Bilim insanları Maraş depremlerini anlattı: Şaşırtıcı ve nadir rastlanan bir durum!
ABD'de yaşayan deprem uzmanları, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin bu kadar kısa sürede bu şiddette olmasını "şaşırtıcı" ve "nadir rastlanan" bir durum şeklinde belirtti. İşte ayrıntılar...
ABD'deki Güney California Üniversitesinde deprem fiziği üzerine araştırmalar gerçekleştiren Doç. Dr. Sylvain Barbot, "asrın felaketi" şeklinde nitelenen; Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ve bu depremlerin büyüklüğüne ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Söz konusu depremlerin yapısal olarak "şaşırtıcı" pek çok unsura sahip olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sylvain Barbot, "Sadece birkaç saat aralıklarla iki büyük deprem oldu ve bunlar, birbirine yakın olan ancak aynı olmayan iki farklı fay hattında bir araya geldi" diye konuştu ve bu kadar büyük bir depremde bu durumun daha önce görülen bir şey olduğunu düşünmediğini aktardı.
Barbot, ikinci depremin daha önce bilinmeyen bir hat üzerinde meydana geldiğini vurgulayarak, "Buna biz 'hayalet hat' diyoruz. Bu hat, tarih boyunca sismik olarak pasifti. Şu anki bilgilerimize göre bunun çok uzun zaman önce aktif olduğunu ve şu anda depreme yol açmamasını beklerdik ama yanıldık" dedi ve bu hattın 7.6 büyüklüğünde bir depreme sebep olduğunu ifade etti.
İşte ayrıntılar...