26 / 11 / 2024

BİM, 204 yeni mağaza daha açarak toplamda 3 bin 859 mağazaya ulaştı!

BİM, 204 yeni mağaza daha açarak toplamda 3 bin 859 mağazaya ulaştı!

İlk yarıda yıllık bazda net kârını yüzde 18,6 artırarak 190 milyon TL'ye ulaşan BİM, 204 yeni mağaza daha açarak toplamda 3 bin 859 mağazaya ulaştı. Şeker Yatırım uzmanları, BİM için hedef fiyatlarını 49 TL olarak belirledi...






İlk yarıda yıllık bazda net kârını yüzde 18,6 artırarak 190 milyon TL'ye ulaşan BİM, 204 yeni mağaza daha açarak toplamda 3 bin 859 mağazaya ulaştı. Şeker Yatırım uzmanları, BİM için hedef fiyatlarım 49 TL olarak belirlerken, 'alım' tavsiyesini de koruyor. 


Beklentilerin üzerinde açıklanan ikinci çeyrek mali tabloları ışığında, BÎM için 'al' tavsiyemizi ve 49 TL hedef fiyatımızı koruyoruz. Bu kararımızı, şirketin güçlü operasyonel performansına, TL'nin zayıfladığı bir ortamda borçsuz yapısına ve satışlara da direkt etkisi olup sürekli genişleyen mağaza sayısına dayandırıyoruz. 


BİM, ilk yanda da 204 mağaza açarak mağaza sayısını artırmaya devam etti ve 30 Haziran itibariyle toplamda 3 bin 859 mağazaya ulaştı. Fas ve Mısır'da bulunan mağaza sayılan ise sırasıyla 130 ve 25 oldu. 


BİM'in net satışlan yıllık bazda yüzde 20,4 oranında ve çeyreklik bazda yüzde 1,4 oranında artarak ikinci çeyrekte 2 milyar 834 milyon TL'ye ulaştı. Bu tutar 2 milyar 925 milyon TL'lik net satış beklentimizin altında. 


BİM, ikinci çeyrekte 93 milyon TL net kâr açıkladı. Bu tutar yıllık bazda bakıldığında 2012 ikinci çeyrek net kâr rakamı olan 69 milyon TL'ye göre yüzde 33,9 oranında bir artışa, ilk çeyrekteki 97 milyon TL'ye kıyasla ise yüzde 4,6 düşüşe denk geliyor. Açıklanan tutann 85 Hissenin seyri 50.00 milyon TL'lik beklentimizin biraz üzerinde olmasının ana nedenleri, beklenenden yüksek finansal gelir ve beklentilerin altında operasyonel gider oluşması, ikinci çeyrekte elde edilen 93 milyon TL tutarındaki net kâr ile birlikte, ilk yarıda şirketin net kân yıllık bazda yüzde 18,6 oranında artarak 190 milyon TL'ye ulaştı. 


Net satışlardaki artıştan kaynaklanan brüt kârdaki bu artış, çeyreklik bazda yüzde 1,8 oldu. Bunun yanında, brüt kâr marjı, satışların maliyeti kalemindeki artışın net satışlara oranla daha yüksek olması nedeniyle 2012 ikinci çeyrekteki yüzde 15,7 seviyesinden yüzde 15,6 seviyesine geriledi. 


Şirketin FVAÖK'ü ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 28,9 oranında artış göstererek 133 milyon TL'ye ulaştı. Bununla birlikte, çeyreklik bazda FVAÖK yüzde 7 oramnda düşüş gösterdi. Şirketin FVAÖK marjı ikinci çeyrekte, yıllık bazda bakıldığında yüzde 4,4'den yükseliş yaparken, çeyreklik bazda bakıldığında da yüzde 5,1'e kıyasla düşüş yaşadı ve yüzde 4,7 gördü. 



Altı hissede değişiklik var 


Şeker Yatıran önceki haftalarda 'alını' önerdiği Koza Altın, T. Şişecam ve Yapı Kredi Bankasında tavsiyesini 'tut'a çekerken, İş Bankası (C) için önerisini 'al'a çıkardı. Kurum ayrıca Bank Asya'yı da izleme listesinden çıkardı. İş Yatırım ise Tüpraş'ta tavsiyesini 'al'a yükselttiğini duyuruyor. 


Önceki haftalarda Suriye ile yaşanan gergin durumun endekse olan negatif etkisini hissetmiştik. Geçen hafta ise bu cephede suların durulmasıyla birlikte Bileşik Endeks yönünü yukarı çevirdi. Tehlike şimdilik geçmiş gibi gözükse de uzmanlar yatırımcıların dikkatli davranmasını öneriyor. 


Bununla beraber temmuz ayı cari işlemler açığı beklentilerin üzerinde gerçekleşse de Borsa istanbul'un diğer gelişen piyasalardan pozitif ayrıştığına şahit olduk. MSCI Türkiye endeksi yüzdel,36 değer kazanırken ay başından bu yana artış yüzde 10,8 oldu. Tahvil ve bono piyasasındaki olumlu hava ve Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyetini düşürmeye devam etmesi bankaların sanayi şirketlerinden daha güçlü performans sergilemesini destekliyor. 


Geçen hafta iki aracı kurumdan altı hisse için tavsiye değişikliği yapıldı. Bu ayın başında yeni strateji raporunda önemli güncellemeler yapan Şeker Yatırım, beş şirkette önerisini değiştirdi. Kurum, önceki haftalarda 'alım' tavsiyesi verdiği üç hisse olan Koza Altın, T. Şişecam ve Yapı Kredi Bankası'nda geçen hafta bu görüşünü 'tut'a düşürdüğünü duyurdu. Şeker Yatırım uzmanları bu tavsiye değişikliklerini üç hissenin de yükselme potansiyelinin eskisi gibi yüksek olmamasına bağlıyor. Zira son dönemde üç hissede de yükseliş hareketleri olmuştu. Kurum ayrıca önceki haftalarda 'tut' tavsiyesi verdiği îş Bankası (C) hissesinde geçen hafta 'al' tavsiyesi vermeye başlarken, Bank Asya'yı da izleme listelerinin dışında tuttuğunu belirtiyor. 


Haftanın son değişikliği Iş Yatırım tarafından gerçekleştirildi. Kurum, önceki haftalarda 'tut' tavsiyesi verdiği Tüpraş için, geçen hafta bu notunu 'al'a yükselttiğini duyurdu. îş Yatırım'ın ayrıca Tüpraş'ta hedef fiyatını 48.97 TL olarak belirlediğini hatırlatalım. 


Geride bıraktığımız haftada BÎST-30 Endeksi'ne dahil şirketlerden önemli haberler gelmeye devam etti. Haftanın ilk haberi Emlak GYO'dan geldi. Emlak GYO, Maslak 1453 Projesi'ndeki payı 217 milyon TL artırıldı. Şirketin projedeki garantilenmiş gelirindeki artış Net Aktif Değeri'ne göre yüzde 2,5 artışa denk düşüyor. Şirket öte yandan KİK projelerinden bin 200 konutun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na satıldığını açıkladı. Hatırlanacağı üzere geçen yıl aralık ayında Emlak GYO ve Bakanlık, Kentsel Dönüşüm için işbirliği Protokolü imzalamışlardı. 


EKONOMİST


Geri Dön