14 / 11 / 2024

Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlandı!

Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlandı!

18 yıldır üzerinde çalışılan 'Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı' tamamlandı. Artık Beyoğlu, restorasyon alanına dönüşecek. Cihangir, Tophane ve Tarlabaşı'ndaki metruk binalar yenilenecek




18 yıldır üzerinde çalışılan 'Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı' tamamlandı. Artık Beyoğlu, restorasyon alanına dönüşecek. Cihangir, Tophane ve Tarlabaşı'ndaki metruk binalar yenilenecek. Taksim Meydanı sadece yayalara açık olacak, Tophane turizm ve ticaret bölgesi yapılacak.
 
İstanbul'un kalbinin attığı yer olan Taksim Meydanı ve Beyoğlu için 18 yıldır üzerinde çalışılan 'Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı' nihayet tamamlandı. Beyoğlu Belediyesi'nin ve Koruma Kurulu'nun hazırladığı çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayından geçti. Artık bundan sonra Taksim, Cihagir, Tophane ve Tarlabaşı'ndaki metruk görünümlü tarihi binalar birer birer restore edilecek. Tophane ve civarının turizm ve ticaret bölgesi ilan edilmesi, Cihangir Caddesi ve Taksim Meydanı'nın sadece yayalara açık olması, Kabataş İskelesi'nin büyütülmesi yapılacak işlerden birkaçı. Özelleştirileceği söylenen Haliç Tersanesi de plan dahilinde. Tersanenin özgün hali korunacak ve içinde denizcilik eğitimi, sergiler ve müze alanları yapılacak. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bundan böyle kişilerin binalarını inşa veya restore ederken, tescilini komşu binaya ya da imara göre projelerini onaylattıktan sonra hareket edebileceklerini söylüyor.
 
Kayıp eserlerin yerleri tespit edildi

Koruma Amaçlı İmar Planı'nın en önemli bölümü eski yapıların ihya edilerek yeniden Beyoğlu'na kazandırılması. Beyoğlu sınırlarında bulunan kayıp ya da metruk durumdaki tarihi binaların yeri eski fotoğraflardan ve haritalardan tespit edildi. Bunlar arasında 30'a yakın binadan 13'ü yenilenecek. Binaların birçoğu eğitim ya da kültürel projelerde kullanılacak. Plan, 3 milyon 210 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bölgedeki 10 bin 176 binadan 4 bin 332'si tescillendi. Yaklaşık 2 bin 300 bina ise eski eserlere bakılarak restore edilecek.

Yeniden yapılacak tarihÜ® binalar

çakır Dede Tekke ve Mektebi (Ömer Avni Mah.)

Dolmabahçe Cami Meşrutası

Süheyl Bey Camii (Ömer Avni Mah.)

Galata Yeni Valide Camii

Bektaş Efendi Camii (Kemankeş Mah.)

Merzifoni Kara Mustafa Paşa Camii (Kemankeş Mah.)

Pürtelaş Hasan Efendi Camii ve çeşmesi (Cihangir)

Tozkoparan Mescidi

Sıbyan Mektebi (Pürtelaş)

Perşembe Pazarı Hamamı

Yamalı Baba Hamamı ve Kütüphanesi (Hacımimi)

Yanık şžeyh İsmail Tekkesi (Yahya Kahya Mah.)

Hacı Recep Camii

Süheyl Bey Camii

Ömer Avni Mahallesi'ndeki cami, Süheyl Bey tarafından 1591'de Mimar Sinan'a yaptırılmış. Zamanla harap hale geldiğinden Sultan Abdülaziz döneminde 1290-1873 tarihinde yeni tarzda, minaresi kesme taştan, tek kubbeli ve altıgen olarak inşa edilmiş, altında çeşmesi var. Cami, hiçbir sebep yokken 1957 yılında yol genişletme bahanesiyle çeşmeyle birlikte yıktırılmış. şžu anda yerinde bir bina var.

MerzifonÜ® Kara Mustafa Paşa Camii

Karaköy meydanında bugünkü Ziraat Bankası binasının arkasında bulunuyordu. Sadrazam Merzifoni Kara Mustafa Paşa yaptırmış. 19. yüzyılda harabe haline gelen cami, 20. yüzyılın başlarında Sultan II. Abdülhamid'in emriyle İtalyan bir mimara yaptırılmış. Cami, hiçbir gerekçe yokken 1957'de yıktırılmış, binanın parçaları başka yerde ihya edilmesi gerekçesiyle önce Burgaz adasına götürülmüş, sonra da satılmış.

çakır Dede Tekke ve Mescidi

Ömer Avni Mahallesi'ndeki tekkenin yeri, Gümüşsu yu'ndan Beşiktaş'a inen yokuşun bitiminde tam sağ köşedeymiş. 1270'te şimdiki Dolmabahçe Camii yapılınca, Dolmabahçe mescidi tekke olarak hizmet vermiş. Tekke ile vakıf kayıtlarında; üç oda, bir camekan, bir kahve ocağı ve semahane, bir sarnıç ve bahçeden ibaret olduğu yazıyor. Bina, 19. yüzyıl sonlarında eve dönüşmüş, mektebin alt katı dükkan olarak kullanılmış. Dikdörtgen ahşap yapılı iki binadan oluşan tekke-mescidin haremlik bölümü 1930'lu yıllarda yıkılmış. 1957'de ise yol genişletme sebebiyle mektep ve tekke binaları yıkılmış, sebil binası ise sökülerek geriye taşınmış.

Bektaş Efendi Camii

Karaköy'de Kemankeş Mahallesi'ndeki cami, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Bektaş Efendi tarafından yaptırılmış. İki katlı olan caminin altında dükkanlar varmış. Cumhuriyet döneminde harabe olan cami, 1950'li yıllarda Necatibey Caddesi açılırken tümüyle yıktırılmış.
Zaman/FATMA TURAN


Geri Dön