10 / 10 / 2024

Beyoğlu'nun tarihi dokusuna Demirören AVM yakışıyor mu

Beyoğlu'nun tarihi dokusuna Demirören AVM yakışıyor mu

İstiklal'e giden herkes bunu fark edebilir. Bu AVM, İstiklal'e yapılan değil orayı içine alan bir yapı 'Kaçak iki katın yıkım kararına rağmen böyle bir bina yapıldı. İstiklal Caddesi, yaşamaktan çok izlenebilir bir mekna dönüşüyor'...




'AVM'nin Beyoğlu'nun dokusunu bozduğu iddialarına katılmıyorum. Binaların modernleşmesinden kaçış yok. Yenilenmeyen binalar ölü hale geliyor. Binaların tarihi dokuyu koruyarak işler hale gelmesi gerekli'


Virgin Megastore Türkiye Genel Müdürü BÜLENT KUYUCU:

DEMİRÖREN AVM ile Beyoğlu'nun dokusunu bozmadan Istiklal'e çok güzel katkı sağlayacak bir yapı çıktı ortaya. Binalann modernleşmesinden kaçış yok. İstiklal'de altyapısını yapmayan, yenilenmeyen binaların nasıl ölü halde durduğuna şahit oluyoruz. Antik bir kent gibi. İstiklal'i istiklal yapan bu değil. Binaların modernleşmesinden söz ederken, tarihi dokuyu bozmadan yapılacak yenilikleri kastediyorum.


Demirören AVM ile birlikte ince ince işlenmiş, yer döşemelerindeki tasarımla, seramikleriyle, kolon kaplamalarıyla ihtişamlı bir yapı meydana geldi. 100 yıl sonra bile Demirören AVM'yi görenlerin 'ne kadar muhteşem bir yapı' diyeceğine inanıyorum. Binaların tarihi dokuyu koruyarak işler hale gelmesi, altyapılarının yapılması gerekli. Demirören AVM bu özelliklere uygun bir bina oldu.
 


'Demirören AVM modern bir pasaj gibi Beyoğlu'nun dokusuna zarar vermiyor'

DEMİRÖREN AVM'nin cephe ve fonksiyonlan açısından Beyoğlu'nun dokusuna herhangi bir zarar verdiğini düşünmüyorum. Dünyanın her yerinde işlevsel caddelerdeki binalarda günün şartlanna göre değişiklikler yapılır. Ticari anlamda da bu değişikliklerin yapılmasından yanayım. Beyoğlu'nda birçok pasaj var ama çoğu zarar ediyor. Demirören AVM'yi bir AVM'den çok modern pasaj olarak görüyorum.
 


Beyoğlu'nda, dokusuna uygun modem ve tarihi pasajlar da olabilir. Tarihi binaların ölmeye terk edilmesindense yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Bağdat Caddesi ve Nişantaşı'nda da pasajlar var; ancak büyük alışveriş merkezleri de var. Günümüzün uygulamalanna karşı durmamak gerek. Müşteri ne düşünüyor, ona da bakmak lazım. Binalann harabe olarak kalmasındansa yaşatılması daha doğru.


İstiklal'e giden herkes bunu fark edebilir. Bu AVM, İstiklal'e yapılan değil orayı içine alan bir yapı 'Kaçak iki katın yıkım kararına rağmen böyle bir bina yapıldı. İstiklal Caddesi, yaşamaktan çok izlenebilir bir mekna dönüşüyor'

DEMİRÖRENAVM' AVM'nin Beyoğlu'na yakışmadığı ortada. İstiklal'de gezen biri de bunu fark edebilir, illa konunun uzmanı olmaya gerek yok. Mimarisi insanı eziyor, insancıl bir yapı değil. Beyoğlu'nun tarihi dokusu böyle bir binayı kaldırmıyor. Mimari açıdan da eleştirilebilir bir yapı. şžehircilik açısına gelince, bu alışveriş merkezi İstiklal'i içine alıyor.

İstanbul şžehir Plancıları Odası Başkanı TAYFUN KAHRAMAN:

İstiklali AVM'ye dönüştürme projesinin ilk ayağıdır Demirören AVM. Ayrıca Beyoğlu'nun kültürel değerinin ölmeye başladığının da göstergesidir. Sinema ve tiyatro salonları bir   bir kapanıyor; AVM'ler açılıyor. AVM'lerdeki sinema salonları tarihi sinema salonlarının yerini alıyor. Kaçak 2 katma yıkım kararı çıkmasına, iskn verilmemesine rağmen istanbul'un göbeğinde böyle bir bina yapıldı, bitti, açılışı yapıldı. Görünen o ki, bu süreç devam edecek, İstiklal Caddesi yavaş yavaş yaşamaktan çok izlenebilir bir mekn haline geliyor.


İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. AFİFE BATUR:
'O binayı görmemek için İstiklal'e gitmiyorum'
BİNALARIN modemize edilmesi ya da yenilenmesi usulünce yapılırsa bu meknların tarihi dokusuna zarar vermez. Ancak, söz konusu binayla ilgili aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Demirören AVM'nin projesini çizen mimar Türkiye'nin en önde gelen mimarlanndandı. Ancak ilerleyen dönemlerde ayrıldığını öğrendik. Sonuç olarak ortaya mimari açıdan feci bir yapı çıktı. İnanın, sırf o binanın önünden geçmemek, onu görmemek için İstiklal'e gitmiyorum, yolumu değiştiriyorum.


Mimarlar Odası Genel Başkanı EYÜP MUHçU:    
BEYOĞLU İstanbul'da özgün bir konuma sahip. Ancak İstiklal'de yükselen AVM başka bir anlayışın ürünü. Marjinal biryaklaşımın ürünü olan bu yapı Beyoğlu'na dayatıldı. Bina, Beyoğlu Belediyesi'nin öngörülerinden de aykırıydı ama buna rağmen ruhsatlandırıldı. Demirören AVM, Beyoğlu'nun geleneksel ticaret ve mekan anlayışına aykırı yapıldı ve burası Beyoğlu'nun dokusunda son   derece sırıtıyor.

Mimar DOĞAN TEKELİ:

'Beyoğlu dokusuna uymaz, çirkin olur'
ESKİDEN de Beyoğlu'nda çok katlı mağazalar vardı. Fransa'daki La Fayette'in çok küçüğü gibi mağazalar vardı. Demirören AVM tamamlanmadan açıldı. Beyoğiu'ndaki binaların yaşlanmışlıktan gelen bir görüntüsü vardır. Abartılı restorasyon Beyoğlu'nun dokusuyla uyuşmaz, çirkin durur.

şžehir Planlamacısı ERHAN DEMİRDÜZEN:

'Dokuya uymalı'
SİT alanlarına  tarihi yapılan her bina eski yapılarla uyum içindeolmalı. Tüm dünyadaki prensip şudur: Yeni         bina sit alanı içinde olmalı. sadece Demirören için değil, tüm yeni binalar ve AVM'ler için geçerli.
Habertürk


Geri Dön