23 / 12 / 2024

Beymen, Vakko ve Burberry Kapalıçarşıda mağaza açmak istiyor

Beymen, Vakko ve Burberry Kapalıçarşıda mağaza açmak istiyor

AVM yönetimi uzmanı Avi Alkaş, modernize etmeyi planladığı Kapalıçarşı’ya Beymen, Vakko, Burberry, Fendi ve Louis Vuitton gibi firmaların mağaza açmak istediğini söyledi



Dünya genelinde gayrimenkul ve finansal yönetim hizmeti sunan Jones Lang Lasalle’in Türkiye Başkanı Avi Alkaş, 550 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski alışveriş merkezi olarak kabul edilen Kapalıçarşı’nın dönüşüm projesi için kolları sıvadı. Beymen, Vakko, Burberry, Fendi ve Louis Vuitton gibi firmaların Kapalıçarşı’da mağaza açmak istediğini söyleyen Alkaş, çarşının özgünlüğünü kaybetmeden evrensel bir çekim merkezi haline getirmeyi arzu ettiklerini vurguladı.
Kapalıçarşı’ya bugün taklit çanta, sahte forma ve Hint malı pashmina satın almak için gidilmesine inanamadığını belirten Alkaş, “Çarşıyı tüm bunlardan kurtarmak gerek” dedi.

Beraberinde Kapalıçarşı’nın etrafının da dönüşmesi gerektiğini anlatan Alkaş, şunları söyledi: “Çevresinde otel sayısının artması lazım. Hanların otele dönüşmesi, imalathanelerin taşınması, yeme ve içme zenginliğinin yaratılması, lokasyon avantajından yararlanılması, otopark alanlarının geliştirilmesi gerek. Çünkü bizim işimizin sırra zihin payı, cüzdan payı ve zaman payında yatıyor.”

3 bin 600 dükkân var
45 bin metrekarelik alanda 3 bin 600 dükkan ve 20 bin çalışana sahip Kapalıçarşı’da esnafın büyük bir dayanışma içinde olduğunu belirten Alkaş, şöyle devam etti:
“Kapalıçarşı’yı geçmişten günümüze kadar taşıdığı değerleriyle, tarihi yapısını bozmadan yaşatmak önemli. AVM’lerde halen bu değerleri kullanıyoruz. Esnaf arası dayanışma, aynı çatı altındaki insanların bütünlenşmesinin en iyi simgesi. Çarşıda ‘siftah’ gibi bir gelenek var. Komşun siftah yapmamışsa gelen müşteriyi ona yönlendiriyorlar. Bu geleneğin devam ettirilmesi gerekiyor.”

Libya’da AVM projesi
Öte yandan Avi Alkaş, Libya’da Türk Summa grubunun bir AVM kurduğunu söyleyerek, “AVM’nin adı “Gargaresh Mall”. Gargaresh, Tripoli’nin Bağdat Caddesi gibi ünlü bir caddesinin adı. LCW, Koton, De Facto gibi firmalar bu yatırımla ilgileniyorlar. Libya ekonomik açılımını AVM’ler ile yapacak. Ülkenin genelinde halen Osmanlı izlerini görmek mümkün” dedi.

‘Restorasyon bittiğinde, ünlü firmaların gelmesini arzu ederiz’
Dünya markalarının Kapalıçarşı’ya gelmesini arzu ettiklerini söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Kapalıçarşı bizim için son derece önemli. Ülkemiz için de önemli. Sınırlarımızla sınırlı bir çarşı değil” dedi. Çarşının bu yıl 550. yılını kutladıklarını belirten Demir, “Belediye olarak 14 milyon 800 bin liralık bir restorasyon projesine başladık. Ayrıca bitişik hanları da çarşının içine almayı düşünüyoruz. Bu arzumuzu valiliğe illettik” dedi.

Kapalıçarşı’nın hali hazırda havalandırma, soğutma ve enerji altyapısında sıkıntı olduğunu anlatan Demir, “Ayrıca kubbelerinde de sıkıntılar var. Üzerinde çalıştığımız proje hepsini çözüme ulaştıracak” diye konuştu. Çalışmaların 2011 sonunda tamamlanmış olacağını vurgulayan Demir, şunları söyledi: “Ümit ediyorum aynı tarihlerde Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanmış olur. Çarşı, sıkıntılardan arındırılacak. Kanun taslağı hazırlandı. Meclis‘ten geçerse Kapalıçarşı da AVM’ler gibi yönetime kavuşacak. Mevcut tapu sistemiyle çarşıyı tek yönetim altında buluşturmak mümkün değil. Şu anda bir dernek tarafından yönetiliyor. Ama kararları bağlayıcı değil. Avi Alkaş, ‘bu projeyle jübile yapabilirim’ demişti. Projesi bize de makul geliyor. Yaptığımız çalışmanın buna da altyapı oluşturacağına inanıyoruz. Avi Bey’in hayali de böylece gerçekleşmiş olur.”

Osmanlı’nın beyni Topkapı kalbi Çarşı’ydı
Kapalıçarşı, 1461 yılında ilk temelleri Fatih Sultan Mehmet tarafından atıldığı andan itibaren şehrin merkezlerinden biri olarak kabul gördü. Kanuni Sultan Süleyman tarafından tümüyle tamamlanmasının ardından görkemli yapısı nedeniyle Çarşu-i Kebir, yani Büyük Çarşı olarak anılmaya başladı.
Kapalıçarşı, 19’uncu yüzyılın başlarına kadar ekonominin en önemli merkezi olarak kabul gördü. Hatta, Prof. Dr. Önder Küçükerman, Topkapı Sarayı’nı imparatorluğun beyni olarak nitelendirirken, Kapalıçarşı’yı da ekonominin kalbi olarak değerlendirir. Ünlü gezgin Evliya Çelebi, bu yapıdan öylesine etkilenmiştir ki, burayı, “Muazzam ve güçlü kale” sözleriyle tanımlamıştır.

Zenginlerin kasasıydı
Kapalıçarşı, zenginlerin kıymetli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük kısmı da kasalarda korunuyordu.
Dünyanın, halen işlevsel olan  en eski çarşılarından biri olan Kapalıçarşı, 64 cadde ve sokağın yanı sıra iki bedesten, 16 han, 22 kapı ve 3 bin 600 dükkândan oluşuyor.  20 bin kişilik istihdam yaratan çarşının yıllık ziyaretçi sayısı ise 300- 500 bin arasında.
Eylem Türk/Milliyet

 


Geri Dön