29 / 04 / 2024

Bina karar defteri nasıl doldurulur?

Bina karar defteri nasıl doldurulur?

Bilindiği üzere bina kat malikleri kurulu toplantılarında alınan kararların, mutlaka Karar Defteri‘ne kaydedilmesi gerekiyor. Peki, bina karar defteri nasıl doldurulur?



Bina karar defteri nasıl doldurulur?

Alınan bu noter tasdiki ile, defterin kayıtları resmi ortamda da tutulmuş oluyor. Ancak apartman karar defterine yalnız defter açılırken değil; aralarda ve defterin kapanışında da noter onayının alınması gerekiyor.


Kat mülkiyeti kanuna göre sadece karar defterinin onaylı olması gereklidir dense de ileride sorun yaşamamak için tüm defterler noter onaylı yapılması gerekiyor. 


Bina karar defterinin en üstüne toplantıya katılan kat maliklerinin ismi yazılıyor. Toplantıya katılmayan fakat yazılı olarak yetki verilen kişiler var ise yazılar saklanmak üzere teslim alınarak onlar da söz sahibi sayılıyor. 


Binalarda alınacak kararların; yapılan ve yapılacak işlerin; gelir ve giderlerin kayıtlarının tutulduğu apartman karar defteri için noterden tasdik almak gerekiyor.


Alınan bu noter tasdiki ile, defterin kayıtları resmi ortamda da tutulmuş oluyor. Ancak bina karar defterine yalnız defter açılırken değil; aralarda ve defterin kapanışında da noter onayının alınması gerekiyor. Peki, bina karar defteri nasıl doldurulur?


Noter tasdikli olan deftere, apartman toplantısına katılan maliklerin isimlerinin yazılması gerekiyor. Eğer apartman toplantısına katılamayan ancak yazılı olarak yetki verilen kişiler var ise yazılar teslim alınıyor ve onlar da söz sahibi sayılıyor.


İsimlerin karar defterine yazılmasından sonra, toplantıda alınan kararlar madde madde yazılıyor. 


Maalesef bazı apartmanlarda karar defteri, apartmanın eski yöneticisi tarafından kasıtlı olarak, kat malikleri toplantısına getirilmiyor. Bu ve benzeri durumlarda kat malikleri, alacakları kararlar ve yeterli imzaları, düz beyaz bir kağıt üzerine yazabiliyor. Bunun da resmi geçerliliği bulunuyor. 


Gelir Gider Çizelgesi: Binanın gelir ve giderlerinin belirtilmesi, banka veya apartman kasasında bulunan miktarların belirtilmesi gerekiyor.

 


Bina yönetimi nasıl oluşturulur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön