28 / 04 / 2024

Bilirkişi heyeti: Akyaka İmar Planı Revizyonu kanuna uygun değil!

Bilirkişi heyeti: Akyaka İmar Planı Revizyonu kanuna uygun değil!

Akyaka İmar Planı Revizyonu ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Bilirkişi heyeti konuya ilişkin raporlarını hazırladı. Raporda, Akyaka İmar Planı Revizyonu'nun kanuna uygun olmadığı ifade edildi.



Muğla Ula'daki Akyaka Mahallesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanarak 15 Ekim 2020'de askıya çıkartılan Akyaka Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu kararının yürütmenin durdurulma ve planın iptal edilmesi istemiyle Akyakalı sakinler tarafından açılan davada bilirkişi heyeti “Kamu Yararı” açısından uygun bulunmadığı kararını aldı. 

Sözcü Gazetesi'nden Mustafa Sartıipek'in haberine göre; Şehir Bölge Planlama, Çevre ve Ziraat Mühendisliği, Harita – Kadastro ve Peyzaj Mimarlığı alanlarında uzman 5 bilirkişinin 82 sayfa uzuluğundaki rapor, Muğla 3. İdare Mahkemesi’ne yollandı. Mahkemenin konuya ilişkin kararı bekleniyor. 

Bilirkişi heyeti: Akyaka İmar Planı Revizyonu kanuna uygun değil!

RAPORDA NELER YAZIYOR?

Raporda, dava konusu plan revizyonunun 1/100.000 ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Bölgesi Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli Gökova Özel Çevre Koruma Planı ile uyumlu olup olmadığı, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planının göz önünde bulundurulup bulundurulmadığı, kıyı, orman, toprak ve zeytincilik kanunları gibi özel kanunlara aykırılıklar barındırıp barındırmadığı, korunan alanlarda yapılacak planlama yönetmeliği kapsamında uygun olup olmadığı değerlendirilerek ulaşım etüdü, nüfus projeksiyonu araştırmalarında bulunulup bulunulmadığına ilişkin değerlendirmeler yapıldığı dile getirildi. Plan revizyonunun imar planı değişikliği, plan ana kararları, sürekliliğini, bütünlüğünü ve teknik altyapı dengesinin bozulmasına neden olacak özellikte, kamu faydası gözetmeyen, teknik ve nesnel nedenlere dayanılmadan yapıldığı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, planlama teknikleri ve kamu ffaydasına açısından uygunluğu bulunmadığına karar verildiği belirtiliyor.

KARARI MAHKEME VERECEK

Raporun Muğla 3. İdare Mahkemesi'ne sunulmasının ardından şimdi mahkemeden gelecek karar bekleniyor. Akyakalılar adına davayı vekaleten sürdüren Avukat Güzin Altıniş Kurt ve Avukat Ümit Kurt'un sunulan rapor doğrultusunda ivedilikle Yürütmenin Durdurulması kararının alınması amacıyla Muğla 3. İdare Mahkemesi’ne yeni bir dilekçe verecekleri belirtildi.

Akyaka imar planı davasında Bakanlık'tan savunma istendi!


Geri Dön