Bina inşaatlarındaki kazalardan yönetim sorumlu mudur?
Posta yazarı Tamer Heper, "Binamızın dış cephesini boyatmak istiyoruz. Bu işte çalışacak kişilerin sigorta primi veya bir kaza halinde sigorta ile ilgili meseleyi bizim yönetimimiz mi göğüsleyecek?" sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper, "Binamızın dış cephesini boyatmak istiyoruz. Bu işte çalışacak kişilerin sigorta primi veya bir kaza halinde sigorta ile ilgili meseleyi bizim yönetimimiz mi göğüsleyecek?" sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...
Binamızın dış cephesini boyatmak istiyoruz. Bu işte çalışacak kişilerin sigorta primi veya bir kaza halinde sigorta ile ilgili meseleyi bizim yönetimimiz mi göğüsleyecek? l H.M.
***
Öncelikle yapılacak iş iki kısımda incelenmeli. İlki; işçi ile anlaşıp belli mesai saatlerinde çalışması ve bu süreye göre de belli mesai ücretinin ödenmesi üzerine yapılan anlaşma. Bu durumda çalışan ile iş hukuku ilişkisi kurulur ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatı devreye girmiş olur.
İkincisi; bir müteahhit ile anlaşma yapılır. Müteahhit ile binanın boyasının yapılıp tamamlanması şeklinde bir anlaşılır ki buna istisna akdi (eser sözleşmesi) ismi verilir. Bu durumda çalışacak işçi müteahhit tarafından seçilir. İşçinin ücretini de müteahhit öder, SGK ile irtibatı da müteahhit sağlar. Bu sebeple çalışanla ilgili sorunlar müteahhit yani çalışan işçinin iş vereninin sorumluluğunda. Bu sebeplerle binasında bir iş yaptıracak yönetici, işi havale edeceği kimselerle yapacağı sözleşmeyi bilinçli şekilde yapmakla yükümlü.
Sade vatandaş için istisna akdi, iş akdi, ayrımı pek bariz bir ayrım olmayabilir ancak yaratacağı sonuçlar önemlidir ve bunlar bilinçli şekilde gerçekleştirilmeli.
Bina için bir onarım veya bakım işinde yazılı sözleşme olmalı ancak içeriğine de bilinçli yapılmalı. Genel olarak önümüze koyulan matbu sözleşmeleri imzalar, içeriği ile ilgilenmeyiz. Bu çok büyük yanlış. Hatta şöyle yapılmalı; yazılı sözleşme metni taslak olarak alınıp, bir iki gün incelenmeli ardından imzalanmalı.