Yeni Şirketler

Bihlun Tamaylıgil: Arsa Üretimi Kanun Tasarısı Anayasa'ya aykırı

Bihlun Tamaylıgil, Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürdü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 13 Ekim 2009'da TBMM'ye iletilen Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 5. maddesiyle "bir yandan seçimleri kazanan CHP'li İstanbul Ataşehir belediyesinin cezalandırılmaya çalışıldığını, diğer yandan 29 Mart gecesi uçup giden 'Ataşehir üzerine kurgulanan projelerin' hayata geçirilmesinin amaçlandığını" iddia etti.

"Bu sayede bir taşla iki kuş vurma hayalinin canlandırıldığını" öne süren Tamaylıgil, "Belediye yönetimini kazanamadığı Ataşehir'de, seçimlerden çok daha önce kurgulanan, uğruna yeni ilçeler kurulan, sınırlarla oynanan senaryoyu Başbakan yeniden sahneye koymaya çalışmaktadır. Bu amacına ulaşmak için yasamayı
alet ederek, halkın iradesi ile oluşan yerel yönetim yetkilerini ele geçirmeyi hedeflemektedir. Seçimde halkın yerelde vermediği yetkiyi Meclis'teki gücüne dayanarak gasp etmektedir" ifadesini kullandı.

Tamaylıgil, kanun tasarısının ilgili maddesiyle "büyükşehir belediyelerine, 'finans alanlarının sınırlarının belirlenmesi ve bu alanlarda her ölçekteki imar planlarını, parselasyon planlarını ve her türlü imar uygulamasını,
ruhsatlandırma ve denetleme işlemlerini yapmak' yetkisi verildiğini ve büyükşehir belediye başkanlarınca belirlenecek alanlarda ilçe belediyelerinin Anayasa'dan ve ilgili yasalardan kaynaklanan görev, yetki ve gelirlerine el konulmasının önünün açıldığını" iddia etti. İnşaatların ruhsatlarını verme, denetimini yapma ve yapı
kullanma izni verme yetkilerinin ilçe belediyesinden alınarak büyükşehir belediyesine verildiğini belirten Tamaylıgil, şöyle devam etti:

"Şehirlerde finans merkezi, finans alanı olarak tanımlanabilecek hiçbir düzenlemeye meri mevzuatımızda rastlanılmamıştır. Bugün bu sıfatlı tanımı icat eden iktidar yarınlarda başka başlıklarda kendi hedeflerine hizmet edecek alanlar icat edecek ve yerel yönetimlerin seçimle kazandığı ve anayasa ile kendilerine verilen yetkilerine göz koyacaktır.

Bu düzenlemenin yasalaşması durumunda iktidar partisi, büyükşehir belediyelerinin AKP tarafından kazanıldığı büyükşehirlerde, Ataşehir örneğinde olduğu gibi CHP tarafından kazanılan belediyelerin yetkilerine ve imar uygulamalarından, proje onaylarından ve ruhsatlandırmadan kaynaklanan gelirlerine el koyabilecektir.

Başbakan'ın Ataşehir düşlerini gerçekleştirme amacıyla başlatılan ve gelecekte benzer girişimleri de olanaklı kılacak biçimde düzenlenen bu tasarı Anayasa'ya açıkça aykırıdır. Başbakan hırslarından sıyrılmalı, seçimlerde
Ataşehir halkının vermiş olduğu karara saygı duymalı, seçimle gelmiş bir yerel yönetimin yetkilerine ve gelirlerine el koymaya yönelik, Anayasa'ya aykırı bu girişime son vermelidir."
AA