım yapmak isteyenlerin önünü açacağız. Bunun dışında özellikle Riva çevresinde yapacağımız çok etkinlik olacak. Mutlu insanların kenti dendiği zaman akla Beykoz gelsin istiyoruz.


Geri Dön