27 / 04 / 2024

BİM, Cidde'de mağaza açacak!

BİM, Cidde'de mağaza açacak!

Türkiye"de mağaza sayısı 2.958"e ulaşan BİM, Fas"tan sonra Suudi Arabistan"da da büyümeyi planlıyor. İlk mağazayı Cidde"de açmayı planlayan şirket daha sonra Mekke ve Medine"de de mağaza açacak



BİM Birleşik Mağazalar KAP"a yaptığı açıklamada, Savola Grup Company ile Suudi Arabistan"da perakende sektöründe faaliyet gösterecek bir ortak teşebbüs şirketinin kurulmasına yönelik ön mutabakat anlaşması imzaladığını duyurdu.
BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, œBir ön anlaşma imzaladık. 6 ay içinde nihai anlaşmayı yapmayı hedefliyoruz. Türkiye"deki ucuz market modelinin aynısını uygulayacağız. Savola Grup Suudi Arabistan"da perakende sektöründe pazar lideri. Süper ve hipermarketleri var. Savola ile yeni bir şirket kuracağız ve yüzde 50-50 ortaklık yapacağız dedi.

Önce Cidde"de mağaza
Aykaç, Suudi Arabistan"da ilk mağazayı Cidde şehrine açacaklarını ifade ederek, œDaha sonra Mekke ve Medine"de de mağaza açmayı planlıyoruz dedi. Ortaklarının yağ ve şeker konusunda dünyanın en önemli oyuncularında biri olduğunu ifade eden Aykaç, œTürkiye"de yağ markası Yudum onlara ait dedi.

Fas"ta 50 mağaza açtı
2 yıl önce girdikleri Fas"ta 50 mağazaya ulaştıklarını söyleyen Aykaç, œSuudi Arabistan ilgilendiğimiz pazarlardan bir tanesiydi. Araştırmamız sonunda onlarında bu formatta düşünceleri varmış. Bizim araştırdığımızı duymuşlar. Bir araya geldik görüşmeler iki aydır sürüyordu. Mağaza sayımız henüz netleşmedi. Türkiye"deki benzer konsepte olacağı için mağaza sayısı yine yüksek olacak. İsim henüz belli değil. BİM olma ihtimali var. Ama başka bir isimde olabilir dedi.
Yurtdışında yatırım yaptıkları ikinci ülkenin Suudi Arabistan olduğunu ifade eden Aykaç, œçok fazla ülkeye bakıyoruz yatırım için. Ortadoğu coğrafyasında ilgilendiğimiz ülkeler var şeklinde konuştu.

Yudum"un sahibi Savola"nın cirosu 4 milyar dolar
1979"da Suudi Arabistan"da kurulan Savola Grup, Ortadoğu ve Körfez, Kuzey Afrika, İran ve Orta Asya bölgelerinde sıvıyağ, şeker, ambalaj, perakende ve emlak sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Dünyanın en büyük mısır alıcısı olan Savola ayrıca, Ortadoğu"nun en büyük şeker fabrikalarına sahip.
4 milyar dolar yıllık cirosu ile Suudi Arabistan"ın en büyük ikinci endüstriyel kuruluşu olan Savola 16 bin çalışana sahip. Halka açık olan Savola, Suudi Arabistan"ın yenilebilir yağ pazarının yüzde 82"sini ve şeker pazarının yüzde 68"ini elinde tutuyor. Savola, 2007"de Türk şirketi Yudum Gıda"yı National Bank Of Kuwait"ten 53.3 milyon dolara satın almıştı. Savola yöneticileri Türkiye"deki şeker fabrikası özelleştirmeleriyle de ilgilendiklerini açıklamıştı.
Türkiye"de 2.958 mağazası bulunan BİM"in yüzde 54.79"u halka açık. şžirketin yüzde 17.96 hissesi Mustafa Latif Topbaş, yüzde 13.59"u Abdulrahman El Khereiji, yüzde 8.41"i Ahmet Afif Topbaş, yüzde 3.95"i Zuhair Hamed Fayaz, yüzde 1.18"i Firdevs çizmeci, yüzde 0.12"si ise Ömer Hulusi Topbaş"a ait.
Milliyet/Nevin Donat

 


Geri Dön