22 / 12 / 2024

Bimeks 2015'te mağaza sayısını 150'ye çıkarmayı hedefliyor!

Bimeks 2015'te mağaza sayısını 150'ye çıkarmayı hedefliyor!

Bimeks 2015'te mağaza sayısını 150'ye çıkarmayı hedefliyor. Beyaz eşya ve klima satmaya da başladı. Satın almalarla yüzde 50 büyümeyi planlıyor. Bimeks Yüksekova ve Şırnak'a mağaza açacak...






Bimeks 2015'te mağaza sayısını 150'ye çıkarmayı hedefliyor. Beyaz eşya ve klima satmaya da başladı. Satın almalarla yüzde 50 büyümeyi planlıyor. Elektronik perakende zinciri Bimeks'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray ise kendi şirketine yatırım yaparak büyümeyi tercih ediyor. 


ASLEN inşaat yüksek mühendisi olan Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray mezun olur olmaz serbest çalışmaya başlamış. 1981 yılında Yapı Teknik mühendislik ve inşaat şirketini, 1986 yılında da dış ticaret üzerine çalışan Bimeks'i kurmuş. 1990 yılına kadar inşaat ve dış ticaret yatırımları üzerine yoğunlaşan Akgiray, o yıllarda çok karlı ve hızlı büyüyen bir sektör olduğu için kardeşi Vedat Akgiray ile Bimeks Bilgi İşlem ve Dış Ticaret A.Ş'yi faaliyete geçirmiş. Böylece Türkiye'nin ilk teknoloji mağazasını Kadıköy'de açarak Borland gibi önemli yazılım markalarının Türkiye distribütörü olmuş. "Yeni bir tecrübeydi ve başarılı olduk" diyen Murat Akgiray, "Başlangıçta büyümek ve yayılmak gibi bir niyetimiz yoktu" diyor. Akgiray ile 2011 yılında halka açılan ve Borsa İstanbul'a kote olan ilk teknoloji perakende şirketi Bimeks'i ve ileriye dönük hedeflerini konuştuk... 


Yılın ilk altı ayı şirketiniz açısından nasıl geçti? 


2013 yılının ilk altı ayı beklentilerimizden daha iyi bir satış performansı yakaladık. Altı aylık mali tablolarımız henüz yayınlanmadığı için net rakamlar vermem uygun olmaz. Ancak, geçen yılın ilk altı ayma göre yüzde 30-35 civarında bir satış büyümesi olacağını söyleyebilirim. 2013 için yılbaşında açıkladığımız yıllık 650 milyon TL'lik satış hedefini de (yüzde 30'luk büyüme hedefi) rahatlıkla yakalayacağımızı hatta 700 milyon TL'ye ulaşabileceğimizi söyleyebilirim. Her sene 20 -25 mağaza açmaya yönelik bir hedefimiz var. Şu anda 80 olan mağaza sayımızı da sene sonunda 95-100'lere yükseltmeyi hedefliyoruz. Mağaza açacağımız yerleri fizibilite çalışmalarımız sonrası belirliyoruz. Bu yıl önceliğimiz olan yerler Hakkari (Yüksekova) ve Şırnak... 2015 sonuna kadar hedefimiz ise 150 mağazaya ulaşmak. Tekne ve denize özel ilgisi olduğunu söyleyen Murat Akgiray, "Şimdi tek tutkum torunlarım Ömer, Zeynep, Esma ve Meryem" diyor. 


Yılsonuna kadar başka nerelerde mağaza açacaksınız? 


Muş, İstanbul Ataşehir, Bornova, Gaziantep, Urfa, Afyon, Yalova, Manisa (Salihli) Balçova, Karaman, Kırıkkale, Karabük, Hakkari ve Cizre belli olan yerler. 


Kendi mağazalarınızın yanında franchise uygulamanız da var değil mi? 


Mağazalar konusunda Bimeks'e özgü bir uygulamamız var. Biz kendi mağazalarımızın yanında, bir çeşit franchise da diyebileceğimiz, "mağaza, iş, ortaklığı" (MİO) ile satış ağımızı güçlendiriyoruz. Bu modelde, ciro, nakit ve stok yönetimi Bimeks tarafından yapılıyor. İşletmesi ve giderleri franchise alan kişiye ait. Kar ve verimlilik olarak kontrol edebildiğimiz "hibrid" bir franchise sistemi oluşturduk. Şu anda mağazalarımızın 35 adedi MİO olarak çalışıyor. Bu kapsamda birçok yeni başvuruyu da değerlendiriyoruz. 


Franchise koşullarınız neler? 


90 bin TL marka bedeli var. Mağazanın büyüklüğüne göre de inşaat bedeli ne ise onu istiyoruz. Sonra bir ciro tahmini yapıyoruz. Aylık cironun da yaklaşık üçte biri kadar bir depozito alıyoruz. Bu depozito karşılığında mağazanın bütün operasyonunu biz yönetiyoruz. Her ay yapılan cironun yüzde 7'sini franchise bedeli olarak veriyoruz. 


