23 / 11 / 2024
fuzul

Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm adına nasıl gelişmeler yaşanıyor?

Beyoğlu'nda kentsel dönüşüm adına nasıl gelişmeler yaşanıyor?

İstiklal Caddesi, Galatasaray'ı, Çiçek Pasajı, tarihi belediye binasıyla İstanbul'un aynası konumunda olan Beyoğlu, son dönemde kentsel dönüşümle de ön plana çıkıyor.




Peki Beyoğlu'nda nasıl gelişmeler yaşanıyor? Ziyaret ettiğimiz Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, mikrofonlarımıza çok özel açıklamalarda bulundu.


3 dönemli Beyoğlu

"Napolyon'un bir sözü var, dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu diye. Haliç'in iki köşesi var. İlk köşeyi Beyoğlu tutuyor, ikinci köşeyi ise Sarayburnu tutuyor. Beyoğlu'nu 3 döneme ayırıyorum. Cenevizliler dönemi çok önemli. İstanbul orjinalinde Rumların olduğu bir şehirmiş ancak ecdadımız başkentte her devletten insan olsun istemiş ve herkesi kabul etmiş. Sonraki yıllarda Beyoğlu Belediyesi'nin yapımına karar verilmiş. Bugünkü binamız 1883'te hizmete açılıyor ve Tarlabaşı, İstiklal Caddesi ve tüm imar hareketleri Beyoğlu yeni dönemine giriyor ve hala bu hareketlilik devam ediyor. Biz, binamızı 135 yıl sonra yeniden restore ettirdik"


Şehrin dinamiğine uygun kariyer

"Beyoğlu'nda turizm, eğitim, kültür ve hizmet sektörüne ağırlıklı olarak yatırım yapıyoruz. İlçemizdeki yeni yatırımlara tüm hızımızla devam ediyoruz. Türkiye 10-11 bin dolarlık gayri safi hasılayı yakalamış bir ülke. Ancak bunun 20 binlere çıkması gerekiyor. Bunun için ilk olarak kişinin kariyerini iyi belirlemek gerekiyor. Anne ve babada yol gösterici olacak ve çocuk içinde yaşadığı şehrin dinamiklerine uygun olarak tercihler yapacak. Bu açıdan bakıldığında BEYİM, burada yapılan işleri, bölgedeki yatırımcıyla buluşturuyor. Beyoğlu'nda yaşan birisi ekmeğini kazanmak için Kartal'a gidiyorsa büyük külfetler altına giriyor. Kamu olarak insanların doğruya yönlendirmeliyiz. Yani yatırımcılarla bölgemizdeki gençlerimizi istihdam noktasında buluşturursak, bölgedeki tüm yatırımlara kendi malımızmış gibi bakarsak refaha kavuşuruz"


Dönüşüm sürüyor, Galataport ve Haliçport ilerliyor

"En büyük dönüşüm İstiklal Caddesi'nden başlayıp Karaköy'e kadar bina bazında devam ediyor. Bu renovasyonun temelinde Beyoğlu Belediyesi'nin duruşu var. Burası bir SİT bölgesi. SİT bölgesinde bir bina yıkılıp yeniden yapılacaksa kurul kararı ile yapılıyor. Ama eğer bir binada tamirat yapılacaksa belediyemiz bünyesindeki KUDEB ile süreci hızlandırıyoruz. Bunun yanı sıra Tarlabaşı, Piyalepaşa, Sütlüce, Hacı Hüsrev, Okmeydanı gibi piyasaları hareketlendiren projelerimiz var. Galataport ve Haliçport projeleri ayrı dinamikler katacak bölgeye. Tarlabaşı'nda dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. Piyalepaşa'da da ilk kazma vuruldu. Nitekim Örnektepe'de kazma vurulma noktasına gelindi. Galataport mahkemelik oldu ancak çözülüyor gibi duruyor. Okmeydanı'nda tapu süreci sürüyor"


Okmeydanı'nda tapuyla birlikte umutlar arttı

"Okmeydanı'nda tapu problemini aşmak 10'dan fazla yılımızı aldı. Bütün çalkantı bize tapularımızı vermeyecekler, buraları yıkıp bizi gönderecekler üzerindeydi. Beyoğlu Belediyesi olarak tapuları verdik, şimdi ne zaman yapılacak tartışması var. Okmeydanı, iğneyle kuyu kazmak gibi. Tapu yok, hisse yok, plan yok, proje yok elde hiçbir belge yok. 24 bin bağımsız bölümdeki binlerce hak sahibine defterler, mektuplar dolusu hakkını yazıp eriyorsun. Okmeydanı'nda birkaç sene öncesine kadar tapu, ruhsat hiç bir şey yoktu. Kayıt dışı olmanın getirdiği duyguyla insanlar kendisini şehir dışında hissediyordu. Aidiyetsizlik umutsuzluğu, umutsuzluk ise terörü besliyor. Siz insanlarla tüm detayları paylaşıp tapularını verince insanlar negatiften pozitife dönüyor. Aynı şey Tarlabaşı bölgesi için geçerli. Dolapdere'de yeni oteller açılıyor. Burası insanların hızla gelip gittiği bir mekan olacak"


Türkiye


Geri Dön