Bilim insanları Maraş depremlerini anlattı: Şaşırtıcı ve nadir rastlanan bir durum!
ABD'de yaşayan deprem uzmanları, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin bu kadar kısa sürede bu şiddette olmasını "şaşırtıcı" ve "nadir rastlanan" bir durum şeklinde belirtti. İşte ayrıntılar...
Türkiye'de ve Doğu Anadolu bölgesinde pek çok fay hattı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sylvain Barbot, ilk depremin Doğu Anadolu fay hattında olduğunu, bu hattın Anadolu ile doğu arasında bir sınır olduğunu ve iki büyük fay hattı ile bağlandığını dile getirerek, "Bunlardan biri Kuzey Anadolu fay hattı ki, bu hat 1999'da kırılmıştı. Bir diğeri ise güneye gidiyor. Bu depremin başka hatlarda depreme yol açması da olası" açıklamasında bulundu.
Barbot, deprem bölgesinde birkaç metrelik kayma olduğuna dikkat çekti ve "Bunun nedeni de tektonik levhaların kıtaları zamanla sürüklemesi. Bu, genelde yılda birkaç milimetre, bazen birkaç santimetre olur. Ancak bu durumda tektonik levhalar, on yıllar, yüzyıllar boyunca faylarla direnç gösterdi" ifadelerini kullandı.
Bu sebeple fayların uzun zamandır oynamadığının altını çizen Barbot, "En nihayetinde de birkaç dakika içinde tektonik levhaların hareketleriyle güç çıktı. Yüzyıllar boyunca çok stabil kalınca bir anda çok büyük bir patlama oldu, bu da depremlerin daha yıkıcı olmasına neden oldu" diye konuştu.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezinde (USGS) deprem hasarları konusunda araştırmacı olarak görev yapan David Shelly de konu ile ilgili açıklamasında "Türkiye, depremlere çok yatkın. Üç ana tektonik levhanın üzerinde. Birçok aktif fay hattı var, meydana gelen depremler çok çok büyük ve bu, göreceli olarak nadir rastlanan bir durum" ifadelerine yer verdi ve 1999 depremlerini hatırlattı.
1999 yılındaki depremlerin de üç ay arayla olduğuna vurgu yapan Shelly, Maraş depremlerinin çok yakın bir zamanda olduğunu fakat, ikinci depreme 'bir nevi ilk depremin artçısı' da denebileceğini aktardı.
Artçı sarsıntıların bir süre daha sürmesini öngördüğünü dile getiren Shelly, gelecek günler, haftalar ve aylarda bölgede alışık olunmayan depremlerin olabileceğini vurguladı.
"7,8'lik depremin ardından 3 metrelik kayma normal. Yerin 10 kilometre altına inerseniz fayın bir tarafının diğer tarafına kıyasla birkaç metre üstte olduğunu görürsünüz" diye konuşan Shelly, bu hareketlerin yüzeye bir şekilde yansıdığına ancak bunun aynı metre hesabında olmadığına dikkat çekti.
Naci Görür Bingöl’ü uyarmıştı! Belediye başkanı yapı stokunu açıkladı: Eksikler var!
Bakan Kurum açıkladı: 10 ilde Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliği başlıyor!