Büyüme stratejileriniz içinde satın alma veya konsolidasyon var mı? 


Teknoloji, perakende sektöründe bir konsolidasyon olmasını bekliyorum. Biz de Bimeks olarak, organik büyümenin yanında, satın alma opsiyonlarının da içinde olduğu inorganik büyüme stratejimizi oluşturmuş durumdayız. Nitekim satın almaya yönelik bir niyetimiz var ve fırsat kolluyoruz. 


Ciroda en büyük payı hangi ürünler alıyor? 


Bu yılın ilk altı aylık döneminde cironun dağılımı yüzde 20 televizyon, yüzde 20 cep telefonu ve akıllı telefonlar, yüzde 17.5 notebook, yüzde 7 tablet bilgisayarlar olarak dağılıyor. 


Yeni ürünler söz konusu mu? 


Şimdi, geniş mağaza ağının ve gelişmiş lojistik sistemimizin de verdiği güvenle, beyaz eşya ve klima ürün gruplarına da girdik. 

Bu arada küçük ev aletleri, kişisel bakım aletleri, spor gereçleri gibi yüksek kar marjlı ürünlere de raflarımızda daha çok yer vererek ciro çeşitlenmesine gittiğimizi söyleyebilirim. Bu kapsamda yeni bir takım uzantılar da olabilir. Vitamin sağlık destek grupları, hobi aletleri gibi... 


Satışlarınızın ne kadarı online yapılıyor? 


Mağaza network'ümüz aynı zamanda online ticaret için bir lojistik network olarak yapılandırıldı. Şirket içinde geliştirdiğimiz entegre yazılımlarımızla, hızlı teslimat sistemi 'Bidakka'yı hayata geçirdik. Türkiye'de ilk ve tek. dünyada ise Amazon ve Wal-Mart gibi şirketlerin henüz uygulamaya sokmaya çalıştıkları bu sistemle büyük şehirlerde 20 dakika ile üç saat arasında teslimat yapabiliyoruz. Şu anda satışlarımızın yüzde 7-8'i online. Ancak benim kişisel tahminim üç dört sene içinde online satışlar yüzde 30-35'lere çıkar. 


Yurtdışında büyümeye yönelik hedeflerinizde bir gelişme var mı? 


Afrika ülkelerinde yatırım fırsatları için araştırma ve incelemelerimiz var. Bu yıl için değil ama 2014 yılı içinde bu konuda bazı adımlar atabiliriz. 

Şirketin en büyük hissedarı olarak Bimeks hisselerini alıyorsunuz. 


Stratejiniz nedir? 


Amaç alıp satarak kar elde etmek değil. Aslında sahip olduğum "Vedat beni yalnız bıraktı!" "Kardeşiniz Vedat Akgiray'ın SPK Başkanlığı sırasında Bimeks'in halka arz edilmesi çok eleştirildi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorumuzu Murat Akgiray, "Saçmalık ve kıskançlık... 

Başka ne diyebilirim ki..." şeklinde yanıtlıyor. Bimeks'i kardeşi ile birlikte kurduğunu ancak ailenin maddi durumunun her zaman çok iyi olduğunu hatırlatan Akgiray, "Evet bu şirketi kardeşim Vedat ile birlikte kurduk. Kurulduğu dönemde o askerdeydi. Ama o her zaman üniversite hocalığını tercih etti. Hatta Bimeks'i satıp aracı kurum almayı bile istedi. Hep finans sektöründe olmak istedi. 


Bimeks, istemeden bulaştığı bir iş olduğu için yarım gönüllü yapıyordu. SPK Başkanı olduğunda da bütün hisselerini bana bayıla bayıla sattı. Oysa benim tam emekli olmayı düşündüğüm bir dönemdi. Vedat beni yalnız bıraktı, böylece ben Bimeks aşkına bulaştım ve şirket bana kaldı" diyor. 


Bimeks'in çok daha kıymetli olacağına inanıyorum. S Dövizdeki dalgalanmanın şirketinize yansıması nasıl oldu? 

Hemen hemen bütün ürünlerimizde TL'ye geçtik. Bu kapsamda satılan ürünlerimizin yüzde 25'ini dolar bazında, kalan bölümü ise TL üzerinden alıyoruz. Günlük hareketlerde de fiyatlara dokunmuyoruz. Dolar bazındaki ödemelerimiz içinde VOB'da hedging yapıyoruz. Bu nedenle bir kur farkı riskimiz yok. 


Yılın ilk çeyreğine yönelik bilançonuza bakıldığında, geçen yılın eş dönemine göre karınızda ciddi bir düşüş, borçlarınızda ise artış var. 

Karımızda henüz istediğimiz yerlere maalesef gelemedik ama şirketimize uzun vadeli bakmak gerekiyor. Burada büyüme ve verimlilik artışına bakılmalı. Bu arada biliyorsunuz bir tahvil ihracımız var. 2014 Eylül ayında bu tahvilin itfa olması uzun l vadeli borç kalemimizi de küçülecektir. 


İDİL TARAKLI/ PARA 


Geri Dön