29 / 04 / 2024

Beyoğlu Piyalepaşa'da yıkım tartışması!

Beyoğlu Piyalepaşa'da yıkım tartışması!

Milli Gazete'nin köşe yazarı olan Adnan Öksüz bugünkü yazısında Beyoğlu'ndaki yıkımı anlattı. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgede yıkım durdu.



Osman Yıldız ve abisi Mehmet Yıldız… Aslen, Sivas/ Hafikliler...

 

Beyoğlu, Piyalepaşa Mah. Stad sok. No. 20’de oturuyorlar. 

 

Daha doğrusu oturuyorlardı!

 

Beyoğlu Belediyesi’nden ekipler gelerek, iki kardeşten binayı derhal boşaltmaları gerektiğini belirttiler, 15 işçinin ekmek yediği sarı torna imalathanesini de mühürlediler. 

 

Gerekçe, bu bölgenin “kentsel dönüşüm” kapsamında bulunması. 

 

İşin en ilginç yanı bence şurada; Yıldız ailesinin ifadesine göre, Beyoğlu Belediyesi’nden gelen görevliler,  “Cumhurbaşkanımızın da bu kamulaştırmadan haberi var… Bu projeyi Cumhurbaşkanımız da destekliyor.” demeleri…

 

Aile ise, “Sayın Cumhurbaşkanımız bu bölgenin insanı. Bu gerçeklerden, bu mağduriyetimizden haberi olsun lütfen! Biz Tayyip beyin, bu bölge hakkında yeteri kadar bilgisinin olmasını istiyoruz...” diyor. 

 

***

Biraz daha ayrıntı vermek gerekirse… Beyoğlu Piyalepaşa Mahallesi Stad sokakta 3 daire 4 dükkana, belediye tarafından değerinin çok altında, 350 bin TL’lik bir bedel belirlenmiş. 

 

Bunun üzerine Yıldız ailesi belediyeyi mahkemeye verdi. Akabinde aile mahkemeyi de kazandı. 

 

Ve yıkım kararı durdu. 

 

Belediye bu karara itiraz etti. Bu kez mahkemeden tam tersi bir karar çıktı.  Yıkım sürecine “devam” denildi.  

 

Ama aile yılmadı, bu kez de bir üst mahkemeye gitti. 

 

Fakat Beyoğlu Belediyesi, bu üst mahkemenin kararını beklemeden dükkanı mühürledi. 

 

Yarına kadar da (24 Ocak 2017-Salı) binayı boşaltmaları için süre verdi. 

 

***

Osman ve Mehmet Yıldız kardeşler şunları ifade etti; 

 

“İş yapamaz olduk. Israrla yıkacağız diyorlar. Anlaşma yoluna gitmiyorlar. Ne dersek ona razı olacaksınız diyorlar. Sürekli baskınlar yapıp bu süre zarfında ailemizin psikolojisini bozdular. 

 

Burası depremden hasarı olan bir yer değil. Öyle bir belge de yok. Burası tapu tahsisli bir yer. Bina 2002 yılında bitti. Belediyenin yıkma sebebi burayı kentsel dönüşümde temsili ev ve ofis yapıp kentsel dönüşüm bittiğinde de yeşil alan yapmak. Böyle söylediler bize. 

 

Bizim evin bulunduğu yerin 200 metre karşısında Piyalepaşa konutları yapılıyor ve 1+1 daire konutlarının satış fiyatı 1.250 milyon TL. 2+1 konut fiyatları ise 1.5 milyon TL. Buradaki rantı varın siz düşünün…”

 

Beni Sivas’tan arayan, Yıldız ailesinin akrabası Nuh Aslan da, benzer düşünceleri paylaştı ve uzun uzun bu mağduriyeti anlattı. Sahi, Beyoğlu Belediyesi’nde neler oluyor?



Adnan ÖKSÜZ/Milli Gazete


Geri Dön