06 / 08 / 2024

Bien, 2014 için kojenerasyon çalışmalarına devam ediyor!

Bien, 2014 için kojenerasyon çalışmalarına devam ediyor!

Fabrikalarında enerji verimliliğini öncelik olarak görüp, yatırımlar yapmayı sürdüren seramik firması Bien, geçtiğimiz yü Bozüyük Fabrikası'nda yeni teknik ve sırlı granit üretim tesisi, Frit fabrikası ve SGF fabrikasına yeni döküm hatları kurdu




Fabrikalarında enerji verimliliğini öncelik olarak görüp, yatırımlar yapmayı sürdüren seramik firması Bien, geçtiğimiz yü Bozüyük Fabrikası'nda yeni teknik ve sırlı granit üretim tesisi, Frit fabrikası ve SGF fabrikasına yeni döküm hatları kurdu. Bozüyük fabrikası için kapasiteyi yüzde 40 arttıracak yeni yatırım çalışmalarına başlayan firma, 2014 için iki fabrikasında kojenerasyon yatırımı çalışmalarına da başladı. Firma bu yatırımıyla fabrikalarında kendi elektrik enerjisini üretecek ve gaz türbini egzozundan çıkan sıcak havayı da proseste tekrar kullanacağı için gaz tüketiminde ciddi enerji tasarrufları sağlayacak. 

Bien, yakın zamanda ise enerjinin verimli kullanılması esasma dayanan TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standartlarım uygulamaya yönelik belgelendirme çalışmalarını başlatıyor. 

Fabrikalarmdaki tüm proseslerde çevre, işçi sağlığı ve güvenliği için toz tutma ve gürültü ile ilgili gerekli tüm filtrasyon ve izolasyonların da yapüdığım öne süren Bien Bakım ve Yardımcı İşletmeler Müdürü Çetin Akdağ, "Örneğin atık su arıtma tesisinde arıtüan suyun yüzde 100'ünün geri dönüşümü yapüıyor. Bunun yanında atomizer kurutucularda toz tutmak için ağırlıklı olarak siklon ve yaş su tutucu kullanüıyor" dedi. 

Yeni fırınlar yüzde 20 daha az doğalgaz tüketiyor Çetin Akdağ, filtre sistemleri sayesinde lOOmg/metreküp toz yerine 20 mg/ metreküpün altında toz verildiğini söyledi. Akdağ, bundan başka tüm toz tutma filtrelerinde biriken tozların yüzde 100 geri kazanüdığını ve proseste tekrar kullanıldığım ifade etti. İkifabrikasındakojenerasyon çalışmaları olduğunu belirten Akdağ, bu yatırımlarla fabrikaların kendi enerjüerini üreteceğini gaz tüketiminde tasarruf sağlayacağını kaydetti. 

Çamur hazırlama bölümünde modüler kontüni değirmenler kullanılarak elektrik enerjisinde yüksek oranlarda tasarruf sağlayan firma, yeni aldığı fırınlardaki yakmasisteminden dolayı eski fırınlara göre yüzde 20'ye varan daha az doğal gaz tüketiyor. Fırınların bacalarından atüan sıcak egzoz havaları kurutucularda geri kazanım yapılarak kullanılıyor ve böylece yüzde 25'lik enerji tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca Bien, fabrikaları aydınlatma sisteminde de hem seçilen armatürler hem de mimari yapısından dolayı enerji tasarrufu sağladı. 


Dünya Yeşil Ekonomi


Geri Dön